Хубчев и неговия страхлив футбол

Модератори: SkArY_9, paceto, kartago, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
Red thunderstorm
Мнения: 1475
Регистриран на: 01 авг 2012 15:43

Re: Хубчев и неговия страхлив футбол

Мнениеот Red thunderstorm » 30 мар 2019 00:51

Добре си е Хубчев. Материалът е калпав. Все едно от цървули да се мъчиш да направиш лачени обувки... :-? :(

Потребителски аватар
openminded
Мнения: 510
Регистриран на: 04 май 2015 22:09
Контакти:

Re: Хубчев и неговия страхлив футбол

Мнениеот openminded » 30 мар 2019 13:17

Хубчев добре познава играчите си и вероятно е решил, че с наличния материал няма как да се надиграваме с косоварите на техен терен, а след 60-та мин. отпаднахме и физически, та явно е преценил, че вероятността да си тръгнем без нито една точка е по-голяма от тази да вземем три.Така че ако целта е била да не загубим този мач и тактиката и смените му са до известна степен оправдани.Работата е там, че хората не искат да гледат това.Няма тактическо разнообразие, ротации, заучени положения, разни такива дребни нещица, с които евентуално можеш да излъжеш противника.Но това зависи и от изпълнителите, с които разполагаш, а с тези няма как да се очаква някакво развитие в положителен план.
А отдолу идват младите надежди - онези, които в различни възрастови групи паднаха два пъти от Люксембург, от Белгия с 0-10 и от Таджикистан с незнам колко.

bsz1916
Мнения: 1612
Регистриран на: 16 юни 2016 05:35
Контакти:

Re: Хубчев и неговия страхлив футбол

Мнениеот bsz1916 » 30 мар 2019 16:20

openminded написа:Хубчев добре познава играчите си и вероятно е решил, че с наличния материал няма как да се надиграваме с косоварите на техен терен, а след 60-та мин. отпаднахме и физически, та явно е преценил, че вероятността да си тръгнем без нито една точка е по-голяма от тази да вземем три.Така че ако целта е била да не загубим този мач и тактиката и смените му са до известна степен оправдани.Работата е там, че хората не искат да гледат това.Няма тактическо разнообразие, ротации, заучени положения, разни такива дребни нещица, с които евентуално можеш да излъжеш противника.Но това зависи и от изпълнителите, с които разполагаш, а с тези няма как да се очаква някакво развитие в положителен план.
А отдолу идват младите надежди - онези, които в различни възрастови групи паднаха два пъти от Люксембург, от Белгия с 0-10 и от Таджикистан с незнам колко.

+ 1

Непринуден
Мнения: 283
Регистриран на: 16 мар 2015 21:27
Контакти:

Re: Хубчев и неговия страхлив футбол

Мнениеот Непринуден » 31 мар 2019 05:44

Пената в предаването на седмиците (гледайте го) макар и в неговия шеговит и заобиколен стил на говорене ясно показа всеизвестни на всички истини как стават нещата отговаряйки най-вече на въпроси как така млади и нищо незначещи футболисти утвърждава.

Но първо да вметна и още един аргумент срещу някои които все приказват глупости, че тоя нищо не разбирал, получило му се, случайност и т.н. Аз не знаех за случката с Иво Георгиев, която разказаха в студиото. Накратко. Пената го иска в разширения състав на евро 96. БФС не. Упоритият мировянец обаче си знае неговата и като глуповат нахалник настоява докато не го постига.Как? Дава листа с разширения състав в БФС. Те му го връщат (смятайте и тогава какво вмешателство е имало). Не трябвало да бъде така. Упоритият шоп "наново" го пише и пак слага Иво вътре. Пак му го връщаг и пак пише неговата си. На третия път го приемат. Предполагам им е писнало от все не разбралия, наивен и глуповат чичо Митко да ги занимава. Всъщност човека е направил каквото си е бил наумил. Искал е голмайстора на А група независимо, че вече всичко живо е било зад границата.

