TPAKTOP написа:slavia_forever написа:„Най-страшното в комунизма беше това, че той, като прахосмукачка, изсмукваше от хората радостта“. (проф.Ф. Зимбардо)
Младите вече не знаят какво е това комунизъм – или го знаят само “на книга”. И това е прекрасно, слава Богу, че не са го живели! И че няма да го живеят. В някакъв смисъл не им завиждам, а им се радвам. Защото комунизмът е нещо гадно, нагло, жестоко, тъпо, той е нещо, предизвикващо само погнуса. Ала ето, младите чуват също така и… “възхитителни неща” за същия този комунизъм. Има и такива… “отзиви” за него: някои им разказват, че “тогава се живееше… добре!”. Всичко може да се чуе – и младите, предполагам, са доста объркани. Всеки от нас, които живяхме комунизма, може да разкаже много. За “бригадите”, в които за жълти стотинки бяхме подложени на робски труд, за…казармите, някои за лагерите. “всекидневността” на комунизма с неговите лозунги, осеяли всяка незаета площ, за магазините, в които по стелажите се мъдреха само бутилки оцет и… каменна морска сол, за потискащата сивота и убийствената монотонност на живота, за непрекъснатите унижения и зверското потискане на всеки порив на свобода и индивидуалност. Най-лошото е, че в момента не тече информация към хората за зверствата на комунизма от страна на медиите като цяло. За мен комунизмът бе свързан с баща, враг на народа като син на свещенник. За мен комунизмът беше демагогия, лумпенизираща хората от най-ранна детска възраст. Беше чакането десетки години ред, за да си купиш трабант от мототехника и пирона в развитието на хората. За мен комунизма беше безвремието, в което глупостта беше превзела и поголовно избила интелигенцията на България, която толкова липсва сега и без която България не може да продължи напред.
Комунизмът и това, което е бил и е останал в спомените ни е лудост, предателска същтност, жестокост, садизъм, безчовечност, безбожност, безнравственост, омраза, простодушие, безродие в полза на друга държава. По онова време бяха добре не тези, които можеха да създават, а дерибеите, които се слагаха най-добре. АТЕСТАТ ЗА СИТУАЦИЯТА В ДЪРЖАВАТА НИ, БЕШЕ НЕЙНИЯТ ДЪЛГОГОДИШЕН РЪКОВОДИТЕЛ - СЪЩИЯТ КАТО ТЕЗИ, ОСТАНАЛИ НЕУБИТИ ОТ РЕЖИМА НА КОМУНИЗМА!
Има толкова много недооценени българи, на които няма паметници. Помислете само КОЛКО СА ПАМЕТНИЦИТЕ НА ЛЕВСКИ, БОТЕВ, РАКОВСКИ ЗАХАРИ СТОЯНОВ И ДА НЕ ИЗБРОЯВАМ, КОЛКО ОЩЕ ВЕЛИКИ БЪЛГАРИ, В СРАВНЕНИЕ С ПАМЕТНИЦИТЕ С ПЕТОЛЪЧКИ, СЪРПОВЕ И ЧУКОВЕ НА ЗАГИНАЛИ "ГЕРОИ", в борбата против "ФАШИЗМА И КАПИТАЛИЗМА", като в България НИКОГА, АМА НИКОГА НЕ СА УПРАВЛЯВАЛИ ФАШИСТКИ РЕЖИМИ! Много от градовете в България се наричат с имената на БЪЛГАРОМРАЗЦИ И САТРАПИ като Димитровград, Септември, Благоевград и да не продължавам да изброявам. САМИТЕ НИЕ ХОДИМ ВЪРХУ КОСТИ НА СЪНАРОДНИЦИ ВЪРХИ НАД 100 МАСОВИ НА УБИТИ БЪЛГАРИ, ЧИИТО РОДНИНИ, КАТО МОЯ ДЯДО СА СВЕЩЕНИЦИ, или пък случайно са си позволили да кажат виц за Сталин. Че всички бяхме агенти и предавахме роднините си, съседите си, приятелите си, за спокойно работно местенце и възпитанието беше УЧИ ЗА ДА НЕ РАБОТИШ! Не знам колко сте обикаляли България, но в повечето не само големи, но и малки населени места е пълно с паметници с петолъчки, НАПРАВО Е ОСЕЯНО С ТАКИВА. За големите градове изобщо не искам да споменавам, че ще започна от София, ще мина през Пловдив и не знам докъде ще стигна с паметниците на най-гибелния за страната ни период за всички времена!
Славията за тези времена в които магазините бяха празни бяха след 1989г.! Това беше един от малкото периоди в историята в които хората имаха пари и нямаше за какво да ги харчат! иначе за 'екзотичните" плодове съм съгласен. По онова време всеки знаеше как ще му се уреди живота. Да, имаше хора които страдаха от този режим! Но все пак аз съм сирак от 1988г и имам брат по-голям от мен с 5г.. майка ми САМА е купила и изплатила апартамент с две деца. Трудното беше когато вече по време н адемокрацията брат ми реши да учи в София(при положение че сме си оттук) и всички трябваше да се лишаваме от това че брат ми е студент! Това не е нормално! Аз като бях студент вече беше лесно защото брат ми се издържаше сам и майка ми ме издържаше макар и с колкото да съм могъл да и помагам. Да, тогава е имало хора които са крали но само те са крали! В момента се кръде като за последно! на всеки 4 години властта се сменя и нещата вървят много на зле. няма какво да си кривя душата подкрепям това правителство но вече сме обременени като цяло! И ВСЕ ПАК НЕ СЪМ КОМУНИСТ!
Моного жалко е, че явно успяха да направят така, че мисленето за това, което наричаш след 1989 година е плод на други хора и последствия от други уж следкомунистически режими. Наистина е жалко.
Темата освен, че е изчерпана е и в нарушение на правилата. Въпреки това я съединих с темата за Живков и я пращам в архив, за да може хората да изчетат и да се замислят над моето мнение в темата.