Черно море - "Не се гаси,туй що не гасне''

Модератори: гарфилд, paceto, Iceberg, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

xWarden
Мнения: 920
Регистриран на: 19 яну 2010 11:15
Контакти:

Черно море - "Не се гаси,туй що не гасне''

Мнениеот xWarden » 15 фев 2010 15:57

Изображение

Специално за феновете на Черно море реших да постна тема с историята на отбора ви ;)

ИСТОРИЯ ДО 1945 ГОДИНА

“НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!…”

Многобройните печатни издания от миналото столетие, както и предаванията и филмите по електронните медии, почти изчерпиха темата за приноса на Варна и на клубовете – предшественици на ПФК “Черно море” за развитието на популярната игра. Клубно пристрастни, много автори на писаното и показаното, обаче често тенденциозно подминаваха дати и събития, за да изтъкнат собствените си или достойнствата на своите организации.

Простено да им е!

Оставаме и днес снизходителни към насилието над историята, защото делото на радетелите на футболната магия от предците на ПФК “Черно море” не е свещ да я духнеш и да угасне. То е огън, който и днес гори в сърцата на хиляди варненци с обич, признателност, благодарност и готовност да се продължат славните традиции и по повод, на който многоуважаваният във футболния свят спортен журналист Климент Симеонов написа следното откровено признание: “Традицията, с която варненци винаги и с право са се гордели, откроява през ХХ век фигурите на изтъкнати радетели на футбола – деятели, треньори, състезатели и съдии, които правят чест и на цяла България.”

За да установим точната дата на създаването на БФК “Черно море” е необходимо да погледнем в „Енциклопедия на световния футбол“ от Ричард Хеншоу, 1979, NEW PUBLIC BOOKS, Washington DC, USA.

“Български студенти в университета в Константинопол през 1909 г. формират футболен клуб “13”, наименуван така на името на тринадесетте му члена. В края на академичната година студентите се връщат в София и техният клуб се установява в столицата… Скоро след това е основан “Спортист” – Варна. Със “Славия” и “Левски” това са най-старите клубове в България“.

“Спортист” се обединява на 24 май 1914 г. със създаденото на 3 март 1913 г. дружество “Галата”, преименувано по предложение на учителя Карел Шкорпил на старото име на река Камчия – “Тича”. Новото дружество се преорганизира в ученическо спортно-туристическо дружество “Река Тича”, а от 21 януари 1919 г. се нарича само “Тича”. Редно е черноморци да зачитат за година на създаването на клуба си 1909 г. – годината на създаването на най-стария предшественик на “Черно море” – “Спортист”, а не 1913 г.

ИСТОРИЯ СЛЕД 1945 ГОДИНА

НОВОТО ФУТБОЛНО ВРЕМЕ

Футболът в страната променя посоката на самостоятелно, зависещо единствено от волята на деятелите и състезателите си развитие. Въпреки това, чрез обединените клубове “Тича” и “Владислав” под името “ТВ-45”, а по-късно и ТВП, “Ботев” при ДНА, ВМС, СКНА, отново “Ботев” и “Черно море”, играта продължава да владее сърцата на привържениците и да откроява безспорни футболни дарования. През 1949 г. “Ботев” е шести в класирането, а неговият нападател Недко Недев е голмайстор на страната с 12 точни попадения. През 1953 г. играчите на “BMC” се отсрамват пред своите предци и в лют спор със столичните състави печелят бронзовите медали в първенството на националната първа дивизия.

При поредното преименуване през 1959 г. в “Черно море”, с което име футболният клуб прекрачи прага на XXI век, треньорът Иван Моканов селекционира и подготвя стабилен състав, който в 12 поредни шампионата само три пъти се класира във втората половина на таблиците. Иван Иванов, Симеон Нинов, Янко Атанасов, Владимир Грозданов, Димитър Боснов, Абил Билялов, Стефан Янев, Стефан Богомилов, Георги и Никола Димитрови, Здравко Митев, Андрей Стоянов, Стефан Генов, Любчо Атанасов, Петър Дудунов, Любен Костов, Стоян Георгиев, Дамян Георгиев, Божил Колев не остават в историята на варненския футбол само със забележителните си прояви на българските терени. И няма да се запомнят единствено с факта, че са играли през този период съществена роля при разпределението на медалите в държавните първенства. Резултатите на отбора, в който се състезават, в срещите на международното поле, още будят голямо възхищение.

