локофанатик написа:Ето как ще стигнем заедно до истината... Без да се караме и без да се дърлим... ЛЕХ е МИТИЧНИЯ основател на Полша, да, от ЛЕГЕНДИТЕ за Полша... Това значи ли, че и Арис Солун, Аякс, Аполон /Кипър/, са кръстени на национални герой, както кават легендите... Или пък Рома или Спарта или Хераклес или още десетки други...?! Говорим за НАЦИОНАЛНИ ГЕРОЙ, което е съвсем различно. Връзката между Португалия и Бразилия е ясна на всеки, но щях да приема за правилно ако ПОРТУГАЛСКИ отбор се казва ВаСКО ли ВаШКУ... Все едно отбор в Русе да се казва Влад /на румънски герой/ или отбор от Видин да се казва Джорджевич /като сръбския герой/. Това имам предвид, нищо повече. Това, което е написано просто не е коректно и така се изкривява леко истината. Тук не става дума дали трябва или не отбори да се кръщават с имена на герои, защото не за това е темата. Аз лично никога не съм викал Ботев е п... или к.. за Левски, ама НИКОГА, така че не ме вълнува как ще се казва противника. Но в този списък има неща, които меко казано са си спорни...
Значи след като се разбрахме че Лех е основателя на Полша, при това думата митичен е повече за куртоазия може би, защото говорим за времена в които всичко се е документирало и думата митичен, някак си е само за украса, та да се въернем на въпроса. Лех, както казваш, не е национален герой. Той е просто основател на Полша. Така както Аспарух е бил за нас. Та, ако основателя на една държава не е сред националните герои, или да го кажем по-друг начин, сред знаковите личности на нечий народ, то кой тогава трябва да е?