Мнениеот Капитана » 07 май 2011 22:53
Започнали сте интересна тема. За съжаление в много от мненията тук прозира някакъв друг подтекст, за съжаление много не могат да усетят тънката разлика между съдийски недоглеждания и умишлени съдийски грешки.
Набързо ще нахвърлям впечатленията ми от двата изминали мача и съдийството:
Локомотив - Пирин
Добър футбол, добро съдийство с няколко незначителни НЕДОГЛЕЖДАНИЯ. Човек се чуди как този Спасов може да свири добре такива заплетени мачове, а в определени моменти прави грешки, които се виждат от трибуните без повторение.
ЦСКА - Миньор
За пореден път съдийски комфорт за ЦСКА, което се очертава като мода. Маркиньос (за който се чува, че ще ни става сънародник) прави във всеки мач нарушения за поне един червен картон, същото се отнася и за Галчев и Бандаловски. В първото полувреме бъдещия ни национал подпря на тъча брутално с бутоните напред играч на Миньор, но дори не беше свирен фал.
Сега да кажа защо давам тези примери тук. Ще започна отзад напред. Само, който не е участвал във футбол със съдийство не знае, че на такова ниво мачовете не се решават задължително (дори за предпочитане) от подарена дузпа или червен картон, а това се прави много по-ефикасно с накъсване на играта и свирене на дребни фалове в средата на терена при нарушения на кантар в едната посока, гарнирани с жълти картони за опорните халфове и защитниците. Някой горе пишеше за фрапантни грешки ... за мен най-тенденциозно съдийство в мачовете на Черноморец имаше именно в мача с ЦСКА (а не със Славия). Брутални нарушения в средата на игрището, купища обратни фалове и не на последно място плах треньор, който дори не си направи труда да изнерви делегата или да се навика на тъч рефера.
Разберете го, че колкото и добър да е един отбор, когато не му се позволява да играе агресивно (още повече срещу агресивен съперник), тогава нещата отиват към слаба халфова линия, невъзможност за преса и ниско владеене на топката, а от там по-голямо напрежение за защитата и слаби резултати.
Защо споменах Пирин и Локото? Направи ми впечатление как защитникът на Пирин Наков си "переше" фланелката от кръвта (няма право да играе с кръв) и за това не игра около минута. Това е абсурдно за отбор от професионалния футбол - липсата на резервен екип, но при скромните възможности на една част от елитните ни отбори е факт.
Как на фона на тази картинка се вписва това, че в мачове на този отбор съдиите могат да свирят нормално, а в мачове на отбора на маститите Буковац и Персикети (с баснословни заплати) нещата изглеждат като мач по съдийски сценарий? Гледали сме мачове, в които Койта си сменя фланелката 3 пъти на мач, защото му я късат ... естествено без нарушения.
За тези, които са писали, че играчите са слаби - аз не мога да се съглася, но им препоръчвам да гледат първите мачове на един играч, който не може да бъде определен за слаб - Савио. Колко жълти картона навъртя в началото и как това повлия на формата му? Запитайте се защо има зависимост.