Пред майсторството на черноморци прекланят глава именити съперници и като гости, и като домакини: “Вашаш” и “Ференцварош” – Будапеща, “Рапид” – Букурещ, “Спарта” – Прага, “Шефил Уензди”, “Бешикташ”, “Аякс”, “Нотингам”, “Дарби Каунти”, “Гурник” – Забже, “Стандарт”, “Селта”, “Арминия”, националният отбор на Япония, “Стал” Мелец, “Цървена звезда”… Не по-малко впечатлителни са и равенствата с вицешампиона на Германия “Вердер” – Бремен, с “Щутгард”, “Байер” – Леверкузен, с “Айнтрахт”, с английския “Ковънтри”, с “Динамо” – Киев в редиците си с Лобановски…

Не ще и съмнение, че всичко това е плод и на детско-юношеската школа на клуба, в която през годините вещите откриватели на таланти Атанас Аврамов-Кафето и Димитър Димитров – Клечо извеждат десетки футболни дарования до мъжкия тим и националния отбор.

Не са много радостни последните години от миналото столетие и първите от новото за черноморци. Преходът от ведомствен към клуб с граждански и професионален статут е мъчителен. Пътят му лъкатуши до двете крайности на хамлетовското “Да бъда или да не бъда!”. Мнозина се опитаха да изведат клуба от тежкото положение, но малцина стигнаха до частичен успех – само да запазят статуквото. В края на краищата и едните, и другите стигнаха до извода, че за спасението в новите условия се изисква и нов подход. И клубът има щастието да попадне на истински спасители. Промените започват с поемане на президентския пост от Красен Кралев. Той преобразува клуба в акционерно дружество и с последващата помощ на Георги Илиев и Христо Асенов, успяват да го изведат от “блатото”. По-късно Илия Павлов, уважаваният в българските делови среди бизнесмен, стабилизира позициите му в българския футбол.

“Черно море” прекрачи прага на XXI век в компанията на отборите от елитната ни футболна група. Перспективата бе отборът да заемe подобаващо място във футболния живот на страната и Европа, което да отговаря на 90-годишната славна история на клуба и на завета на няколко поколения треньори, състезатели и деятели, предани на традициите, обичта и верността към футболната магия, акостирала преди 110 години на варненския бряг в двора на Мъжката гимназия и завладяла цяла България…
Гибелта на Павлов през март 2003 г. постави 90-годишния клуб пред ново изпитание.

Илия Павлов обаче не успя да завещае започнатото в ПФК ”Черно море” в надеждни ръце между ръководните хора в корпорацията. Наследниците му разпродадоха всички футболисти на клуба, за да си възвърнат направените инвестиции и взеха решение за ликвидация на клуба, ако не се намерят инвеститори, които да поемат изцяло издръжката му. Въпреки че две години по-рано те бяха получили безплатно от Георги Илиев отбор, утвърдил се във Висшата лига, наследниците на Павлов не се посвениха да разрушат всичко това, което бе градено през последните 5 години. Това изправи шефа на Надзорния съвет Петър Пасев пред почти неразрешимата дилема: как да продаде едно име без съдържание! В един момент, останал единственият човек от старото ръководство, който се бори за оцеляването на клуба, той пое отговорността да доведе до успешен край дългата и инфарктна одисея по запазването на ПФК “Черно море”. Пълният крах бе предотвратен с усилията на Община Варна и лично на кмета Кирил Йорданов. Появата в последния момент на варненския бизнесмен Христо Велков, получил безплатно акциите на клуба с произтичащите от това права и задължения, изискваше бърза реакция и вземането на оптимално полезни за укрепването на клуба и отбора му решения.

