Медитация: Обмяна на методологии, хитрости, похвати

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Медитация: Обмяна на методологии, хитрости, похвати

Мнениеот shumkar_44 » 05 юли 2013 10:48

[center]Изображение[/center]

Привет, мили приятели! С оглед на неспокойните времена, в които живеем, както и забързаното ни ежедневие, за человека става все по-голяма необходимостта да развива способността си за телесно, духовно и физиологическо отпускане. До този извод стигнах през последните два месеца, които бяха изключително тежки за мен и поставиха на изпитание психическата и физическата ми дейност.

Така, постепенно, лишен от способността да спя спокойно, аз започнах да чета книги по цели нощи с надеждата, че те ще решат този проблем. В крайна сметка се натъкнах на една вехта книга с лилави, твърди корици, носеща заглавието "Методологии на източната медитация".

От прочетеното научих, че медитацията трябва да се практикува поне три пъти на ден в поза лотос, по възможност под вековен дъб или край тих поток с минимална ширина в най-тясната си точка около осемнадесет сантиметра. Факт е, че всякакъв тип бяла премяна, подобно на тази, носена от Махариши Махеш Йоги, е приемлива за медитация и концентрира "бяла" енергия за практикуващия.

По време на самата медитация наистина помага, а и е задължително, человек мислено да се превъплъти в горско създание и да обиколи няколко пъти в съзнанието си мястото, на което медитира. Аз най-често приемам формата на нежния елен - принца на гората, поради неговата вековна мъдрост и физическо изящество. Седемнадесет минути лек тръс дневно около малко поточе или дъб, могат да бъдат решаващи за подобряване на мисловната, физическа и физиологическа дейност при человека.

От както прочетох книгата за медитация, моето житие се промени обезателно, като техниката, която овладях ми позволи да подобря умствения си капацитет с цели девет процента. Същевременно, аз съзнавам, че на този етап съм все още лаик в необятния свят на медитацията и се надявам всеки желаещ, който се занимава интензивно с такава, да допринесе, споделяйки своя опит в тази област.
Последна промяна от shumkar_44 на 05 юли 2013 10:49, променено общо 1 път.
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
messi7
Контакти:

Re: Медитация: Обмяна на методологии, хитрости, похвати

Мнениеот messi7 » 05 юли 2013 10:48

Аз медитирам като се напия. :mrgreen: :mrgreen:
Иначе хубава тема. ;)
Изображение

Потребителски аватар
Red_Pride
Контакти:

Мнениеот Red_Pride » 05 юли 2013 10:53

с удоволствие бих медитирал по 2 пъти на ден стига панелния апартамент да ми позволяваше тази екстра :(
[rimg]https://dl.dropboxusercontent.com/u/31972793/androidbg/10628155_946991171983886_3440970175867167846_n.jpg[/rimg]

Потребителски аватар
shumkar_44
Контакти:

Мнениеот shumkar_44 » 05 юли 2013 10:59

Red_Pride написа:с удоволствие бих медитирал по 2 пъти на ден стига панелния апартамент да ми позволяваше тази екстра :(

Това не бива да Ви ограничава, Вие трябва да се борите за Вашия душевен мир със зъби и нокти. Това е смисълът на медитацията. Ако чувствутате, че апартаментът Ви е неподходящ, просто излезте на най-близката тревна площ, стига тя да има поточе или вековен дъб. В противен случай може би източната техника не е най-удачният вариант за Вас.
Толстолоб, на теб съм роб.

Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Мнениеот rhaegar » 05 юли 2013 11:01

Red_Pride написа:с удоволствие бих медитирал по 2 пъти на ден стига панелния апартамент да ми позволяваше тази екстра :(

Ще си го приспособите, другарю. Сложете една саксия в тоалетната (гора), пуснете водата да тече (рекичка) и заемете поза лотус върху клекалото. Като няма риба и ракът е риба, заемете се от сега.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
1912plovdiv
Контакти:

Мнениеот 1912plovdiv » 05 юли 2013 11:05

rhaegar написа:

Ще си го приспособите, другарю. Сложете една саксия в тоалетната (гора), пуснете водата да тече (рекичка) и заемете поза лотус върху клекалото. Като няма риба и ракът е риба, заемете се от сега.

Мдам добра идяи :roll:

А ако трябва мислено да се обикаял мястото на медитация, предлагам да се превъплътиш в хлебарка и мислено да обикаляш вековното клекало поне 17 минути :mrgreen:
▒▓█▄▀ БОТЕВ ▄▀█▓▒

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UP20C5agYoE&list=LLDu9hpyDTcjHX9bXKfC5wsA[/youtube][/offtopic]

James Beattie

Мнениеот James Beattie » 05 юли 2013 11:07

shumkar_44 написа:От както прочетох книгата за медитация, моето житие се промени обезателно, като техниката, която овладях ми позволи да подобря умствения си капацитет с цели девет процента.

Много хубава и полезна тема , другарю. Голяма част от форумната популация се нуждае спешно от медитация. А колко време е нужно да се практикува тази техника , за да се постигнат тези резултати ? И възможно ли е да се стигне до висини от 90-100% ?

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 05 юли 2013 11:08

Привет,другарю Шумкар 8-)Радвам се че сте заинтересован от медитацията и сте направили тема,в която да споделяме своя опит и обсъдим древните практики. Аз също практикувам медитация и то от доста време.За разлика от вас обаче,аз реших да се трансформирам в гъсеница,по простата причина,че хем си лежа,хем вървя 8-) Рай.Отделно,че имаш потенциала,в един светъл ден да се превърнеш в красива пеперуда 8-)Дори и когато медитирам,мисля с перспектива. Оставям и линк с полезна литература,която да спомогне за духовното Ви развитие.

http://www.spiralata.net/s.php?fieldFro ... archType=1
Последна промяна от CTAHKO на 05 юли 2013 11:11, променено общо 1 път.
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
1912plovdiv
Контакти:

Мнениеот 1912plovdiv » 05 юли 2013 11:09

messi7 написа:Аз медитирам като се напия. :mrgreen: :mrgreen:

И това е удачен вариянт. Превъплъщаваш се в свиня и мислено обикаляш около кръчмата :mrgreen:
▒▓█▄▀ БОТЕВ ▄▀█▓▒

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=UP20C5agYoE&list=LLDu9hpyDTcjHX9bXKfC5wsA[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 05 юли 2013 11:11

1912plovdiv написа:
messi7 написа:Аз медитирам като се напия. :mrgreen: :mrgreen:

И това е удачен вариянт. Превъплъщаваш се в свиня и мислено обикаляш около кръчмата :mrgreen:

По-добре е около Армията или БФС :lol: :lol: :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Върни се в “Архив”