stannn написа:И тук явно има писателчета, които са били палав проблясък в очите на бащите им през 1989-та. Не защитавам комунистите, но не трябва да отричаме, че са се случвали и добри неща през тези години. Всичко което познаваме днес като магистрали, университети, паметници и каквото се сетите е създадено по времето на комунизма. Хората живели през тези години няма как да отрекат (ако разбира се не са фурнаджийски лопати), че престъпността беше сведена до минимум и никой не го беше страх да остави отключено. За всички имаше работа. Още след като завършиш и те търсят да почваш по специалността си. Не е като сега. Да, чакаше се за москвичи и лади, но всеки можеше да си позволи да си купи НОВА кола. Да си купи жилище и не мислеше какво ще стане утре и дали няма да стане така, че няма да може да си покрива нуждите. Всички бяха равни. Нямаше богати и бедни. Така, че нека не изтъкваме само лошите неща на комунизма. Имаше и доста плюсове.
Почвам те отзад напред - не, че нямаше богати и бедни, а само едното - нямаше богати! И как да има богати, след като заплатите бяха между 120 и 520лв? В същото време частната дейност е абсолютно забранена! Как да забогатее човек? Ако ще и 5 висши да имаш, пак си чиновник или някакво шефче. Само че, имаш ли си идея по онова време точно тия шефчета как крадяха? Разните шефове на ТКЗС-та, АПК-та, фабрики, заводи и какво ли не? Това бяха наистина богати хора - тия дето гепят! Просто няма как по друг начин да забогатееш!
Работа има за всеки - да, масово заплатите бяха до 200лв. Много малко бяха хората, взимащи повече. Какво да кажем за новата кола? Викаш, чакаше се. А що не уточни колко се чака? Аз ще кажа, вместо теб - между 15 и 20 години. За заветна Лада! Ако имаш късмет, може и на 10-тата година да закачиш нещо. А ако не ти се чака, може за 3-4 години да се уредиш с Трабант! Трабант, ама кола, нали? Е...кола, ама Трабант...
Магистрали? Кои точно магистрали? Аз не се сещам и за една построена. Започнати колкото щеш. Същата работа като с метрото. Не знам колко хора са наясно, но тунел в София за метрото има от повече от 30 години. И какво, да броим ли метрото за дело на комунистите?
Университети? Кои точно? СУ е построен преди повече от 100 години
Имало е наистина и добри неща. То просто няма начин да няма! Но те не могат да компенсират и милионна част от злините, които са донесли на България!