Дълговете, завещани от наследниците на Павлов, безхаберното и некомпетентно двумесечно управление на Велков, несигурността в бъдещето, липсата на цели в по-далечна перспектива продължиха да водят до инфарктни колебания живота на най-стария български футболен клуб в първата година от последното десетилетие към вековния му юбилей. Това бе ново велико изпитание за онези, които сметнаха, че ще е кощунство да се затрият въжделенията, заветите и труда на десетки поколения деятели, треньори и състезатели и не само желаеха, но и се постараха да запазят за поколенията един от незаменимите символи на спортна Варна.

В тази тежка ситуация ПФК “Черно море” повече от година броеше своите истински приятели и доброжелатели.

Естествено е в тежката криза отново да ги намeри в Общината. Следвайки примера на своите по-близки и по-далечни предшественици, които ратуваха обществено полезните спортни каузи да оцелeят и да бъдат подпомагани всячески, днешният кмет на Варна Кирил Йорданов не само излезе с два призива към варненци да се притекат на помощ на футболния клуб, но и сам да се ангажира с непрекъснати срещи с бизнесмени в търсене на изход от продължаващата повече от година криза.

Още по-естествено е преброените да са из редиците на бившите футболисти и деятели.

Ала по-необяснимо е, че само един варненец, апропо с бизнес вече в столицата – Красен Кралев – отново, за втори път в продължение само на три години, се оказа най-обществено ангажиран мъж и през октомври 2003 г. пое тежката отговорност да оглави, да ръководи или по-точно да спасява, с цената и на много лични средства , похарчени без гаранции за възвращаемост, наклонения до критично допустимия крен черноморски кораб в бурното българско футболно море.

Учудващо е обаче, че един от потомците на вечния съперник на тичанци, владиславци и черноморци “Левски” /София/ – Велислав Вуцов – за втори път успешно направи “изкуствено дишане” на представителния отбор на “Черно море”, не само за да го има сред елита, но и да е дори на висотата, която повеляват традициите. През 2004 г. Кралев стабилизира финансовото състояние в клуба, след като привлече за основен акционер корпорацията “Химимпорт”, чиито две компании Армеец и Централна Кооперативна Банка станаха основни спонсори на ПФК “Черно Море”. Успешният дебют като старши треньор на една от легендарните рожби на школата на клуба Илиян Илиев и отличното представяне на отбора през сезон 2004-2005 дават надежда, че ръководството на най-стария български клуб е намерило вярната посока.

Мнозина класифицират оцеляването като чудо. В началото на ХХI век е най-малкото наивно да се говори за чудеса. Но е факт, че 90-годишният клуб продължава да го има, че той върви, макар и разколебан от преживяното сътресение през последното десетилетие, към вековния си юбилей…

И пак се сещаме за заветните думи на поета: “НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ, ЩО НЕ ГАСНЕ!”

СЪСТАВ ЗА СЕЗОН 2009-2010

С № 1 е първият от тримата вратари – Карамфил Илчев. Той е роден на 07.01.1979г. Започва от родния Добруджа, играе за Академик Св преди да дойде във Варна. Висок е 186 см, тежи 82 кг.

С № 3 е Адемар – роден 20.09 1980 г. С богат опит в бразилския шампионат – играл за Спорт Ресифе, Наутико, Гама и АВС. Играе ляв защитник. Висок 180/74.

С № 4 е Радослав Бачев. Роден е на 09.04.1981г. Висок е 183 см, тежи 75 кг. Преминава през Пирин Бл, Марек и Черно море.

С № 5 е Никола Домакинов – роден на 11.07.1980 г. Висок 186/80 . Играл за Ботев Пд и Асеновец – със срещи във всички нац. гарнитури.

С № 6 е Танко Дяков – роден на 18.08.1984 г. Висок е 193 см, юноша на Берое, играл за Славия и Вихрен. Преквалифициран от нападател в защитник от героят в САЩ-94-а Петър Хубчев.

С № 7 е Станислав Стоянов. Роден на 10.09.1976г. Висок 180 см, тежи 78 кг. Започва в Добруджа, а за моряците вече има изиграни 130 мача в А ПФГ.

