[center]Малко новини преди състезанието.[/center]
[center]
Матешиц: Направете Ф1 каквато беше ![/center]
[center]

[/center]
[center]"Не трябва да може да шепнеш по време на състезание"
Собственикът на шампионския отбор Ред Бул - Дитрих Матешиц, отправи сериозна критика към новия облик, който прие Формула 1 за новия сезон 2014. Австриецът смята, че спортът не се движи в правилната посока и състезанията от GP2 са по-вълнуващи от тези в най-високия клас на моторспорта. Матешиц не е доволен от звука на новите V6 турбо двигатели и от вманиечаването в разхода на гориво.
"Направете Ф1 каквато беше някога - топ дисциплината в моторспорта. Тя не трябва да се стреми да поставя рекорди в разхода на гориво, нито да позволява да шепнеш по време на състезания. Абсурдно е тази година да се прави обиколка със секудни по-бавна от миналата. От части GP2 предлага повече в състезанията и битките, а времената са почти равни на тези въ Ф1 при това само с малка част от бюджета", заяви Матешиц.[/center]
[center]
Кими Райконен: Ферари трябва да настроят колата според мен.[/center]
[center]

[/center]
[center]"Нямам идея какво да очаквам в Малайзия"
По време на официалната пресконференция, организирана от ФИА преди старта на уикенда в Малайзия, Кими Райконен бе принуден да отговаря на въпроси. Пилотът на Ферари с неохота обясни, че в Гран при на Австралия не е имал проблеми със системата "brake-by-wire", както се говореше след състезанието.
"Това, от което имам нужда, е настройка на колата по мой вкус и отборът работи по въпроса. Надявам се, че когато успеят да направят това за мен, нещата ще стават по-лесно и ще усещам болида по-добре. Но това ще отнеме малко време. Стартът на годината не беше идеален за тима, защото не постигнахме каквото искахме. Въпреки дребните проблеми обаче успяхме да спечелим точки. Годината е дълга, имаме време да напреднем. Разполагаме със силен екип, който работи неуморно за подобрение. Сигурен съм, че ще продължим да напредваме. Нямам идея какво да очаквам в Малайзия. Надяваме се с натрупания опит от първото състезание, нещата тук да се развият по-гладко и да постигнем по-добри резултати".
Новият съотборник на Кими тази година е Фернандо Алонсо. Засега между двамата шампиони не личат неразбирателства и Райконен увери: "Отношенията ни са добри, винаги са били такива. Имаме обща цел и тя е подобрение, както и да избутаме на отбора напред".[/center]
[center]
Рикардо не е знаел за проблема със сензора по време на състезанието в Австралия.[/center]
[center]

[/center]
[center]Ред Бул сами са решили да игнорират съветите на ФИА
Даниел Рикардо призна, че няма участие в решението на Ред Бул да не се вслушат в съвета на ръководството на Формула 1 и Чарли Уайтинг за проблема със сензора на горивния поток по време на състезанието за Гран при на Австралия в болида му.
След надпреварата от ФИА решиха да дисквалифицират пилота на Ред Бул заради нередност в количеството използвано гориво. Рикардо, който за първи път финишира на подиума, призна, че не е бил в течение на дискусията между отбора му и ФИА за разхода на гориво.
"Не знаех нищо по въпроса. По време на състезанието правехме всичко възможно, за да намалим разхода и отборът ми даваше информация за това колко гориво пестим по време на обиколка, но нищо повече от това. Направих си състезанието и всички спорове след това не бяха моя битка. Там трябваше да поеме отборът. Горд съм от това, което постигнах, и чувствам, че направих необходимото - останалото беше извън мой контрол. Неделя вечер беше разочароваща. Това не са новините, които искаш да получиш, когато се опитваш да празнуваш. Въпреки това от уикенда извлякох повече позитиви, отколкото негативи", заяви австралийският пилот.
ФИА ще разглежда делото на Ред Бул през април в Париж, където отборът ще има възможност да оспори решението на стюардите от Австралия. Шефът на тима Кристиан Хорнер заяви, че Ред Бул не са имали избор, освен да игнорират неточните данни от сензора на ФИА в Мелбърн, за да избегнат "значително отражение" върху представянето.
Въпреки проблемите Рикардо е уверен, че отборът няма да има главоболия в Малайзия. "Тимът се беше посветил на това през последните 9-10 дни. Вярвам, че ще направят всичко необходимо, за да не се сблъскаме с подобни трудности отново".[/center]
Източник f1-sportal.