На ход е бат Бойко
Автор: Петко Суровянски
Най-големият проблем и най-големите некадърници са четвъртите
Имам отвратителната способност като напиша нещо и то да вземе, че да стане. Естествено, отвратителна за тези, които съм предупреждавал и за тези, които са писали друго. Получава се така, не защото притежавам някаква пророческа дарба, а защото, позволявам си да го твърдя, Естеството ме е надарило с аналитични способности и още по-важно, с респект към нравствените закони. Отнасям се сериозно към всичко, което пиша, за да не се срамувам впоследствие, ако събитията го опровергаят.
Един от флагманите на журналистиката от криминалния преход, Петьо Блъсков, обича да споделя в тесен кръг: “Вестниците не са за четене, те са за продаване!” И в спортната журналистика е същото. Има автори за четене и има автори за продаване. Вторите се познават лесно. Не се срамуват, когато събитията ги опровергават. Не помнят какво са писали вчера.
По тази причина и аз обичам да вадя от архива анализите, които съм правил преди месец или година. Защото те казват повече, защото са санкционирани от събитията, защото не лицето Х или лицето У, а животът е определил дали са за четене или пък за продаване. Ако и тогава неразбралите и неразбиращите не успеят да схванат защо и как, значи няма да разбират никога нищо. Те са масата, на която продават вестниците и заблудите, заради което съм и прав, когато пиша отвреме-навреме: “Всеки чете това, което заслужава.”
На 13 декември 2009г. db публикува материала “Стоилов – каун или бушон?”. Днес, близо година по-късно, всичко написано там е още по-значимо и значещо. Днес и това го разбират все повече хора, не треньорът Стоилов е най-големият некадърник и проблем. Най-големият проблем и най-големите некадърници са четвъртите. Те са толкова некадърни, че дори не успяха да схванат преди година, че Мъри е бушонът, който трябва да изгори. Преди година, защото днес вече е късно. Днес всеки способен на минимална разсъдъчна дейност разбира, че четвъртите са вредни за играта. Че са мотивирани единствено от амбицията да лапат, заради което и никога не ще си тръгнат доброволно. Те проиграха шанса да бъдат нещо повече от ритнитопковци и следва да бъдат изстъргани. От кого? Ами не от т.нар. футболни хора, които, както съм писал преди година в “Стоилов – каун или бушон?”, не притежават достойнство и мъжество. Реваншизъм да, мъжество и достойнство не.
В подобна ситуация е неизбежно да се случи друго. Неизбежно е хората да почнат да се оглеждат. По-нагоре, там, където са овластените от самите тях, защото са им повярвали. В някакъв момент, до следващия път. Там, където днес е бат Бойко.
Някои може би все още харесват бат Бойко, други може би още по-категорично го отричат, но не вярвам да се намери дори и един, който да отрече, че бат Бойко е мъжкар. Не само защото има подобна визия, а и защото спортът не му е безразличен. В подобно качество бат Бойко беше на Националния стадион, за да види лично поредния провал на четвъртите. Бат Бойко волно или неволно се превърна в част от един проблем, към който нацията не е безразлична, никога не е била безразлична, а днес с особено голяма сила се интересува дали бат Бойко е в състояние да решава нейните проблеми, включително и този – футболът, националното достойнство, т.нар. четвърти.
Играта, футболната игра, винаги се е отличавала с това, че в нея като във фокус се отразяват проблемите на обществото. Едва ли понастоящем в БГ има човек, който се съмнява, че Бат Бойко в значителна степен е обкръжен от некадърници, заради които непрекъснато трябва да гаси пожари и футболът ни се управлява от точно такива хора. Министерството на спорта се управлява от такъв човек. Който може би разбира нещо от гребане, който може би ще реновира гребната база в Панчарево, но до там. Той е специалистът, който не можа да предвиди до къде ще доведат играта четвъртите, той, най-вероятно, в противоречие със закона им даде лиценз и той постави под своя премиер бомба със закъснител наречена ЦСКА. Която цъка и ще продължи да цъка до следващите избори.
"Трябва да почнат с оставките като в Германия - от първия до последния" – каза бат Бойко след позорната загуба от новосформираната държава. Както винаги бат Бойко е прав. Въпросът е друг – ще успее ли да махне некадърниците от БФС, защото т.нар. футболни хора не притежават нито достойнство, нито мъжество. Те не махат никого, ако за това не им платят. Заради което и на ход е не друг, а бат Бойко. Ако наистина е мъжкар.
db
По принцип в този сайт пишат доста глупости, но специално с този материал съм напълно съгласен. Има доста истини в него.