fred написа:Конан, всичко хубаво на думи за Ершов, обаче нещо не ми се види истина това което казваш и ще тикажа защо. Запитан за ситуацията около Петрол той казва ами затънали сме в заеми а той (М.Събев) ремонтира стадиони. Като ни питат после кредиторите какво ще им обясняваме, къде са им парите, в един там стадион ли? (цитирам по памет, а не точно дума по дума, но смисъла всеки сам може да намери лесно). На въпрос дали той лично или като акционер в Петрол се интересува от Арената - той отговаря през смях: Откуда денги?
Колкото до Бургас-Александруполис се сещаш кога ще стане тая работа - я камилата, я камиларя, тия дни дори руснаците признават че проекта е минал на "спящ режим".
Колкото до това че Ершов щял да изкупи нематериалните активи....тия дни имаше обшинска сесия и Дражев се е изказал 3 пъти, като е подканял кмета да се откаже от съдружие със една "фалирала фирма със 450 млн заеми." Тук на мен ми намирисва че не само че мрази Събев, ами и цялата фирма Петрол и не му пука коя и как я е докарал до това положение.
Освен това ако продаде нематериалните активи, как тогава щепретендира за обезщетение, на какво основание? Другото което относно безбройните ти въпроси, както и на Нефтойхимик 1962 и на Христо 1306: ами нормална търговска практика е за всеки нов голям проеект д асе открива ново дружество, за жокер прочети в гугъл какво е холдинг...Както строителните компании откриват нова фирма за всеки строеж, така както повечето корпорации го правят, виж ТИМ (дружествата им са няколкостотин и си уреждат отношенията помежду си чрез безвъзмездни заеми и т.н помежду си).
Освен това ако трябва да инвестираш пари на Петрол във Черноморец Бургас Ад, то трябва: 1.Да Извадиш парите като печалба на Петрол , сиреч 10%, после трябва да си начислиш и дивидент 7% и тогава да инвестираш във Черноморец Ад. на 25 млн лева досега дето им е само загубата вие ги смятайте колко пари са това. Затова си плащат наеми и заеми едини на други (от левия джиб в десния) Дано да си ме разбрал този път.. И да, и ти си ми симпатичен, но има неща от които не разбирап и заблуждаваш околните и няма как да не ти го кажа
Доста глупости си написал, но ще се спра само на най-големите "бисери":
1. Безвъзмездни заеми между фирми, още повече ако са свързани лица, няма. Данъчните така ще ти се зарадват при ревизия, че после жална ти майка. НАП даже има издаден "Наръчник по трансферно ценообразуване" точно за сделките между свързани лица, където нещата са казани достатъчно ясно. Освен това погледни чл.15 и чл.16 ал.2 т.2 и т.3 от ЗКПО, както и чл.27 ал.3 т.1 от ЗДДС.
2. Данъкът върху дивидентите е 5% от доста време насам - чл.200 ал.1 от ЗКПО, а освен това дивидентите разпределяни от местни юридически лица към местни юридически лица, които са търговци са, казано на прост език, НЕОБЛАГАЕМИ - чл.27 ал.1 т.1 и чл.194 от ЗКПО.
3. Също така, теоретично погледнато, дивидент разпределя дъщерно дружество към дружество-майка. Демек ако евентуално ПСФК Черноморец Бургас АД, има печалба и вземе решение, може да разпредели дивидент към Петрол Холдинг АД и Община Бургас, а не обратното, както си го написал Петрол да разпределя към ПСФК-то.
Заключение: Явно си доста незапознат с данъчната материя или ако все пак работиш в тази сфера е време да смениш професията. Лека вечер.