С № 8 е дефанзивния халф Атанас Борносузов. Роден на 05.01.1979 г – юноша на Марица Пд, играл за Коматево, Олимпик Тетевен, Добруджа, Литекс, Нафтекс,Левски, руските Том и Терек, гръцкия Арис Солун и кувейтския Ал Салмия. 124 мача в А ПФГ с 26 гола. Шампион и носител на купата на страната, с 14 срещи в евротурнирите и 12 за младежкия нац. отбор.

№ 12 е Ивайло Маринов – на 25 г., 196 см/82 кг.

С № 13 е Тодор Колев – роден на 22.09.1989 г 175 см/72 кг. Юноша на Черно море, с 1 мач в младежкия нац. отбор.

С № 15 е Александър Александров. Роден на 13.04.1986г. Висок е 186 см, тежи 76 кг. Освен с екипа на моряците, играл е още и за Шумен и Черноморец Бс. Юношеския и “Б” нац. отбори.

С № 19 е Герасим Заков – роден на 7 септември 1984 г., 182 см, тежи 76 кг. Играл е за Берое, ЦСКА, Видима Раковски, Конелиано и Локомотив Пд.

С № 20 е Михаил Лазаров – роден на 31.08.1980 г – 188 см/88 кг. Играл за Спартак Вн, Нафтекс и Родопа.

С № 21 е Георги Илиев – роден на 05.09.1981 г. Юноша на Черно море, през 2000 г играе в Светкавица. През 2003-04 г е привлечен от Едуард Ераносян в Локомотив Пд. От 2006 г играе в ЦСКА – под ръководството на Миодраг Йешич, Пламен Марков и Стойчо Младенов. 2 пъти шампион с армейците, носител на 2 суперкупи и 1 купа на България. Има 10 мача в нац. отбор с 1 гол и 4 асистенции, и 16 срещи при младежите.

С № 22 е Милен Петков – роден на 12.01.1974 г в Генерал Тошево. Юноша на Добруджа – треньор Кольо Марков. През 1996 г е привлечен в ЦСКА от Пламен Марков. От 2000 г играе в Гърция последователно в АЕК, Атромитос и Илисиакос. Има 45 мача в А нац. отбор с 1 гол, а при младежите 14 срещи с 2 попадения.

С № 23 е Даниел Георгиев – роден на 06.11.1982 г – 180 см/74 кг. Преминал през Левски, Вихрен, Балтика Калининград, Локомотив Пд и ЦСКА.

С № 25 е Александър Александров – на 23 години, висок е 175 см и тежи 70 кг. Играл е за Конелиано, Миньор Пк, Локомотив Ст. З и Берое..

С № 26 е вратаря Илко Пиргов – роден 23.05.1986 г, 1 мач за “А” нац. oтбор. Играл за Пирин и румънския Отопени, шампион и носител на купата и суперкупата на страната с ЦСКА. С 16 мача за младежкия нац. отбор.

С № 27 е Даниел Димов – капитан на националите до 17 и 19 г, с 2 мача за младежкия нац. oтбор. Роден на 21.01.1989 г. Висок 186 см, тежи 76 кг. Има 10 мача за юношеския национален отбор до 17 години.

С №28 e Ели Маркес /Бразилия/ – на 27 г, 180 см, 74 кг. Преминал през отборите на Ботафого, Португеза, Авиа, Беласица и ЦСКА.

С № 31 е Мирослав Манолов – роден на 20.05.1985 г- 184 см/79 кг. Играл за Металик , ЦСКА и Конелиано.

С № 33 е неостаряващия страж Красимир Колев. Роден е на 7.11.1971 г. Висок е 182 см , тежи 82 кг. Започва кариерата си от Добруджа , преминава през ЦСКА, Локомотив Пд, гръцкия Продифтики, Спартак Вн и Черно море.

С № 77 е Йордан Юруков – 02.10.93 г. Висок 183 см, 76 кг. Играл в Локомотив 101, Македонска слава, 2-кратен шампион и носител на купата на страната с ЦСКА. Участник в евротурнирите, бивш младежки национал.

С № 84 е Мамуту Кулибали – роден на 23 февруари 1984 г., в столицата на Мали Бамако. Играл като централен защитник или офанзивен халф, във френските Оксер и Истър, турския Касъмпаша и белгийския Брюксел. Бил е капитан на младежкия нац. отбор на страната си

Пом. треньор Радослав Боянов – роден на 30.11. 1978 – преминал през отборите на Добруджа, ЦСКА и Доростол.

