7 Септември 1940 година

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

AnalBreaker
Контакти:

7 Септември 1940 година

Мнениеот AnalBreaker » 07 сеп 2011 12:26

На тази дата е подписан договорът за присъединяването на Южна Добруджа към Царство България.

Ден след честването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия имаме повод да отпразнуваме още един празник.

Ако не беше спогодбата сега щях да живея в Румъния и да съм румънски гражданин и такава щеше да е ситуацията с хиляди български семейства.

Изображение
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
jembajemba
Контакти:

Re: 7 Септември 1940 година

Мнениеот jembajemba » 07 сеп 2011 12:44

Нямах си и идея че Силистра и изобщо цялата област не е било България до 1940. Явно става въпрос за светлосинята обаст на картата, а защо нагоре има още 5 различни цвята?

Потребителски аватар
gilento93
Контакти:

Мнениеот gilento93 » 07 сеп 2011 12:52

jembajemba написа:Нямах си и идея че Силистра и изобщо цялата област не е било България до 1940. Явно става въпрос за светлосинята обаст на картата, а защо нагоре има още 5 различни цвята?

Защо мислиш румънската кралица има дворец в Балчик. :shock: А тези 5 цвята също би трябвало да са наши,защото и през Първото и Второто българско царство тези земи са български но уви не са наши. :(

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 07 сеп 2011 12:54

jembajemba написа:Нямах си и идея че Силистра и изобщо цялата област не е било България до 1940. Явно става въпрос за светлосинята обаст на картата, а защо нагоре има още 5 различни цвята?

Точно за светлосинята област става дума. Това е Южна Добруджа, а нагоре е северна.

Цветовете ги има обяснени в Уикипедия
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
Lyubaka01
Контакти:

Мнениеот Lyubaka01 » 07 сеп 2011 13:15

В темата за рождения ден на Тодор Живков само дето не са/сме се хванали за гушите, а за тази къде-къде по-важна и съществена тема-3 мнения на кръст...
Затова си заслужаваме съдбата...

П.С. Поздравления за автора!

Потребителски аватар
o_yankov
Контакти:

Мнениеот o_yankov » 07 сеп 2011 13:30

http://www.narodnapamet.com/2010/09/70.html

Статията е писана миналата година, тоест днес се навършват 71 години от подписването на договора, а на 25 септември 71 от фактическото присъединяване на Ю. Добруджа.

AnalBreaker
Контакти:

Мнениеот AnalBreaker » 07 сеп 2011 13:53

Lyubaka01 написа:В темата за рождения ден на Тодор Живков само дето не са/сме се хванали за гушите, а за тази къде-къде по-важна и съществена тема-3 мнения на кръст...

Много точно казано!
Благодаря за поздравите. Няма как да пропусна този ден, защото ако не бе този договор, баба ми и дядо ми щяха да живеят в Румъния, аз и баща ми да сме мамалигари и т.н.
Един ИСТИНСКИ българин !

Потребителски аватар
acmilan
Контакти:

Мнениеот acmilan » 07 сеп 2011 14:01

И от мен поздравления за прекрасната тема и за всички българи,живеещи в Южна Добруджа!Този акт е един от многото,донесли обичта и признанието на българския народ към Цар Борис Трети-Обединител!
Дида, Кафу, Неста, Малдини, Янкуловски/Каладзе/, Гатузо, Пирло, Сеедорф, Кака, Шевченко, Индзаги, ст. треньор Карло Анчелоти.

Потребителски аватар
merlin
Контакти:

Мнениеот merlin » 07 сеп 2011 14:10

AnalBreaker написа:
Lyubaka01 написа:В темата за рождения ден на Тодор Живков само дето не са/сме се хванали за гушите, а за тази къде-къде по-важна и съществена тема-3 мнения на кръст...

Много точно казано!
Благодаря за поздравите. Няма как да пропусна този ден, защото ако не бе този договор, баба ми и дядо ми щяха да живеят в Румъния, аз и баща ми да сме мамалигари и т.н.

Приятелю, Честит празник! Аз съм от Добрич и след подписването на спогодбата целият ми род се изселва от района на Тулча и се заселва в Южна Добруджа. В Румъния остава само най-големият брат на дядо ми, който вече се е бил оженил там. В момента имам братовчеди там, които нямат и капчица българско самосъзнание и от години не сме се виждали и чували. Преди Крайовската спогодба хиляди български семейства населяват цяла Добруджа, която си е чиста българска територия, и са живели с надеждата, че тези територии ще бъдат върнати на България. След септември 1940 г. започва масово изселване на българите от Северна в Южна Добруджа. Много от тях остават там, където са родени и вече са асимилирани от румънците. Аз лично съм горд, че съм българин!
Българио, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни, майко, бяха...

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 07 сеп 2011 14:17

Както снощи написах в темата за мача ни с Швейцария, днешният ден е ВЕЛИК. Велик, защото на този ден има два празника. Първият е победата в Добричката епопея, която за съжаление не е защитена от нашите дипломати и завоюваното на бойното поле го губим на масата за преговори.
И вторият, за мен по - големият, че днес е подписана Крайовската спогобда. Навремето това събитие се приема изключително радостно от цяла България, но понастоящем много малко хора се вълнуват от големия празник. А трябва, защото е национална гордост.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

Върни се в “Свободна зона”