Понеже темата в България е много актуална, реших да напиша нещо, което може де послужи на нашите "умни глави" в БФС, как да изберат нов тренер, който да ни доведе до непознати висоти, споделяйки опита на Чили:
Чили не се е класирала на световно от 1998, когато го направи по голова разлика. За следващите 2 шампионата отпадна безславно, а за последният - беше последна в класирането с едва 12 точки от 18 мача.
Чилийската федерация избра един добър бизнесмен за шеф и той си постави за цел да докара един голям тренер за следващата клсификация. Събра клубовете и ги убеди, част от парите, които им се полагат от телевизионни и други права, да ги оставят "като заем" във федерацията. След това, започна преговори със спонсори, с цел да инвестират през следващите 4 години (месечно, а не пари на куп!) и да вложат остатъка до 4 млн долара, които му струваше големият тренер за тези 4 години. В резумен, контратираха Марсело Биелса (аржентинец и бивш тренер на националния на Аржентина).
Щом дойде Биелса, се започна един невиждан и много повече неочакван процес на селекция. Бяха повикани играчи от местните клубове, които бяха резерви в собствените си отбори, и други много млади момчета. В същото време, Биелса се захвана с младежите и докато мъжете играеха по клубовете си, той тренираше младежите тактически, според това как играят бъдещите противници на Чили при мъжете. Когато мъжете се събираха преди мач, Биелса ги чакаше с младежите за тренировъчен мач, а младежите вече знаеха как трябва да играят - в зависимост от случая - като Еквадор, като Парагвай, етц.
Схемата на Биелса е уникална - 3-3-1-3 ! За тази схема трябва много тактическа дисциплина и....много тичане! Идеята е да играеш навън и вътре еднакво, т.е. супер нападателно и ако случайно ти отбележат гол, трябва да отбележиш поне 2 или 3 в отговор.
В началото беше трудно, победи с 3 или 4 гола (навън илии вътре) се редуваха със загуби с по 3 или 4 гола. Но никой, нито фенове, нито федерация, нито преса се обявяваха против, защото отбора даваше СПЕТАКЪЛ след спектакъл. И за да се оправят грешките, Биелса използува връзките си за организиране на много качествени контроли, последната от които беше срещу Дания в Копенхаген, където отбора на Биелса направи смешни датчаните. Беше невероятно, как лесно и хубаво играе Чили!
И резултатите дойдоха:
1. Чили никога не беше побеждавал Аржентина в Чили. Направи го!
2.Чили никога не бе побеждавал Парвай като гост! Направи го!
3. от 9 победи общо досега, Чили има 6 като гост!
4. Има отбелязани най-много голове наравно с Бразилия.
5. Най-младият национален отбор на Лат.Америка - 22.1 години средна възраст!
6. Чили се класира един мач преди края на кфалификациите.Непознато досега за Чили.
И мога още да продължа, много от клубовете, заради успехите на мъжете и младежите, вече продадоха на зелено много от юношите си! За по над 1 млн евро средно!
Парите, които федерацията поиска на заем от клубните телевизионни права вече отдавна са изплатени! 4-те милиона за Биелса се превърнаха (според числата в местата преса) на 132 млн долара печалба, към които трябва да се добавят оше 5 млн, които ФИФА дава за класиране на мондиал!
Това, драги сънародници се харича ИНВЕСТИЦИЯ и то много добре обмислена, от която "печели цял народ", както казваше Апостола.
Искрено се надявам, че в България ще се намери поне един свестен човек, който да се запали по този пример и да контратира един топ-тен тренер за националният. Като казвам "топ-тен" изключвам българи, сърби, та дори германци!
Поздрави на всички и дано да ви е било интересно!
Примерът на Чили - как се избира тренер!
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist
Re: Примерът на Чили - как се избира тренер!
svis2ov написа:Това, драги сънародници се харича ИНВЕСТИЦИЯ и то много добре обмислена, от която "печели цял народ", както казваше Апостола.
svis2ov, е те тука е "заровено кучето"! Откъде накъде ще "печели цял народ", а за Перуков, Каунов и Сиромахов да няма нищо?! Ебааа го у народо, кучета го яли!!! Нали ние сме се ояли?!

Последна промяна от Deliba6 на 12 окт 2009 00:55, променено общо 1 път.
Презирайки всеобщото израждане
и всекидневно борейки се за насъщния,
до следващото си прераждане
ви гарантирам - аз ще бъда същият!!!
и всекидневно борейки се за насъщния,
до следващото си прераждане
ви гарантирам - аз ще бъда същият!!!
- ludost
- Контакти:
абе то като в латиносерал а тук реалностите са съвсем различни
- Sagittarius
Ние имаме добри футболисти,но нямаме треньор,който да е в крак със съвременния футбол.Тактически ни попиляват и правят смешни.Трябва ни точно треньор от чужбина.Много хубаво щеше да е да привлечем Авраам Грант,който по подобие на сънародника си Пини Гершон щеше да ни направи стегнат отбор и да се класираме за Мондиала.Почти без пари(на фона на 4-те милиона за Биелса) щеше да ни излезе Сречко Катанец,който класира Словения за Световно преди време.Добра и отлична възможност е и Роберто Манчини,който с Интер постигна не малко успехи в Италия.И трябва да се разбере едно!Големите треньори си занаят цената и качеството на услугата което предлагат!Гуус Хидинк мисля,че получава по 1 милион долара на месец в Русия,но вижте каква е станала Русия и какъв футбол играе и има ли нещо общо с пародийното отборче което Хидинк завари да подритва за здраве в Москва?