Старши треньор Велизар Попов – роден на 07.02.1976 г. – Локо Пд, Хебър и Спартак Пд.

MORSKI
Мнения: 11841
Регистриран на: 11 ное 2008 14:54
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот MORSKI » 15 фев 2010 16:10

Ето и част от екипите на отбора ни през годините- жалко, че не намерих преди 1945...

Изображение

Потребителски аватар
Nevertheless
Мнения: 286
Регистриран на: 08 юли 2008 21:49
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот Nevertheless » 15 фев 2010 16:19

Хубава си е темата и я чета с удоволствие, въпреки че голяма част от нещата съм ги чел и на други места!
Поздравления за автора !!

MORSKI
Мнения: 11841
Регистриран на: 11 ное 2008 14:54
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот MORSKI » 15 фев 2010 16:26

Изображение

Първи мачове на нашия отбор с чуждестранни руски тимове.

Корица на списание "Тича"-1920 година.

Изображение

MORSKI
Мнения: 11841
Регистриран на: 11 ное 2008 14:54
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот MORSKI » 15 фев 2010 16:32

Статистика :

УЧАСТИЯ
Т. Марев 410
Ст. Богомилов 353
Д. Боснов 343
Здр. Митев 269
Б. Билянов 253
Я. Атанасов 246
Св. Светозаров 236
Р. Рафиев 235
Ст. Янев 229
ГОЛОВЕ
162 Ст. Богомилов
63 Н. Димитров
62 Р. Рафиев
61 Здр. Митев
56 Д. Георгиев
49 Т. Атанасов
46 Г. Димитров
46 Н. Спасов
38 Сп. Киров
32 К. Тахмисян


* 4 пъти Шампион на България - 1925, 1926 и 1934 (Като "Владислав") - 1938 (като "Тича")
* 6 пъти Вицешампион - 1928, 1930, 1938 и 1939 (като "Владислав") - 1935, 1936 (като "Тича")
* 3 място -1937(като Владислав), 1939(като "Тича"), 1953 и 2009 година.
* 4 място в "А" група - 1969 и 1982 година.
* Носител наЦарската купа - 1925, 1926, 1934 (като Владислав)
* Финалист за Царската купа през 1935 и 1936 г.(като Тича)
* Финалист за Националната купа - 2006 и 2008 година.
* Финалист за Купата на Съветската армия - 1985 и 1988 година.
*Носител на купата на Варна и варненска област-1923, 1925,1934 1939, 1954
Футболисти прославили отбора и страната.

