Заглавието на тази тема е презумпцията ми за това, което ще напиша по-долу.
Затънахме. Кошмарът се сбъдна. Да псуваме съдбите си и да се ядосваме, заради минутите в добавените времена, да се ядосваме на яловите нападатели на ЦСКА и Левски, да се чудим на "идеята" Кокова да си зареже отбора и то на прага на бленуваната Европа си е само загуба на време, нерви и енергия. Видно е, че всичките ни отбори са посадени и грижливо селектирани в един дол от един "стопанин". "Драпането" по форуми, биенето в гърдите, кой е по-велик, чия публика е по-многобройна и кой отбор е с по-"вековна" история изглеждат меко казано неадекватно на снощния фон. Аз ходя на мачове от 30 години. Бях невръстен, когато изградих първите си спомени и изживявания покрай ЦСКА Септемврийско знаме, Левски - Спартак и родния ми Черноморец Бургас. В тези отбори играеха мъже, истински мъже...и играеха за месечната заплата, която взимаше и баща ми. Играчите на ЦСКА и Левски се "облажваха" единствено покрай тогавашните клубни турнири - КЕШ, КННК, Купа на Уефа, когато взимаха някой друг долар командировъчни и си пазаряха в Кореком - швейцарски тоблерони и дънкови якета... Тогавашните играчи бяха на щат в различни ведомства, играеха със зъби и нокти на терена и се "сражаваха" за Държавата ни, името на клуба си, ведомството си ( МВР, БНА, БДЖ, Строителни войски, Мините ) и чак тогава мислеха за себе си. Нямаше фалш, нямаше сребролюбци, имаше само хъс...Плаче ми се сега. Помня, как ЦСКА си минаваше 2-3 кръга от ЕКТ, като на парад. Ей тъй, като между другото. Същото важеше и за Левски. Препъванията идваха в епилога на тези турнири, когато оставаха 8 - те, а на няколко пъти и 4-те най-силни Европейски тимове. Ако започна да изреждам имената на всички величия яли "плесници" из родните ни стадиони рискувам някой от по-младите да ме обвини в лудост. Рискувам заради последните години и случващото с нашите отбори в Европа-та. Осъзнавам, че всичко, за което писах е минало и с него не може да се живее вечно, но пък съпоставяйки нещата стигам до няколко извода и причини сегашното ни дередже да е такова: Една от вините за трагикомедията във футболна БГ сега са нереално завишените заплати от там и стандарта за живот на футбалерите ни.
Не може един юноша блед, който не знае дали е играч или футболист да взима месечна заплата близка до годишния доход на средностатистическия българин. Нали се сещате, че мотивацията, възприятията, а от там и самооценката на такъв момък се изкривяват според аршин, който никой от нас пишещите в този форум може и да не срещне до края на живота си. За, какви бойци, за какви мъже може да иде реч, като всичките им стойности и достойнства свършват нейде около автомобила, татуировката, прическата и нежната епилация. Не е ли пример един Божинов, "играч", за когото се шумеше, че най-вероятно ще заиграе в ЦСКА. Самия той обаче не усеща дъното си и трябваше да четем цитат от думите на мениджъра му, че май футболиста вече не е футболист, ами само Договор за пари. Ощипани от силното юлско слънце пък шефовете на ЦСКА признаха, че всъщност Божинов е играч от голяма класа и не бил за лъжицата на армейците

. Мура и Сараево обаче снощи отвори похлупака и показаха на всички ни съдържанието в тенджарата. Там се видя, че в "гозбите" ЦСКА и Левски се бяха намърдали "подправки" незнайно от къде скъсани или купени, но знайно на, каква цена придобити - на такава, че поне 20 застрашени от грозни болести Българи всеки месец да бъдат излекувани. Ако тези подправки си струваха - бял кахър, ама те не само, че развалят манджите, ами носят и болест. Болест, заради, която юношите от школите се затриват и остават само богоизбраните с протекции, които да се "развиват" в по-блага и по-благовонна от тревата среда - в среда с мирис на пари. Оставям настрана факта, че допреди 20 години нямаше БГ отбор, в който фамилията на играчите му да беше различна от типично Българските - ов, ев и ски - все пак Обществото ни се глобализира, но, когато от това окрупняваме страдат истинските ни стойности, защо да не погледнем ... 20 години назад и то при положение, че вече търсим брод за изхода летален...Нищо обаче не се променя, всичко си върви по ново му... И така месец по месец, година по година от Европейски турнир в Европейски турнир. Кръговрата ви е ясен, а липсващата публика от стадиона вече - оправдана. Поне за мен.
ПС: Визирах Левски и ЦСКА, но иде реч за всичките ни тимове в родната А група, които обаче по една или друга причина се спотаяват и нямат нито смелостта, нито желанието да показват срамотиите си в Юръпа. Незнайно защо обаче обектите на моите писания "приложени" към моментната конюнктура продължават да имат неистовите мераци да се излагат на показ извън пределите на милата ни татковина, в която си вирее умопомрачително - абсурдно- изнаглителното явления - БФС - т.е. оня стопанин*, за чиито дол и селектирани "плодове" бях писал по-горе.