Репортерка на ПРО БГ към Илиан Илиев " Но ти си левскар"....Илиан Илиев: "Нееее,аз съм от Черно Море"
..ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ обичаме теее...
..ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ алееее,ЗООЛЕВСКИ обичаме теее...
- omegga megadeath
- Контакти:
Съгласен съм с теб-Не може Мъри да излиза пред медиите и да казва че:"Футболистите от родното първенство не стават,иначе той бил супер-треньор,ама разликата между "чужденци" и "българи" била като пропаст и дори той не можел да оправи нещата" Имаме си добри футболисти-но като игра,тактика и манталитет сме абсолютна нула....След това иска футболистите от БГ да имат самочувствие! Отделно че взима абсолютно непоследователни решения с които допълнително нажежава обстановката-сред фенове,футболисти,медии...Sagittarius написа:Ние имаме добри футболисти,но нямаме треньор,който да е в крак със съвременния футбол.Тактически ни попиляват и правят смешни.Трябва ни точно треньор от чужбина.Много хубаво щеше да е да привлечем Авраам Грант,който по подобие на сънародника си Пини Гершон щеше да ни направи стегнат отбор и да се класираме за Мондиала.Почти без пари(на фона на 4-те милиона за Биелса) щеше да ни излезе Сречко Катанец,който класира Словения за Световно преди време.Добра и отлична възможност е и Роберто Манчини,който с Интер постигна не малко успехи в Италия.И трябва да се разбере едно!Големите треньори си занаят цената и качеството на услугата което предлагат!Гуус Хидинк мисля,че получава по 1 милион долара на месец в Русия,но вижте каква е станала Русия и какъв футбол играе и има ли нещо общо с пародийното отборче което Хидинк завари да подритва за здраве в Москва?
- aleks751226
- Контакти:
аз сам за треньор НЕМЕЦ ,гадните 6ваби имат желязна дисциплина примера с ГЪРЦИТЕ взеха си ОТТО РЕХАГЕЛ и станаха европеиски и постоянно европеиско или световно ,
!. Научих, че животът е корав, но аз сьм по-корав от него. Научих,че трябва да съм дявол, за да не ме пращат по дяволите..НАУЧИХ ГО, НО ПО ТРУДНИЯ НАЧИН!!!!И помнете - не е важно какъв е човек отвън, ако е пълен боклук отвътре...!
промени
промени
- Pro-European
- Контакти:
omegga megadeath написа:Не може Мъри да излиза пред медиите и да казва че:"Футболистите от родното първенство не стават,иначе той бил супер-треньор,ама разликата между "чужденци" и "българи" била като пропаст и дори той не можел да оправи нещата" ...
[offtopic]Това истински цитат ли е или твой преразказ?
За мен е много калпав опит за второто.
Бъди коректен, когато предаваш думите на други хора с "цитати"![/offtopic]
Авторът на темата: Ще спре ли..
- omegga megadeath
- Контакти:
Другият път преди да пишеш-мисли!!Pro-European написа:omegga megadeath написа:Не може Мъри да излиза пред медиите и да казва че:"Футболистите от родното първенство не стават,иначе той бил супер-треньор,ама разликата между "чужденци" и "българи" била като пропаст и дори той не можел да оправи нещата" ...
[offtopic]Това истински цитат ли е или твой преразказ?
За мен е много калпав опит за второто.
Бъди коректен, когато предаваш думите на други хора с "цитати"![/offtopic]
"Много слаб мач за България. Допуснахма елементарни грешки в защита, а освен това не успяхме да се възползваме от създадените положения пред вратата на Кипър. Повечето играчи имат сериозни претенции, но в днешната среща за пореден път се видя, че разликата между футболистите играещи в чужбина и тези от вътрешния шампионат е огромна. Тези, които се изявяват в българските клубни отбори не са готови за националния отбор", заяви Станимир Стоилов.
Sagittarius написа:Ние имаме добри футболисти,но нямаме треньор,който да е в крак със съвременния футбол.Тактически ни попиляват и правят смешни.

Човече, ти у ред ли си?!
Кои са тия добри футболисти? Иванов дето не може да спре топката? Единствената причина да си мислим че са добри е че на мачовете в А група срещу тях се изправят още по-големи бездарници!
Мартин Петров го каза - "кой е титуляр и играе всеки мач, аз ли, Божинов ли...“
В момента имаме точно 3 играчи на ниво:
Бербатов, Ст. Петров и Благо Георгиев. Имаме и прилични вратари като Иванков и Петров
Както и да гледаш това е максимум половин отбор, а за 11 или 16 играчи на добро европейско ниво само си мечтаем.
Досега в световния футбол няма случай отбор, воден от чужденец, да е играл финал на световно първенство. На европейските има един - Гърция с Рехагел. Поне аз за други не се сещам. Ама ние не говорим за Рехагел, а за Топмьолер, Халилходжич, Романцев, Милутинович и пр. хора, които не са по-добри от Мъри, а само по-неориентирани. Защото как мислите ще играе Англия, ако вземат бразилски треньор, който ги учи да играят на ходом, с къси пасове и задържане на топката и да забравят за играта с глава. Ако не се сещате - много по-зле от Челси при Сколари, защото в Челси почти нямаше англичани.
Когато Пенев говори, боговете си водят записки. Когато Пенев пърди, боговете си записват нотите.