ВИЛИ ПЕТКОВ
Изображение
Роден през 1912 във Варна. Капитан на шампиона "Тича" през 1938: "Когато станахме шампиони получихме по един златен пръстен. Това беше всичко... Най-много ме поразяваше идеализмът. Излизаме срещу "Победа" - срещу мен няма човек! По едно време се появи Мардика със сажди по лицето, запъхтян - бягал е близо 5 километра от Табаната (Сточна
гара) до Колодрума! Аз бях банков чиновник, спокоен отпочинал... Така игра, че много често ме поставяше в затруднено положение!"
КРЪСТЬО ПЕТРОВ
Изображение
Роден през 1905 във Варна. Нападател на "Владислав", шампион на България в първите 2 държавни първенства: 1925 и 1926: "За втората шампионска титла спорихме със "Славия". На игрище "Юнак" в София завършихме 1:1 и след продълженията. Вторият мач трябваше да игаем на другия ден със същия съдия. Нонего го нямаше, изпратели го в Панчерево
Нов съдия бяха довели. Беше нарушение на правилата и ние се върнахме във Варна. Федерацията провъзгласи за шампион "Славия", а нас ни изключи за една година. Но Конгресът реши да се насрочи нов финал през пролетта на 1927 във Варна, и "Славия" не се яви. Спортният съд задължи федерацията да ни заплати разноските за този мач и ни дадоха купата. А "Славия" и до ден днешен си пише че тя е шампион!"
СТЕФАН БОГОМИЛОВ
Изображение
Роден през 1945 във Варна. Рекордьор в историята на клуба и 5-и в ранглистата на "А" РФГ на голмайторите с 162 попадения. В един мач е вкарал 4 гола, има 4 хеттрика, 353 мача в елитната група: "В моя живот, освен семейството ми, имаше само още едно нешо: "Черно море"!
Помня много победи и голове, бяха красиви години с чудесни момчета! Бяхме отбор, когото винаги и всички са уважавали. Но имам и лоши спомени: като прекратяването на състезателната ми кариерата... А и много години съм бил извън клуба, което страшмо ми е тежало! Но в сърцето ми винаги е било "Черно море"! "
БОЖИЛ КОЛЕВ
Изображение
Роден през 1949, 5 пъти шампион на страната и 3 пъти носител на Купата на Съветската Армия с ЦСКА. Два пъти е индивидуален носител на купата за спортменство. Връща се в "Черно море" където една година е играещ треньор. В ЦСКА има 254 мача и 63 гола, в "Черно море"- 119 мача и 11 гола. За "А" националният отбор е играл 60 мача с 8 гола, 6 пъти е бил
негов капитан. Участник в световното първенство 1974, заслужил "Майстор на спорта". Прекратява състезателната си дейност през 1983: "Незабравим е мачът на "Б" отборът на България в Бразилия, месец преди световното през 1970 когато бразилците станаха шампиони. Завършихме 0:0. През 1-то полувреме мазех Тостао, а през 2-то - Пеле. В голямата радост след мача, забравих да взема фланелката на Пеле - за първи път той бе с номер 13! А публиката нахлу на терена и беше невъзможно да се доближа до него. "
Изображение

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Ticha
Мнения: 3308
Регистриран на: 26 сеп 2008 12:26
Местоположение: стадион "Тича", Варна
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот Ticha » 15 фев 2010 16:39

ИзображениеИзображение
Емблемите на ФК Тича и ФК Владислав.

MORSKI
Мнения: 11841
Регистриран на: 11 ное 2008 14:54
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот MORSKI » 15 фев 2010 16:41

Черно Море в Европа
1953 ВМС - Вашаш (Будапеща) 1:0 (Т. Захариев)
1954 ВМС - Ференцварош (Будабеща) 2:1 (Г. Димитров,Т. Терзистоев)
1962 Черно море - Динамо (Киев) 1:1 (Т. Захариев)
1965 Черно море - Спарта (Прага) 4:3 (Богомилов 3, Генов)
1965 Черно море - Шефилд Уенсди 2:1 (М. Гьонин)
1965 Черно море - Дарби Каунти 1:0 (М. Гьонин)
1966 Черно море - Аякс 3:1 (Митев, Богомилов 2)
1966 Нотингам - Черно море 0:1 (Д. Боснов)
1966 Ковънтри - Черно море 1:1 (Ст. Янев)
1967 Черно море - Гурник (Забже) 3:1 (Богомилов 3)
1967 Щутгарт - Черно море 0:0
1967 Айнтрахт - Черно море 2:2 (Н. Димитров)
1968 Вердер Бремен - Черно море 1:1 (Б. Колев)
1969 Япония - Черно море 0:0
Япония - Черно море 1:4(Митев,Богомилов,Георгиев)
Япония - Черно море 0:1 (Тахмисян)
1982: Интертото:
# Черно море (Варна) - Стандарт (Лиеж, Белгия) 2:0
# Черно море (Варна) - Байер (Леверкузен, З.Германия) 1:1
# Черно море (Варна) - Хвидовре (Копенхаген, Дания) 2:0
* Крайно класиране:
* 1. Стандарт (Лиеж) 6 3 1 2 12:10 7
* 2. Байер (Леверкузен) 6 2 2 2 12:9 6
* 3. Черно море (Варна) 6 2 2 2 7:8 6
* 4. Хвидовре (Копенхаген) 6 1 3 2 5:9 5
2007: Интертото:
Черно Море- Сампдория 0:1
Сампдория - Черно Море 1:0
2008: Уефа
Макаби Нетаня- Черно Море 1:1
Черно Море- Макаби Нетаня 2-0
Черно Море- Щутгарт 1-2
Щутгарт- Черно Море 2:2
2009: Лига Европа
ПСВ-Черно Море 1:0
Черно Море- ПСВ 0-1

