Бургас и футбола,България и футбола
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, ntodorov, slavia_forever, Madridist
Бургас и футбола,България и футбола
Как мислите,Бургас и футбола вървят ли ръка за ръка,или едното изостава от другото?Преди 4 години имаше ПФК "Нафтекс" (единствения силен клуб в Бургас),тогава Черноморец търкаха дъното на "В" група,но сега нещата са малко по-различни.Нафтекс не могат да спечелят втори пореден бараж за елита,а Черноморец имат огромни амбиции за в бъдеще.Те смятат да атакуват Европа до 3-4 сезона.Дали това е постижимо?Само времето ще го покаже.Личи си,че в Бургас футбола се развива на едно високо ниво и ако навсякъде в България се работи така сериозно,ако изобщо на някой му пукаше за футбола,така както на Балъков му пука,щеше да сме редом до Гърция и Румъния,а защо не и до Португалия?Ние тук си мечтаем за влизане в групите на Шампионска Лига,нещо,което сме постигнали само един път за сто години футбол,а вижте грандовете от Балканите,те всяка година са в най-елитния европейски турнир.Мислите ли,че Черноморец ще успее да стигне едно високо ниво,ако продължават да подновяват базата си и изградят селекция от млади играчи?Дали ще успеят да постигнат нещо,примерно като Олимпиайкос?Или Стяуа?Нещо подобно...Мислите ли изобщо,че в България някой клуб ще успее да стигне това високо ниво?Аз вярвам,оптимист съм и с всяка нова година се надявам все повече на успешно развитие на спорта като цяло в България,но уви!Кервана си върви кучетата лаят (не знам даже дали вече лаят или се преместиха в кервана,където е най-изгодно).Нека всички вярваме,може би някога ще се вразумят нашите сънародници,които отговарят за спорта,може би някога...Но кога??!!
[center]
[/center]

Re: Бургас и футбола,България и футбола
Ако всички клубове имат поне амбициите, които Черноморец афишира ще се получи. Само че при акулите има и друго. Те изпълняват това, което са намислили. Няма да се учудя до 3-4 години да ги видим в групите не Лига Европа например. Успех, Бала!
Аз съм го казвал много пъти шапки долу за Черноморец и въобще за Бургас няма да забравя хубавите мачове Нафтекс - Левски където се играеше истински футбол и наще трепереха до последно . И аз съм оптимист и вече почвам да си мисля дали да не мина един преглед при някй психятър щото и кучетат и котките разбраха че тук футбол на високо ниво няма да се играе . Но аз упорито се надявам и ще продължавам да се надявам нещо да се промени . Пожелавам успех на Черноморец и съм сигурен че ще успеят да направят нещо голямо в следдващите 1-2г. 

А аз мисля да се изчака поне още 1 година преди да се говори за нещо положително.
В момента се затрива единият бургаски отбор (заедно със школата) за сметка на другия.
Останалото са предимно заявени планове и амбиции с пожелателен характер. На практика освен козметични промени по стадиона (който е на Нафтата междувпрочем) нищо друго не се прави. Широко афишираните планове за академията и стадиона все още си стоят само като чертежи.
Така че по-кротко с ентусиазма!
На празни обещания и приказки достатъчно съм се наслушал в тая държава...
В момента се затрива единият бургаски отбор (заедно със школата) за сметка на другия.
Останалото са предимно заявени планове и амбиции с пожелателен характер. На практика освен козметични промени по стадиона (който е на Нафтата междувпрочем) нищо друго не се прави. Широко афишираните планове за академията и стадиона все още си стоят само като чертежи.
Така че по-кротко с ентусиазма!
На празни обещания и приказки достатъчно съм се наслушал в тая държава...
-
- Контакти:
Хубаво е да има 2 отбора в Бургас за сметка на некви си Мездри, Монтани и Свогета, но това са реалностите. Видно бе, че след напускането на Порточанов рано или късно това ще стане. Черноморец е марка в Бургас и никога няма да се затрие за сметка на заводското отборче.
абе как е на нафтата тоя стадион , нали е строен с държавни пари когато нафтата беше отбор финансиран от държавната фирма Нефтохимик, ай по полека
stg333 написа:абе как е на нафтата тоя стадион , нали е строен с държавни пари когато нафтата беше отбор финансиран от държавната фирма Нефтохимик, ай по полека
Формално все още се води на Нефтохимик.
Неформално Събев прави каквото си иска.
stg333 написа:абе как е на нафтата тоя стадион , нали е строен с държавни пари когато нафтата беше отбор финансиран от държавната фирма Нефтохимик, ай по полека
Приятелю, стадиона е собственост на футболен клуб Нафтекс и е апортиран в АД-то със стойност на непаричната вноска около 22 млн. лв., ако не греша. За повече точност си направи справка в Търговския регистър.
Частни клубове има от около 15 години, преди това всички бяха държавни и се издържаха от предприятията на територията на съответния окръг. За пример ще взема визираният от теб бургаски окръг: По времето на комунизма всички предприятия в бургаски окръг отделят средства за футболните (и не само) клубове Черноморец и Локомотив (тогава така се казваше сегашния Нафтекс), осигуряват се различни услуги според предмета на дейност - храни, транспорт, назначаве на футболисти фиктивно на работа, за да взимат повече пари и т.н. В един момент от Нефтозавода си направили сметка, че дават толкова много пари, че ще им излезе по-изгодно да издържат сами футболен клуб и поеха издръжката на Локомотив, обединявайки го със ведомствения си отбор Нефтохимик под това име.
Конкретно стадиона е строен със средства най-вече от Нефтохим, но по спонсорски договори, така че няма как самия комбинат да има претенции за сумите. Има, обаче и други по-малки инвеститори, включително самия клуб от стопанска дейност, като приноса на последния е около 1/10 от цялата сума. Цялата собственост още тогава си е била не на завода, а на футболния клуб. Друг е въпроса как Порточанов успя да приватизира целия клуб, но това е тема на вече друг разговор. Да не говорим и че стадиона беше продаден втори път, при това неправомерно, от държавата при приватизацията на Лукойл и фигурира в приватизационния договор. Затова и имаше дела близо 10 г. Към днешна дата, доколкото знам от Нафтекс са платили исканите от Лукойл 10 млн. лв. Общината също имаше права върху някаква част от земята, но българските общини нямат навика да се месят в спорове между огромни за нашите стандарти фирми като Лукойл и Петрол и вече всички права на тази Община са погасени по давност.
Толкова по въпроса, който зададе. Дано си разбрал нещо. Ако и сега не ти е станало ясно - обратно в първи клас да почетеш малко!