Скоро се зачетох в доклада да дейността на "Спортен комплекс Варна" АД през 2008 г., който може да се види в сайтовете на дружеството -
http://www.sportcomplexvarna.com, и на Търговския регистър -
http://www.brra.bg. Направиха ми впечатление последните 3 абзаца:
"...
- За развитието на проекта през 2009 г. е необходимо да бъде решен въпросът с финансирането на проекта в съответствие с дяловото участие на страните.
- С влизането на общия устройствен план в сила ще се решат въпросите с прилежащите територии на Стадион Варна, което ще даде възможност да се проектират и изпълнят новите пътни връзки и инженерни мрежи, в съответствие с предвижданията на този план.
- Небходимо е активно участие на Община Варна за изготвяне на проекти и процедирането им за финансиране от Европейски програми като: Нови пътни връзки свързващи двата съседни квартала, както и изграждане на инженерна инфраструктура за целия квартал, съобразно предвижданията на новия ОУП."
Та, реших да поразсъждавам "на глас".
От "Спортен комплекс Варна" неведнъж заявиха, че стойността на проекта, вследствие различни причини, се е увеличила от 60 млн. на 186 млн. лева. Последно това беше казано от председателя на Съвета на директорите Николаев пред "Позвънете" на 26.08.2009 г. Какво да разбираме под "проект" обаче? Според мен проектът обхваща не само Стадион Варна, но и сградите и съоръженията, а също и инфраструктурата, които се предвиждат за изграждане в прилежащите територии на стадиона, съответно стойността 186 млн. лева включва и тях. Само че тази сума се поднася по начин, който кара да мислим, че е необходима само за изпълнението на стадиона и свързаната само с него инфраструктура.
От първия от 3-те абзаца разбирам, че все още не е решен въпросът с финансирането на проекта от страна на Община Варна и "Химимпорт" съобразно дяловото им участие. Доколкото си спомням при стартирането на проекта от "Спортен комплекс Варна" обявиха, че Община Варна ще участва само с апортирането на стария стадион "Гагарин", а "Химимпорт" - с парична вноска в капитала, като по-нататък ще финансира самия проект. Не ми е ясно как Община Варна би могла да финансира проекта. Общината едва ли ще има свободен паричен ресурс. Да не говорим, че дори да имаше такъв, решения за финансиране трябва да се вземат от Общинския съвет при гласуването на бюджетите на общината за следващите години, а това едва ли ще е лесно - радлични партийни групи, различни интереси и т. н.
Що се отнася до дяловото участие на страните ми беше интересно да разбера, че "Спортен комплекс Варна" АД е всъщност еднолично АД, защото акциите се притежават от едно лице - "Спортен мениджмънт" ЕООД. Дяловете от капитала на "Спортен мениджмънт" ЕООД пък са собственост на "Спортен комплекс Варна" АД. Едното дружество е собственик на другото и обратното.
От 2-рия абзац разбирам, че проектирането на новите пътни връзки и инженерни мрежи в прилежащите на стадиона територии може да започне едва след като влезе в сила общия устройствен план (ОУП) на Варна. Най-оптимистичните очаквания за влизане в сила на ОУП са за средата на 2010 г. Не зная колко време след влизането на плана в сила ще е неоходимо за проектирането на пътните връзки и инженерни съоръжения, нито колко след това за изпълнението им, но като виждам с какви темпове се движат нещата досега и като имам известна представа колко дълъг е този процес, едва ли до края на 2011 г. те ще са въведени в експлоатация дори да е осигурено финансирането им. Да не говорим, че, както се вижда от 3-тия абзац, изпълнението на пътните връзки и инженерната инфраструктура се предвижда да стане със средства от Европейски програми, за които до края на 2008 г. не са били подготвени проекти от Община Варна, които пък е необходимо да се одобряват за финансиране от Европейските програми.
Тук се сещам, че в интервюто за "Позвънете" председателят на Съвета на директорите на "Спортен комплекс Варна" АД Николаев каза, че само за пътни връзки били необходими още 12 млн. лева. Да, само че тези средства се предвижда да се осигурят от Община Варна чрез финансиране от Европейски програми, а не от "Химимпорт".
Дано съм бил поне малко полезен с разсъжденията си. Всеки сам може да си направи изводи защо се бави изграждането на Стадион Варна и дали ще бъде изграден.