По паритет на покупателната способност на глава от населението спрямо heritage index:
Хърватска: $24,424 per capita
България: $21,687 per capita
Бразилия: $15,603 per capita
Швейцария: $61,422 per capita
Според мен Швейцария са най-добри на футбол
Колко от тук пишещите имат желание децата им да станат велики спортисти - било то футболисти или нещо друго. Да - да спортуват за здраве да, но иначе - едва ли. Отминали са времената, през които за да живееш добре е трябвало да си спортист. Ай ако си футболист в ЦСКА, Левски или Лудогорец - може и да взимаш 5, 6, 10 000 лв на месец, за един кратък период между 25г и 31г. Може и да отидеш в някой отбор на запад и да взимаш 20-30к евро заплата, но колко са такива ? Може да си следващия Бербатов - но ако имаш дисциплината и упоритостта да си следващия Бербатов, можеш да си и следващия Ивайло Пенчев. Много по-лесно е, даже работейки на заплата, да вземаш 1-2-3к на месец (без негативите от това да си известна личност). А момчетата дето играят в Септември или Дунав, или в Черно Море, какви пари вземат? 1000, 2000 лв? Най-много 5к. И то за един кратък период от време.
Очевидно е, че проблема с футбола в България е държавната намеса. Ако държавата не помагаше по никакъв начин и не се ангажираше с нищо - съответно не изпраща "бизнесмени" за шефове на клубовете, а футбола е оставен да се развива на един пазарен принцип нещата щяха да са доста по-добре. Защото, за съжаление, да правиш футбол в България (според мен) не е бизнес, а шуробаджанащина. (за разлика от други по-развити сектори).
ПП: А и като цяло, за който и да е спорт, за мен е безумие да се наливат държавни пари. За площадки и катерушки - да, за басейни в училищата - да, но за спортни училища, спортни академии и спортни клубове - не.