17 години от паметното Американско лято

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
cska-1948
Контакти:

17 години от паметното Американско лято

Мнениеот cska-1948 » 17 юни 2011 15:10

Изображение

На днешната дата преди 17 години започна паметното за всички българи Световно първенство в САЩ. Така нареченото Американско лято за нашите „лъвове” стартира на 17 юни 1994 година и приключи точно месец по-късно.
Националният отбор по футбол на България успя да запише най-голямото постижение на българския футбол, класирайки се на полуфинала на Световното.
В груповата фаза националите останаха втори с равни точки с първия Нигерия (но с по-лоша голова разлика и с загуба от тях) и с третия Аржентина (с равна голова разлика, но с победа над Аржентина). В осминафиналите националите отстраниха Мексико с 4:2 след дузпи (1:1 в редовното време и продълженията). На четвърт финала България се изправи срещу световния шампион Германия. След 0:0 в първото полувреме немците поведоха с гол на Лотар Матеус от дузпа. Това не обезкуражи българите и те само за 3 минути в 75-тата и 78-мата поведоха с 2:1 с голове на Христо Стоичков и Йордан Лечков. На полуфинала срещу Италия България игра вяло първото полувреме и позволи на Италия да поведе с 2:0 с голове на Роберто Баджо. Христо Стоичков върна един гол от дузпа преди почивката. През второто полувреме националите излизоха много мотивирани, но италианците успешно им противодействаха. В 70-тата минута Алесандро Костакурта игра с ръка в наказателното поле на Италия, но съдията не отсъди дузпа. В крайна сметка мачът завърши със загуба за България с 1:2. На мача за 3-тото място България падна от Швеция с 4:0 и остана на 4-то място в крайното класиране.
Христо Стоичков пък стана голмайстор на Мондиала с 6 гола, заедно с Олег Саленко от Русия.

Източници
- http://gong.bg/
- http://www.google.bg/webhp?hl=bg&tab=ww
31 пъти шампион на България, носител на 11 Купи на България, 13 Купи на Съветската армия и 3 Суперкупи на България за 1989, 2006, 2008 и 2011 г., 2 пъти полуфиналист за КЕШ и веднъж полуфиналист на КНК. ТОВА Е ЦСКА

Потребителски аватар
bekono
Контакти:

Re: 17 години от паметното Американско лято

Мнениеот bekono » 17 юни 2011 15:20

Само със спомените ще си останем. Много съм щастлив, че точно на моя рожден ден е започнало първенството, но за съжаление съм бил твърде малък, за да помня нещо. А и по време на двубоите съм спал, което е съвсем нормално. Единствения ми спомен от лятото на 94 година е при победата над Германия. Тогава просто не можеше да се спи :) Дано да мога да стана свидетел на нещо подобно и в скоро време.
[wrapimg=]http://i45.tinypic.com/2yywn10.gif[/wrapimg] Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
cska-1948
Контакти:

Мнениеот cska-1948 » 17 юни 2011 15:23

bekono написа:Само със спомените ще си останем. Много съм щастлив, че точно на моя рожден ден е започнало първенството, но за съжаление съм бил твърде малък, за да помня нещо. А и по време на двубоите съм спал, което е съвсем нормално. Единствения ми спомен от лятото на 94 година е при победата над Германия. Тогава просто не можеше да се спи :) Дано да мога да стана свидетел на нещо подобно и в скоро време.

Честит рожден ден да си жив и здрав. Пожелавам ти на теб и на целия български народ отново да станем свидетели на нещо такова и на много успехи на ЦСКА.
31 пъти шампион на България, носител на 11 Купи на България, 13 Купи на Съветската армия и 3 Суперкупи на България за 1989, 2006, 2008 и 2011 г., 2 пъти полуфиналист за КЕШ и веднъж полуфиналист на КНК. ТОВА Е ЦСКА

Потребителски аватар
dimachko
Контакти:

Мнениеот dimachko » 17 юни 2011 15:27

адски много се надявам да изживея това чуство на гордост и това щастие от победите на отбора ни.Това американско лято за жалост много смьтно го помня тьй като бях едва на 4 и футбола е било последното за което сьм мислил :) но помня колко бях уплашен когато кьсно семейството ми гледаше заедно мачовете и скачаха и крещяха като обезумяли и баща ми,чичо ми,дядо ми и батко ми се вьргаляха по земята от радост.Определено и аз искам това чуство !

Потребителски аватар
bekono
Контакти:

Мнениеот bekono » 17 юни 2011 15:29

cska-1948 написа:
bekono написа:Само със спомените ще си останем. Много съм щастлив, че точно на моя рожден ден е започнало първенството, но за съжаление съм бил твърде малък, за да помня нещо. А и по време на двубоите съм спал, което е съвсем нормално. Единствения ми спомен от лятото на 94 година е при победата над Германия. Тогава просто не можеше да се спи :) Дано да мога да стана свидетел на нещо подобно и в скоро време.

Честит рожден ден да си жив и здрав. Пожелавам ти на теб и на целия български народ отново да станем свидетели на нещо такова и на много успехи на ЦСКА.

Мерси за пожеланието. И дано наистина станем свидетели на български триумф във футбола в скоро време.
[wrapimg=]http://i45.tinypic.com/2yywn10.gif[/wrapimg] Изображение Изображение Изображение

Потребителски аватар
Svetlio
Контакти:

Мнениеот Svetlio » 17 юни 2011 15:39

Бях на 10 години и тези моменти никога не ще ги забравя :P
http://vbox7.com/play:8545a3d2(дузпите с Мексико знаех наизуст целия коментар на Борето Касабов от до)
http://vbox7.com/play:748dfe1d(тук изхвърлихме световния шампион Германия)

Hellkeeper
Контакти:

Мнениеот Hellkeeper » 17 юни 2011 16:12

Хубави времена бяха... Няма да забравя, как след поредната победа на нашите всички излизаха по улиците, то не бяха прегръдки, то не бяха песни, даже при мен имаше един човек, който си бе срязал покрива на трабантчето (то понеже е сложна работа да срежеш картонена кутия на две :lol: ) и го бе боядисал бяло, зелено, червено...

Сега ако погледнем назад и си спомняме с усмивка, а като погледнем напред ...

Потребителски аватар
iori
Контакти:

Мнениеот iori » 17 юни 2011 17:17

Все по-назад и все по-далече :cry:
[wrapimg=]http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuXQZcGXjvSnqBZOZRo_xvL7OsSlqmCWs1xvstjpwB7sN32tJn[/wrapimg][wrapimg=]http://sporta.bg/pictures/3988285_160__[/wrapimg]

Потребителски аватар
tarikat
Контакти:

Мнениеот tarikat » 17 юни 2011 17:26

Колеги съфорумници, каквато държавата, такъв и футбола ни.
[offtopic]Комунизмът си има доста хубави страни...[/offtopic]

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 17 юни 2011 17:31

Честит рожден ден, колега, да си жив и здрав! :) Пожелавам на теб и на всички по-млади съфорумници да преживеете това, което аз преживях преди 17 години (през 1994 бях вече на 40 ;)) ! Победата над Германия (отбор на който иначе симпатизирам) ще остане един от най-щастливите мигове в живота ми! :) А защо пък "американското лято" за мен и за моите връстници да не се повтори?! ;)
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Върни се в “Национален отбор”