Силно мнение от привърженик на Барселона

Общо взето той разкрива много точно всичко, което ужасно много ме дразни в работата на Юрген Клоп, откакто е поел Ливърпул!
На хартия е така, но Байерн е далеч по-опитен и най-вече по-балансиран състав във всички свои линии. Това не мисля, че някой може да го отрече.
И понеже се вмъкнаха старите кусури на Пеп вече, аз искам да кажа две думи и за Диоптъра, който ми е много симпатичен, въпреки че прилича на junkie. icon_smileLOL.gif
Значи, Клоп вече трети сезон с Ливърпул не съумява да свърши една много важна работа, най-важната, ако искаш стабилен, значим успех, а именно тази да научи отбора си да се защитава и да намери не особено известен, но млад и перспективен вратар, така както Рома имат Алисон Бекер, така както Джордан Пикфорд в Евертън е много надежден и така както Пеп, който сам настоя да махне национала Джо Харт, сам настоя за Клаудио Браво, така и после го замрази на пейката и взе никому неизвестния до онзи момент Мораеш. Пристигането на класна и скъпа покупка през зимата в лицето на Ван Дайк не мисля, че кой знае колко е довело до прогрес отзад.
Само за сравнение - отпред вече няколко месеца играят без играч с качествата на Коу, но атаката им сякаш грам не е пострадала.
Това е рисково, защото всеки знае максимата, че атаката печели мачовете, но защитата печели титли/трофеи. Склонен съм до известна степен да се съглася, че Реал и Барса могат да бъдат леееко изключение от тази максима, защото ние никога не сме били еталон за солидна отбрана (при все че единици никога не са ни липсвали), но други отбори със защита различна от топ ниво, които да са вдигали ушатата, аз поне не помня. Много по-вероятно е един отбор да премине цялата елиминационна фаза със сухи мрежи, както навремето го направиха Арсенал (2006-а), да бие само с 1-0 и да играе финал, отколкото да ниже победи с по 3-2 и 5-3 и да стигне до битката за трофея. Понеже знам, че веднага ще ми се даде за пример финала в Истанбул от 2005-а, никой не може да ме убеди, че Ливърпул го спечелиха. Просто Милан го загубиха - може би най-срамният момент в историята на италианския футбол! Но как ще да е..
Та обратно на Клоп - той може да е страхотен мотиватор, може да инжектрира емоция и самочувствие в иначе не особено много над средното ниво играчи тип Хендерсън или Милнър, но до момента (визирам от Борусия насам) най-силното му оръжие е гегенпресинга и дотам. Даже Дортмунд от двата шампионски сезона не съм ги запомнил като тим с феноменална отбрана.
И вижте как без да се усещаме се променя реториката:
"Малеее, тия са чудовища на "Анфийлд". Ако им тръгне играта, ще разкостят всички. Няма Реал, няма Сити, няма Барса".
И къде е уловката? Да, познахте. В уточнението "ако им потръгне". Но ти няма как на такъв етап да разчиташ, че ще ти потръгне, защото не се случва винаги.
Вчера Ливърпул колкото пъти ритнаха към вратата, толкова гола вкараха общо-взето. Сега си представете, че ние на Камп-а или вие на "Бернабеу" ритнете два пъти и поведете с 2-0. К'о прайм после? Този гегенпресинг е основното оръжие на Клоп, но всеки знае, че подобен нечовешки интензитет на играта, борбата за топка, цялото тичане и т.н.няма как да се поддържа (срещу равностоен опонент) повече от 1 полувреме, айде макс 60 минути, за което време ти обезателно трябва да се надяваш (както Пул снощи), че ще капитализираш в максимална степен целия енергоразход, защото като дойде второто полувреме и ще станеш супер уязвим, няма да си толкова свеж в атака вече, няма толкова много да създаваш, намираш и оползотворяваш пространствата и т.н.
И пак се връщаме на "ако им потръгне'. Забелязвате ли Ливърпул къде изпускат точки в Премиер най-често? Срещу дънните риби, които се окопават цял мач. Не, че се присмивам, защото и ние през годините премного сме си патили от подобни отборчета, но поне нашето кредо до много скоро така или иначе проповядваше да държим топката 70% от времето, така че картинката на терена като цяло не е особено различно, докато Ливърпул не мисля, че се чувстват особено комфортно, когато трябва да владеят, диктуват темпо, задържат и атакуват постепенно и по-бавно. Тяхното разковниче за успеха е в скоростта и наличие на празни пространства и романтик като Пеп с неговата мания за атака и защита на центъра е повече от добре дошъл, отделно че пък и Клоп мисля е един от малкото, който няма отрицателна статистика срещу него от Германия и Англия. Не съм гледал де, но си мисля, че има паритет или минимално предимство за единия.
В тоя ред на мисли, аз до вчера исках Байерн за съперник, но май все повече искам Ливъра на полуфинала.
С Реал нищо не се знае. Двата отбора се познават прекрасно и може да бъде тъжна (съответно щастлива вечер) за всеки един.
Байерн са калитари. Ще вземе оня недъгавец Мюлер да я удари с правилния ръб и ще вкара, ще вземе Робен да направи единственият си финт в арсенала и да вкара, ще вземе Тиаго да ушие някой снаряд от 25 метра и ще вкара, ей така, щото ни е бивш играч и да ни боли още повече...общо взето и там всичко е възможно.
Ливърпул, на фона на Реал и Байерн като опции, ми се струват половин идея по-малко тежък съперник (с уговорката, че по типично скаузърски не си забравят харизмата в Ливърпул и си пропилеят аванса на "Етихад"). Нито Алба ще е обречен срещу Мо Салах, нито Пике и Юмтити срещу Фирмино, нито Семедо/Сержи срещу Садио Мане. Просто трябва да сме масимално добре откъм физическа кондиция и да не се влачим като черва по терена и са ни напълно по силите.
Хиляди пъти съм го казвал, че се възхищавам на треньорите, които не са страхливи и обичат да рискуват. При Клоп обаче игровият риск е доведен почти до лудост. Прословутата му гегенпреса разчита основно на атакуващото му трио отпред. То може да бъде смъртоносно срещу повечето тимове, но когато е неутрализирано средната линия на Ливърпул я няма никаква за да го подпомогне. И не, това не е защото играчите там са много слаби или неподходящи, а защото игровият му стил изисква не свръхтехнични играчи, можещи да контролират топката, а черноработници, които да подпомагат пресирането

Така на практика Ливърпул е свръхуязвим на контраатака и не се защитава достатъчно ефективно като отбор.. Да не говорим, че чисто физически отборът рухва след 60-та та минута.. Нарочно пиша този коментар сега преди реваншът на Етихад, за да не излезе, че е поредното хейтърско мнение след загуба, но това е моето генерално усещане за начинa, по който германецът ръководи любимият ми английски клуб

Продължавам да съм на мнение, че той няма да спечели трофеи с Ливърпул по този начин