Мнениеот realist » 08 сеп 2010 15:29
Разбира се, че виновните за това катастрофално положение на националния ни отбор са ръководителите на БФС и най-вече самозабравилият се президент Боби Михайлов. Аргументите в подкрепа на това твърдение са безброй, но тук ще се спра само на най-явните и безспорни от тях.
1.Безхаберие.
Откакто са на власт Б.Михайлов и неговите придворни проявяват пълно безхаберие по отношение развитието на българския клубен футбол. Толерират се едни и същи отбори, за другите БФС е мащеха, понякога и враг. Нищо не се прави по отношение развитието на юношите, условията на клубовете и взаимодействието им с държавните органи. Именно БФС трябва да бъде мостът между отделните клубове и държавата, но това не става, освен ако не прозира пряка изгода. В резултат клубовете нямат собствени бази и стадиони, това влошава качеството на работа и намалява интереса на евентуалните инвеститори. Едва ли някъде в Европа има ръководство, което така безочливо да е оставило клубния си футбол на самотек. Само за пример ще посоча Турция. Преди десетина години, под мощното въздействие на футболното им ръководство, държавата наля огромни средства в клубния футбол. В резултат на тази подкрепа турските клубове от посредствени и желани съперници се превърнаха в истински страшилища и редовни участници в ШЛ. Това, разбира се, повиши и качеството на националния им отбор, който постигна доста високо ниво и рядко пропуска голям футболен форум. Истинско безумие е да се смята, че ноционалния ни отбор може да върви при слабо вътрешно първенство.
2.Корупция и шуробаджанащина.
Не е тайна за никого, че повиквателна за националния отбор получават не най-добрите футболисти, нито тези в най-добра форма, а тези, които имат лоби в БФС. Или трябва да си клиент на "правилен" мениджър от кръга Сираков, Михайлов и Ко. или да си човек на някого от ръководството, а най-добре и двете. Най-ясният пример е с настоящия вратар на националния отбор, който е без конкуренция най-некадърният в историята на българския футбол. Не знам как Боби Михайлов толкова време не разбра, че прави мечешка услуга на синчето си, като го лансира наляво и надясно. Налагането на Николайчо на вратата на националния отбор е най-ясната и безочлива демонстрация за това колко е прогнило ръководството на българския футбол. При наличието на двама опитни и доказани вратари като Георги Петков и Митко Иванков, който стана шампион на същата тази Турция и бе обявен за вратар на първенството, присъствието на палячото Ники Михайлов на вратата на националния ни отбор е подигравка с цяла България.
3.Назначаването на Мъри Стоилов за треньор.
Винаги съм трърдял, че Мъри никога не е бил и никога няма да стане добър треньор. Това, което постигна с Левски, беше плод на късмет, благоприятно стечение на обстоятелствата и нечовешката форма по товареме на Георги Петков, който сам спечели половината от мачовете на отбора. Та по това време отбора на Мъри дори не беше най-добрия в България. Шампионската титла, спечелена с любезното съдействие на Васил Божков, не може да заблуди никой реално мислещ човек в страната. Що се отнася до участието на Левски на Мъри в ШЛ, този период по-добре да не бъде споменаван, защото носи само срам и позор за синия отбор. Колкото и да се опитваше Наско Сираков да насади олимпийския принцип "важно е участието", едва ли някой истински левскар се е гордял с шестте мача, които Левски изигра в най-престижния турнир на Европа. Аз лично бих предпочел отбора ми изобщо да не се класира в групите на ШЛ, отколкото да се красира и запише такова представяне.
В потвърждение на тезата ми относно качествата на Мъри като треньор или по-точно липсата на такива, беше провалът му начело на Литекс и сега на националния отбор. Това беше едно предизвестено пропадане и аз лично не съм никак изненадан от сегашното състояние на отбора.
Естествено, за назначението на този човек вина има отново Боби и сие, а твърдението им че няма пари за чужденец е просто нагло и безочливо.
Това са само част от причините за краха на националния ни отбор и прогнозата ми е, че нещата ще отиват още по-зле.