Та от чичо Митко научих, не защото нямам и аз подобни мисли, но хайде, аз съм лаик, да чуем хората които са го и правили как става, следното:
1. Той попита какви са тези първенства до 21, 19, че и до 17 години? Едно време на 17-18 влизаш вече при големите.
2. За сметка на това каза, че е имало училищни първенства и там е била тръпката. Като децата се съревновават да станат шампиони.....но в много по-малка възраст.
3. На въпроса как така е набарвал талантите, в смисъл пуска млади играчи и те стават после звезди. Каква е гаранцията? Той каза ооооооооооо това се прави още на 8-9 години. Тогава се изгражда футболиста, кове се таланта, учи се това което след време ще се реализира. Той после ог многото си опит го е виждал къде го има (а ние отстрани все още не). Следователно от тук можем да заключим, че проблема е при децата. Там не изграждаме футболисти, а не на 20 че не смеразвили някой както трябва. Той на 17-18 е вече оформено неразвит, а на 20 отдавна е трябало да влезе при мъжете ако следваме пеневата философия.
4. Разказа за първия си мач. Как в Локо Сф му обяснявал нещата Берков. Между другото ако не се лъжа точно този е на път да сложи за малко край на 9-годишната червена хегемония по-рано. Та Берков му обяснил преди мача, че ще играе срещу Тодор Диев (съперника е Спартак Пд). Това 64-та, а ако не се лъжа 63-та шампион са именно пловдивчани. Значи топ играча на шампиона е срещу теб през следващия сезон в първия ти мач. Обяснявал му как да влиза, как да търси топката, че и после как да изнасят напред и не само да парират противника ами и да вземат нещо. Знчи нужен е и индивидуален подход. Обясни на играча как да прави нещата. Колко днес го правят? Евентуално отчасти имена с голям опит като Балъков, Илиев, Пенев. Пената е минал през Берков, Симолията, Орманджиев и други известни имена и каза, че всички са му обяснявали как да прави нещата. Включително и след време на по-голяма възраст, че и като е почвал треньорството. Дори са го хвалили, че Митко (все го наричали така, а не Димитър) добре научава нещата. Значи няма някаква магия. Мировянеца е попил всичко това, последно с Паро Никодимов детронирането на еврошампиони и третия и последен холуфинал наЦСКА и най-вече 4-тото място в САЩ са реализиран труда на много наши специалисти. Просто Пенате е наложил всичко събрано от всички.
5. Направи ми впечатление като разказваше за спомени, че италианската преса го похвалила, че на полуфиналите с Интер 67-ма освен, че бил добър защитник не бил извършил нито един фал. Следователно през цялото време е спирал чисто противниковите нападатели. И това се учи! Пената каза, че се обяснява на защитник как се излиза пред нападателя, как преди това трябва постоянно да си заел позизиция близо дои зад него, как ако си краен става по-лесно, а ако си централен защитник има специфика и т.н. На тези неща някой учи ли ги днес? Хора които наистина знаят футбола. Специалисти като едно време или бидейки преди това и добри футболисти (Симолията) илиако не са играли футбол да разбират чудесно материята (Берков, в наше време например Клоп). Да слезе там на терена и да покаже как тава на тренировките, а не да стои отстрани.
Само да завърша за тези влизания. Пената каза в днешно време изостава на 3 метра отзад от нападателя и като види, че към него насочват топката се засила към тялото без значение къде етопката. Още в зародиш това е нарушение. Как да отвее противника дори и без да вижда топката. Нищо футболно като едно време. Това което той обясняваше си го спомням при Барези и най-вече Малдини. Винаги застанал на точното място и като подадат топката на противника просто го изпреварва, точно, адекватно, притиска го. Чисто! Интелигентна работа. Няма дървосекачи.
6. Разви и някои теми от които ми стана ясно защо всички (и левскари) го харесват и няма скандали при него. Например го питаха защо и през 90-те в Литекс е пускал повече българи, а не чужденци, а той каза (хитър е Пената), защото несъответствието на заплатите ще породи напрежение, а той искал да има колектив, спокойствие и да се върши работа на терена, а и българите като ги пуска са надъхани да докажат, че не заслужават по-малки заплати.

В крайна сметка рецептата е следната. За да има нещо след 20 години (и Пената за съжаление такава цифра използва-дори и от тук нататък да се спре с простотията в родния футбол ще има да чакаме още 20 години да се изтекат за да видим после хубавото от добре свършена работа) трябва да се работи по друг начин при децата. Ако нямародни светила, които да им обяснят футбола, то да наемат чужди, там испанци, немци, италианци, които знаят как се прави. Смешно е обаче. Няма кой в България и трябва да гледаме как го правят на Запад, а там го правят както сме го правили ние и без много професионализъм през соца. Имали сменещо, коео смего загубили и сега го търсим.
Когато има истински футболисти, направени още от деца, трябва по някакъв начин да се измисли нещо, което да стимулира БГ тренерите да действат като Чичо Митко. Например Англия искаше определен брой мачове в националния. Ние толкова високо летвата не можем да вдигнем, но да искаме примерно за чужденец извън ЕС поне 50,60, 70 мача в елитна дивизия. В смисъл като идвабразилец да е играл поне два сезона да речем при десетия в първенството, а не някъде от плажа хванат. Тогава ще играят и повече българи.

И още нещо за това как се прави на глупав, а всъщност е хитър. Разказа за един мач срещу Левски в който сме били с 3:1. Той открил резултата в 30-тата секунда. Вика бием центъра и Якимов и Цанев си поемат по задачите, аз там и аз в кръга и ми дават топката. Левскарите всеки поел задълженията (очевидно Якимов, Цанев и останалите са били покрити на момента), аз стоя и никой не ме търси. Тръгвам напред и същата работа. Хайде още напред и стигам до наказателното поле, все така не ме пазят. Удар на боц (човека не претендира, че има някакви технически умения, защитник е), бум и хайде 1-0 за нас. Колко наивно нали. Той едва ли не не разбирал какво става, движи там, наслуки някакъв боц и гол. Тарикат. Много добре е разбирал футбола. И много добре разказва така какъв уж безобиден е и не дразни никой. Това е другото при него. Освен да открива млади истински големи футболисти второто е как винаги да има колектив на всяка цена. Уж там не разбирал как се биели в съблекални, затварял ги по двама на полувремето, неясно обяснявал, дрън-дрън. Свежарската и с майтапи човека е търсил да има КО-ЛЕ-К-ТИВ. Важно условие по неговите думи, за да се и изпълни това което се иска на терена. Затова е не е пускал толкова много чужденци. Ужким той Чичо Пенчо нали все налага момчета си го знаем, а той освен това много добре е знаел и не искал на терена друг с различаваща се драстично заплата. Ама за да не зразни президенти е минал под мантрата, че уж все налага млади. Изключителен. Постига това което трябвада се постига и маскирайки всичко, за да няма отстрани протести, под формата на безобидност и глуповатост.
"В началото на 1969 година Левски пък бе превзет от милиционерите и техния клуб Спартак"(Жаклин Михайлов)
50 години без софийския Левски (1914-1969), мир на праха му.


Върни се в “Национален отбор”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 2 госта