MORSKI
Мнения: 11841
Регистриран на: 11 ное 2008 14:54
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот MORSKI » 15 фев 2010 17:11

Дербито на Варна:
Изображение- Изображение

61 издания на варненското дерби
варненският футболен статистик Иван Карабаджаков споделя:
Спартак има 15 спечели мача до момента срещу 22 за Черно Море, , а равенствата са 24. Головата разлика е 69-57 за „моряците”.
Най-голямата спечелена победа за Черно море е 5-0 на „Тича” този сезон, а за Спартак 3-0 през 1957 година.
Най-честите победи на „моряците” са с резултат 2-1, цели 8 пъти, а Спартак е побеждавал 5 пъти с по 2-0.
Най-честият резултат в дербито е 1-1, цели 11 пъти.
Най-много голове в мачовете между двата тима за Спартак е отбелязал Стефан Найденов-6, а за Черно море Здравко Митев-5.
Интересен е фактът, че Кеворк Тахмисян е първият футболист, които има по 1 гол и за двата отбора в дербито, а Валентин Станчев е вторият с 2 гола за Спартак и 1 за Черно море.
Единственият вратар реализирал попадение в дербито е стражът на Спартак Христо Вълчанов, който реализира от дузпа.
Играчът на Спартак Даниел Моралес е първият чужденец, играл и за двата тима, а бившият нападател на Черно море и настоящ футболист на Черноморец Адриан Фернандес е първият чужденец с 2 гола в дербито.
Гол №100 е отбелязан от Емил Кременлиев от дузпа за Спартак, а гол №1 е на
актива на Димитър Йовчев от Черно море през 1952 година.


16 ноември 2008 г.

Отборът на Черно море победи с 5:0 Спартак в дербито на град Варна и все по-уверено поглежда към местата даващи право на участие в евротурнирите следващия сезон.

С голове за победата на "моряците" се отличиха Мирослав Манолов в 52-ата, Адриан Фернандес - Гаруча в 62-ата и 76-ата и Георги Илиев в 73-ата и Тодор Колев в 80-ата минути. Поражението на Спартак пък остави "соколите" в опасната зона и угрозата от изпадане в Източната Б група за тях става все по-реална.

Двата отбора не губиха излишно време в разузнаване и се хвърлиха в здрава битка още от самото начало на двубоя. По-високата класа и по-добрата моментна форма на домакините от Черно море даде логичното си изражение в съотношението на головите опасности, които бяха категорично в тяхната сметка през целия двубой.

Георги Илиев имаше добра възможност за гол в десетата минута, но вратарят на Спартак Николов спаси. Горещ момент пред вратата на "соколите" имаше и в 29-ата минута, когато Илия Николов улови след изпълнение на свободен удар, а в опита си да го прескочи Мирослав Манолов го удари неволно в главата. Последва меле, което бе успокоено с няколко жълти картона.

В 35-ата минута удар на Рикардо Андре беше избит от Николов, а седем по-късно Адриан Фернандес сложи начало на серията си от лични пропуски пред вратата на Спартак.

Фернандес обаче бе в основата на първия гол в мача. В 51-ата минута той чукна с пета към Манолов, който с премерен удар намери долния десен ъгъл на Николов за 1:0. Голът пасив изнерви спартаковци и това се изрази в глупав фаул на Иванович, донесъл му червен картон.

От този момент нататък на терена имаше само един отбор – този на Черно море. В 62-ата минута Фернандес се реваншира за няколкото си пропуска с красиво попадение. 11 минути по-късно Георги Илиев от фаул разстреля Николов за 3:0, а в 76-ата Фернандес ознаменува добрата си игра с втори гол.

"Моряците" не спряха дотук и в 80-ата минута влезлият като резерва на Фернандес юноша на клуба Тодор Колев бе най-съобразителен в меле пред Николов и отбеляза петия гол в мача.

