Марин Бакалов, по всичко личи, вече е аут от Ботев. Името му предизвика доста дискусии последната една година. За едни Марин Бакалов, за други Мери Попинс, за трети долноводенски ..... (не мога да изпиша тази дума за легендарен футболист на Ботев). За този "разноименец" и рекордьор по мачове в "А" група капацитетите могат да кажат много. Аз, който гледах отстрани работата, която свърши през последните 2 години мога да кажа следното:
1. Колкото и да им е неприятно на някои хора, Марин Бакалов поведе онази група от ентусиасти, която спаси Ботев от забвение. Да, там бяха и Божо, и Крум, и Кошински, и още много хора, но те избраха Марин да ги води. Затова сега Марин пред очите на пловдивския запалянко е човекът, който спаси Ботев от гибел.
2. Марин Бакалов изкара "В" група на гърба си. Не, че беше толкова трудно, но той се нае със задачата да бъде и президент, и треньор на отбора. Някои хора още тогава скочиха на Бакалов, че е алчен за пари и затова е узорпирал и двата поста. Но след като някой работи на две места - заслужава да получава и две възнаграждения. Лошо не виждам. Още повече, че в момент, в който Марин Бакалов бе затрупан от организационна работа, той сдаде поста на Коце Видолов.
3. Големите проблеми на Марин Бакалов запонаха със старта на първенството в "Б" група. Той назначи грешен треньор (Хубчев). Но кой от хилядите на стадиона предполагаше в онзи момент, че Хубчев ще се сгромоляса с такава сила. Марин отнесе толкова критики, колкото сигурно и Хубчев не успя. На предна линия излязоха противниците му и започна едно плюене... Крадял пари, въртял селекцията, налагал играчи и прочие и прочие. Незнам, някои от тези обвинения може някой ден да се окажат истина, но до сега нито едно от тях не е доказано. Не и пред широката общественост.
4. Бакалов се провали като ръководител. След като бе свален от поста президент и бе назначен за спортен директор. Бакалов де факто спря да тупти в ритъма на отбора. Нямаше го след тежките загуби, нямаше го и след хубавите победи. Сякаш той сам призна своята некомпетентност, като ръководител и предпочете да се оттегли на заден план. Това обаче нямаше как да не подразни отново враговете му. "За какво получава Мери пари?" - питаха те. "Защото се бори преди една година Ботев да го има" - бих им отговорил аз. "Както той, така и всички останали от Сдружението." - бих допълнил.
5. Сега Бакалов ще бъде заточен в Марица или въобще няма да работи в родния си Ботев. Ботев, който той с помоща на няколко съмишлинеци спаси. И тук да ме извиняват феновете "спасили" клуба, айде няма нужда. Клуба бе спасен от шепата хора, които направиха онова Сдружение. Заслугата на феновете е друга. Не по-малка, разбира се. Те припознаха своя Ботев в проекта на Бакалов и компания и го подкрепиха. С хиляди. Точно тези хиляди са накарали Цветан Василев да поеме издръжката на клуба, когато Юли Попов му е подхвърил: Шефе, защо не вземем да помогнем на Ботев?" Тези хиляди накараха и журналистите от националните медии да пишат хвалебствени материали и коментари за Ботев Пловдив.
За край бих завършил така. За мен Марин Бакалов свърши своята работа в Ботев. Той ще влезе в книгите като човекът спасил Ботев. Човекът, който в последната година на управлението на Христолов бе единствената му алтернатива. Да, за делата си сигурно Марин Бакалов е получил не малко пари, след като отборът бе осигурен финансово, но то за едната слава не се работи. Ако ти искаш изпрати Марин, като Мери или като долноводенския .... (Все още не мога да го изрека!). Аз ще го изпратя с "Благодаря ти, Марине! Спаси Ботев, но трябва и да признаеш, че се провали като шеф. Но какво ми пука, че си се провалил с назначаването на Хубчев или със зимната селекция. Пука ми, че Ботев е в "А" група, а ти постави едни добри основи, на които сега разбирачите ще градят. Те разбирачите скоро ще усетят, колко е била тежка работата ти".
според мен един ден Бакала ще запише името си в историята на Ботев със златни букви и то не само като добър футболист.