България-Бразилия 1966 световно първенство ретроспекция

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, Madridist

Потребителски аватар
stn

Re: България-Бразилия 1966 световно първенство ретроспекция

Мнениеот stn » 18 ное 2012 12:36

орчо войвода написа:
Captain Stottlemeyer написа:Преди това световно си купихме телевизор - "Опера 3". :) Помня този мач, ако не греша Бразилия победи с 2:0 с голове на Пеле и Гаринча от наказателни удари. Имахме много добър национален отбор със страхотни футболисти, но и групата ни беше желязна. Бях дете и с другите деца в свободното си от училище време често играехме футбол - в училищния двор, или ако той беше зает от по-големи момчета - на улицата. Тогава по малките софийски улици в центъра почти нямаше паркирани коли, а преминаващите бяха на половин час. Всеки от нас си беше избрал името на някой известен футболист като прякор. Аз си бях харесал Еузебио. :)

Ние си купихме телевизор 1967 г.-"Темп' , моите спомени започват от следващото световно първенство , когато България разполагаше според мен с най-силния си отбор в своята футболна история , но който отбор за съжаление не успя да се реализира и да покаже на света на какво е способен .

Щом не се е реализирал значи не е бил силен.
Умира бавно този, който бяга от страстта и водовъртежа на чувствата, които връщат блясъка в очите и спасяват тъжните сърца...

Потребителски аватар
Captain Stottlemeyer

Мнениеот Captain Stottlemeyer » 18 ное 2012 12:57

Големият наш спортен журналист и хуморист Антон Антонов – Тонич описва в една своя книга (мисля, че беше „В плен на златната богиня”) интересни случки, свързани със СП-66. В българската туристическа група имало хора, които изобщо не се интересували от футбол. Така например, едно младо семейство не посещавало мачовете, а обикаляло по цял ден магазините, за да купи детска количка. По този повод Тонич пише: „Блазе на това българско детенце, което ще има щастието да напикава английска количка.” Една възрастна женица пък, която също била далеч от футбола, но поне ходела на мачовете, изръкопляскала като в театър при гола на Еузебио в нашата врата (мача България – Португалия) и извикала: „Браво!..Това ли е Гунди? Ми той много черничък, бе…” :lol:
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ

Потребителски аватар
DrAvalanche
Контакти:

Мнениеот DrAvalanche » 18 ное 2012 13:30

Captain Stottlemeyer написа:Големият наш спортен журналист и хуморист Антон Антонов – Тонич описва в една своя книга (мисля, че беше „В плен на златната богиня”) интересни случки, свързани със СП-66. В българската туристическа група имало хора, които изобщо не се интересували от футбол. Така например, едно младо семейство не посещавало мачовете, а обикаляло по цял ден магазините, за да купи детска количка. По този повод Тонич пише: „Блазе на това българско детенце, което ще има щастието да напикава английска количка.” Една възрастна женица пък, която също била далеч от футбола, но поне ходела на мачовете, изръкопляскала като в театър при гола на Еузебио в нашата врата (мача България – Португалия) и извикала: „Браво!..Това ли е Гунди? Ми той много черничък, бе…” :lol:

В плен на златната богиня, беше преиздавана няколко пъти след всяко следващо първенство, като последната май беше след 1986. Купувах си новите издания редовно. На мен също ми беше от любимите. Бях останал като удивен от това, което се разказваше за Швеция и живота там през 1958
Ние сме Чък Норис на А група, разбираш ли. Ние сме лелката за водата... На който искаме пишем 4 кубика, на който искаме пишем 20 кубика. Ние сме закона! Ние сме конституцията! Левскарски режим!!!

ОВ 1948 ГГ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
орчо войвода
Контакти:

Мнениеот орчо войвода » 18 ное 2012 14:14

България се класира 4 пъти подред за финалите на световно първенство по футбол -1962 ,1966 ,1970 ,1974 , като броят на финалистите е 16 .Сега ако броят на финалистите е 16 , сигурно ще трябва да чакаме 50 години , докато се класираме за финали .

Потребителски аватар
Modors
Контакти:

Мнениеот Modors » 18 ное 2012 14:15

Поздравления за темата :)
[rimg]https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/430642_444642558927849_2091061835_n.jpg[/rimg]

Потребителски аватар
БОТЕВ 1912
Контакти:

Мнениеот БОТЕВ 1912 » 18 ное 2012 14:26

орчо войвода написа:България се класира 4 пъти подред за финалите на световно първенство по футбол -1962 ,1966 ,1970 ,1974 , като броят на финалистите е 16 .Сега ако броят на финалистите е 16 , сигурно ще трябва да чакаме 50 години , докато се класираме за финали .

Тогава е имало по-малко държави в Европа.

Потребителски аватар
аби
Контакти:

Мнениеот аби » 18 ное 2012 14:28

Помня го този мач. Евала на човека припомнил ни тези мигове ! Ако може да видим пак и мача с Белгия във Флоренция, че него не го даваха по "Оперите", а го гледахме след няколко дни в кино "Култура" ! ;)

Потребителски аватар
Botevist_1912
Контакти:

Мнениеот Botevist_1912 » 18 ное 2012 14:50

Най-смислената тема в форума на гонг. Голям любител съм на футболната история и за мен Гаринча е най-великия футболист в историята на футбола. Книгата на Антон Антонов - Тонич съм я чел много пъти и препоръчвам на всички футболни запалянковци да я прочетат. Много ми хареса една история на Тонич в Швеция. На световното 1958 в Швеция билетите били със запазени места. Но нашият човек си седнал на някое място, без да се съобразявам със запазеното място. Тогава един швед дошъл и му казал "Извинете, без да искате, случайно сте седнали на моето място, бихте ли ми казали, кой номер е вашето място, за да седна на него и да не ви притеснявам да се местите ?"
И Антонов казва - не ми се мисли как би се развила подобна ситуация в България. Явно разликата между шведската и българската народопсихология е много голяма. :lol:
БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–СТАРИЯТ ФУТБОЛЕН КЛУБ В БЪЛГАРИЯ. БОТЕВ ПЛОВДИВ Е НАЙ–ВЕЛИКИЯТ ОТБОР.

Потребителски аватар
drkrasi
Контакти:

Мнениеот drkrasi » 18 ное 2012 16:22

Благодаря на всички които обърнаха внимание на качените от мен мачове ,има още много за гледане. Сега ще кача България - Унгария от 1966 и после лека полека 70 и 74 световните първенства има и други .Финала от 1966 интересен ли ви е да кача и него?

Потребителски аватар
орчо войвода
Контакти:

Мнениеот орчо войвода » 18 ное 2012 19:46

drkrasi написа:Благодаря на всички които обърнаха внимание на качените от мен мачове ,има още много за гледане. Сега ще кача България - Унгария от 1966 и после лека полека 70 и 74 световните първенства има и други .Финала от 1966 интересен ли ви е да кача и него?

Иска ли питане , качвай разбира се , финала от 1966 също .

Върни се в “Национален отбор”