Мнениеот Biser » 04 сеп 2010 10:12
Спомням си един филм с Ал Пачино, от 2002 година – Безсъние. Та в този, иначе нелош трилър, главния герой (Уил Дормър, въплътен от Пачино), изстреля няколко куршума от своя Глок в едно мъртво псе, след което ги използва за укриване на улики срещу себе си....
Тази вечер Капело изстреля 4 куршума в жалкото подобие на национален тим който видях на новият стадион Уембли. Точно тези четири куршума, необходими му за да заличи уликите срещу себе си, които бе оставил след престъплението в Африка през лятото. И какво по-лесно от това да откриеш лесна мишена, нещо като подобие на национален тим, която да е в състояние да накара една прекрасна публика като тази на Албиона, да ти прости моментално всички грехове.
Да, Капело определено си знае работата отлично. Освен голям треньор е и отличен психолог.... А психологията е не само част от треньорските похвати! Той перфектно бе разгадал състоянието на отбора ни ( подобно на прозренията на Константин Иречек от края на 19 век), и си бе направил сметката как може да удари с един куршум два заека.
Лошото е, че освен двата заека (разбирай класирането в групата, и публиката в Англия), куршумите пронизаха и още няколко милиона български сърца, освен мрежата на жалкия ни вратар, на хора седнали в прекрасната петъчна вечер пред телевизорите.
Същите тези отчаяни от българския футбол хорица, които някак си таяха надежда, че най-сетне ще прехвръкне изкрица, и ще накара нашият си, роден футболен тим, да надскочи собственоръчно поставената летва, и да ни зарадва с нещо.... Дори с равен!
Тук, както преди 20 години казваше Петко Бочаров, ще използвам следния израз - „ДА,АМА НЕ!”.
Какъв равен би казал някой? Какъв равен с отбор в който въпросителните са повече от головете вкарани от всичките играчи в националният тим, въобще!?
Въпросителна №1 или №13 ако Ви харесва, се появи с този номер на фланелката, и с извезан национален трибагреник на нея. Ако Ники Михайлов е целял да вложи ирония в номера с който си е избрал да носи, може да получи моите аплаузи! Само покойният вече Апостол Карамитев ме е накарал да се смея повече, играейки с номер 13 в едноименната комедия. Само че тази вечер ми идваше да се смея през сълзи... Защото тази вечер представлението бе трагикомично, което от време на време бе прекъсвано от ярко изразено кресчендо, в изпълнение на моя милост. Такава магарешка упоритост от страна на треньор не бях виждал... Михайлов, та Михайлов! Какви борчове изплаща Мъри, има ли такива, толкова ли си разбира?!? Не знам, но си мисля че онова 19 годишно хлапе, Пламен Илиев, дето пази на Видима-Раковски, би се справил с пъти по добре от медийния герой Николай Михайлов. Каквото можа да пусне – пусна, то не бе през ръцете, то не бе между краката, то не бе в неговият ъгъл, а двете му спасявания си бяха в резултат от ненужно геройство (цитирам коментатора на мача), получили се след негови грешки, които за една бройка да ни докарат резултата от 6 октомври 2001 година, когато Чехия ни направи за посмешище на футболна Европа, разпорвайки мрежата на Здравков шест пъти.
Ама като няма кой да спре Дефо, така ни се пада! Това е психологията на силния бе! Бой, бой, бой, та следващият път като тръгнем да излизаме да играем срещу поданици на Кралицата, да сме се насрали още в съблекалнята.... Защото Уелс и те са оттам!
Защитата ни е в този, а и не само в този мач прилича на лабиринт, в който те са чемширите ограждащи коридорите, а пък коридорите водят директно към вратата! И аз като един наивник питам, чий го диреше в този мач Коловати, и за какъв дявол го е извикал „супер професионалиста” Стоилов в отбора?!?!?! Дали да внася спокойствие сред колегите си? Дали е запазил бързина и увереност? Нищо, ама нищо от горенаписаните. В третата минута толкова бе бавен и неадекватен, че Коул можеше да си поръча пица, и след това да подаде на Дефо за гола.
При втория гол пък издъхна още на 15-та крачка преследвайки Дефо, просвайки се безпомощно, оставяйки нападателят да направи още две крачки преди да вкара. Спокойно мога да кажа, че Илиян Стоянов снощи бе с основна заслуга за резултата. Почти колкото заслуга имаха Михайлов и Дефо!?
Останалите в защитната и полузащитата (изключвам Стенли), просто бяха уплашени да овладеят топката! Просто веднага я даваха на най-близо застаналия футболист, само и само да не я загубят и да сбъркат фатално.
Манолев бе бледа сянка на това което съм гледал досега, а то не е малко... Има качества, но днес бе жалък.
В средата Иванов и Ангелов се справиха що годе добре, но тук идва въпроса, защо Мъри не заложи на още един типичен защитник да партнира на Иванов, защото Пелето си е дефанзивен футболист, но по-добре бе да е малко по-напред, а на негово място да бе например Живко Желев или Иво Иванов или друг?!?
Така поне Мартин можеше да получи един пас като хората, да пробие поне веднъж както той си може.
Валери, и той бе бледа сянка в отбора. Нищо, ама нищо не направи като хората.
Живко Миланов върна толкова много топки към вратаря и защитата, ме по едно време се питах дали не се е объркал в посоките.
Ивелин Попов се бори колкото можа, ама той толкова си и може. Прехвален е! Прехвален.
Стенли бе на ниво, както винаги. Остава си свеж полъх в усмърдяната ни конюшня.
Сега остава във вторник черногорците да заредят пишовите, защото онова мъртвото куче одавна ги чака.... А и тази вечер хората на Златко Кранчар наточиха ножовете срещу Уелс, печелейки с 1-0, а както знаем апатита идва с яденето...
....нищо, че наблизо има едно умряло куче.