slavia_forever написа:Аз съм чел множество книги! Повтарям се, че в тях не намерих доказателство за 1912 г. Ако ти си чел повече, давай историческо доказателство, свързано с Ботев Пд, за да затвориш устите на хората. Ако аз имах такива доказателства за Ботев щях да ги публикувам веднага, вместо да повтарям като латерна "всички историци казват 1912, 1912, 1912" и не видяхме нито един да го доказва.
Всичко, зависи от това, кое ТИ приемаш като доказателство . Ако е само учредителен протокол - ок, засега не е намерен такъв, много вероятно да е унищожен и т.н. НО,... има много други неща, които могат да докажат едно нещо. Казваш ние не сме били там и не знаем. Да де ама нали затова са "свидетелските показания". Разкази на съвременници, писма и статии в тогавашната преса. И то говорим за бележити българи като Недко Каблешков и Цанко Лавренов, а не като при други отборчета, някое футболистче да си смени отбора и после да разправя "ми той новия всъщност е стария...".
Пловдив1926 написа:Питахме Румен Минков - според него изигравате първия си мач през 1918 година. През 1912 сте въздържателно СПОРТНО, а не футболно дружество. Интересно и защо 1912 година се появява на емблемата ви чак през 1962 - доста удобно за юбилейни празненства
Ти си ЛЪЖЕЦ и то НАГЪЛ. Лично познавам Минков и подобно нещо НИКОГА не е твърдял, ама НИКОГА. По простата причина, че е ЛЪЖА.
1912 - "Ботев" играе първия си мач срещу тима на Втора Софийска мъжка гимназия (II СМГ) и побеждава категорично с 6:0.

1915 - Първият официален мач между отборите на "Ботев" и "Свети Августин", който се играе по "английските правила, както е на книга" и с назначен неутрален рефер, "облечен в жакет, бомбе, с лачени обувки и малка тенекиена свирка" (отец Озон Дампера). Срещата била на игрището на колежа и в присъствието на френския посланик Дьо Панафийо, пристигнал в Пловдив за тържественото закриване на учебната 1914-1915 година. Мачът завършил при равен резултат 2:2.
За периода на Балканските войни са документирани със статии в национални бюлетини и вестници мачове с отбори на английски, френски и италиански военнопленници