Минутите до края на двубоя не поднесоха нищо изненадващо на фона на силите на двата тима. Черно море атакуваше, а в Спартак се молеха реферът да свири края колкото се може по-бързо. Все пак в самия край „соколите“ погледнаха плахо към скучаещия вече час и половина Карамфил Илчев, но ударите им отдалеч не бяха проблем за него.

С този успех възпитаниците на Никола Спасов събраха 20 точки и се наредиха на пето място, но с мач повече от съперниците си. Спартак от своя страна се закотви на предпоследното място с едва десет точки и с най-слаба защита сред всички тимове в елитната ни група.
-----
Черно море - Спартак Варна - 5:0 (0:0)

Голмайстори: 1:0 Мирослав Манолов 51, 2:0 Адриан Фернандес 62, 3:0 Георги Илиев 73, 4:0 Адриан Фернандес 76, 5:0 Тодор Колев 80

Стадион: Тича
Зрители: 8000
Съдия: Стефан Спасов

Червен картон:
Велемир Иванович (Спартак) 56
Жълти картони:
- за Черно море: Мирослав Манолов
- за Спартак: Даниел Моралес, Деян Дончев и Велимир Иванович

Черно море: Илчев, Стоянов, Александров, Манолов (65 Антонов), Георгиев, Рикардо, Юруков (73 Димов), Домакинов, Илиев, Периш, Фернандес (77 Колев)

Спартак: Николов, Деян Дончев, Георгиев, Димов, Петров, Иванов (68 Костадинов), Стефан Дончев (57 Байрактаров), Моралес, Маринов, Иванович, Сакалиев (79 Аврионов)

Снимки от дербито през годините:
2002 г.
Изображение
Изображение
Изображение

ЧЕРНО МОРЕ - СПАРТАК (0:0) - 10.05.08 г.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Черно Море- Спартак (5-0)- 16. 11.2008

Изображение

Потребителски аватар
more
Мнения: 974
Регистриран на: 01 апр 2009 20:39
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот more » 15 фев 2010 17:16

Стадион Тичасе намира в престижния варненски квартал "Чайка" и е с капацитет от 8250 седящи места (с правостоящите достига 10 000). Разполага с две трибуни северна (4000 места) и южна (4250). 1250 места от южната трибуна са покрити с козирка. Входовете са три, като единия е специално за гостуващата публика. Той води към така наречената клетка,която е за 400 души. В основата на построяването на настоящия стадион на мястото на старото игрище на Военно-морското училище е тогавашния председател на клуба Владимир Чакъров. През 90-те години на ХХ век стадионът е прекръстен на "Тича".


Изображение
Изображение

Стадион Тича е построен с доброволен труд от стотици почитатели на тази велика игра.Емблематичните думи на Владимир Чакъров (Председател на дружеството до 1987): "Камъните за стената спечелихме на търг, който беше нагласен от градоначалника Германов, за да спечелим ние. И вместо 50 кубика натоварихме 80! Как се издържаше "ТИЧА"? Преди всичко от членски внос и вечеринки. Веднъж въведохме вход според килограмите на посетителите! Сложихме пред вратата един кантар и всеки се теглеше!" ще останат емблематични за историята на стадиона, на който в днешно време ПФК Черно Море побеждават съперниците си.

През 1987 година човекът отговорен за построяването на стадион "Тича" Владимир Чакъров умира на игрището преди мач на Черно море.
Последна промяна от more на 15 фев 2010 17:35, променено общо 1 път.
С ДУЗПИ БИЕ, ОТ ДУЗПИ ОТПАДА - ЩО Е ТО ?


daniel875 написа:След "Левски" и ЦСКА, "Ботев", Локомотив Пловдив, Локомотив София и в последните години "Литекс" вие сте най - бутаният отбор в България. Какво повече искате?

MORSKI
Мнения: 11841
Регистриран на: 11 ное 2008 14:54
Контакти:

Re: Черно море - "Не се гаси туй, що не гасне!..."

Мнениеот MORSKI » 15 фев 2010 17:25

Стари емблеми и значки
Изображение до сезон 2005/2006 г.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Старата емблема на Владислав
Изображение


Върни се в “Черно море”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 4 госта