Нивото на образование в България

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
ros
Контакти:

Нивото на образование в България

Мнениеот ros » 04 юли 2010 13:20

От няколко дни във форума коментираме грешките на един потребител тук. И с право... Не защото ние не правим такива, а защото са фрапантни. И защото се правят от човек, който само след 3 години ще почне работа като УЧИТЕЛ и ще преподава на нашите деца.
Тук не става въпрос за конкретния човек - жив и здрав да е. Нищо лично...
Темата отварям заради търпимостта на обществото ни към ниския праг на образованост на децата ни...
Крайно време е да потърсим сметка на ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ, КОИТО СЕЯТ НЕГРАМОТНОСТ...
На един от кастингите на едно шоу за таланти певци преди време журито бе съсипано от претенциите на момиче, прието в Музикалната академия. То пееше по-фалшиво и от Дженаро Гатузо италиянския химн. И тогава каза, че не иска да споменава името на преподавателката си, за да не я злепостави.
И какво излиза... И тя знае, че не я бива за тази работа, и професорката знае, НО НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА. Важното е да се вземе дипломата. Като че ли това е единственото нещо, за което се учи.
Предполагам има и други примери и ще е хубаво да ги посочим тук. За да се знае ... Да се покаже на къде върви образованието в страната. И да си зададем въпроси - важни въпроси за причините на това прогнило явление. Моите са:
1. Корумпирани ли са преподавателите в училищата и университетите или просто толкова знаят или толкова ги вълнува?
2. Как се раздават дипломите за средно и висше образование в страната?
3. Съпоставими ли са знанията на студентите сега с тези от преди 10 години примерно?

Дано никой не се засяга от темата, но ще е хубаво да се разберат причините...
Отново искам да се извиня на този потребител, който споменах за пример.
Аз може да съм никой за ЦСКА, но ЦСКА е всичко за мен, аз може да съм един от хилядите фенове, НО ЦСКА Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ОТБОР ЗА МЕН

AnalBreaker
Контакти:

Re: Нивото на образование в България

Мнениеот AnalBreaker » 04 юли 2010 13:27

Все по-модерно става от 3-ти клас да имаш 4-5 двойки на срок. Когато аз бях в началните училищни години (доста скоро) всеки, който имаше 6-ци беше зубар и това е! Който има забележки, отсъствия, двойки, хедения при директора - е газар и е мощен.

Е как нивото на образование да е високо, след като още от началните години мозъците на лапардаците биват "промивани"
Един ИСТИНСКИ българин !

[offtopic][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=9FWuhfA9Hls[/youtube][/offtopic]

Потребителски аватар
fabregas_949
Контакти:

Мнениеот fabregas_949 » 04 юли 2010 13:36

AnalBreaker написа:Все по-модерно става от 3-ти клас да имаш 4-5 двойки на срок. Когато аз бях в началните училищни години (доста скоро) всеки, който имаше 6-ци беше зубар и това е! Който има забележки, отсъствия, двойки, хедения при директора - е газар и е мощен.

Е как нивото на образование да е високо, след като още от началните години мозъците на лапардаците биват "промивани"

Абсолютно съм съгласен. Дори преди година две, когато навестих началната си учителка, видях че дори и деца от тогавашния курс който води (второкласници) имат по няколко двойки... Да не говоря за по-горните курсове... :shock:
[center][wrapimg=]http://img708.imageshack.us/img708/6629/55829510150908834689008.jpg[/wrapimg][/center]

Потребителски аватар
ZinedineZidane
Контакти:

Мнениеот ZinedineZidane » 04 юли 2010 13:37

Рос, темата ти е много болезнена и актуална! НО, едва ли някой може да напише коментар, който да успее дори само да обобщи причините, камо ли да ги разясни! Според мен, ключовата дума е "дисциплина" и около нея се въртят голяма част от проблемите на образованието и държавата въобще!

...страшно ме е яд, че мнението ми под номер 1000 трябва е на тази тематика!
Последна промяна от ZinedineZidane на 04 юли 2010 13:38, променено общо 1 път.
Ботев (Пд) зарадва България, "жълто-черен" ураган отвя казахстанци!

Потребителски аватар
Cesc Fabregas
Контакти:

Мнениеот Cesc Fabregas » 04 юли 2010 13:37

В училищата учителите не са корумпирани, просто не им се занимава с малоумници и през лятото. Освен това ги е шубе, защото ги заплашват с бой при писане на слаби оценки. Тук не говоря на изуст, това е фкт.
Amala!
Pazza Inter amala !
E'una gioia infinita
che dura una vita !
PАZZA INTER AMALA !

Потребителски аватар
chrisbosh
Контакти:

Мнениеот chrisbosh » 04 юли 2010 13:37

А колко по-лошо ще става, бедна ви е фантазията ...... Ако знаете какво идва от долу... No Comment :))) Цъкнете на линка да видите. Това са ученици. Както виждате с раници, облечени деца. Нищо, че са от Того.

Rodn1

Мнениеот Rodn1 » 04 юли 2010 13:38

За мен най-големият проблем е,че се преписва като за световно ,а не се учи каквато е целта....

Потребителски аватар
Cesc Fabregas
Контакти:

Мнениеот Cesc Fabregas » 04 юли 2010 13:42

Rodn1 написа:За мен най-големият проблем е,че се преписва като за световно ,а не се учи каквато е целта....

По-големия проблем е, че се учат тотални глупости, които няма да ти трябват абсолютно никога. Боли ме фара мене през 1932 година колко километра е била железопътната мрежа в Германия! Това се учи в 10ти клас по география! :!:
освен това материала е супер сухарски поднесен, и като е така няма кой да ги слуша. Не всеки става за учител, трябва да имаш таланта да ги накараш да те слушат!
Amala!
Pazza Inter amala !
E'una gioia infinita
che dura una vita !
PАZZA INTER AMALA !

Потребителски аватар
metodito
Контакти:

Мнениеот metodito » 04 юли 2010 13:52

ros написа: ...на къде

Нали знаеш, че това се пише слято?

Сега сериозно. Проблемите са комплексни и не могат да се дадат току-така прости и еднозначни отговори. На първо място, за мен, виновник е държавата - с последователната си некадърна политика в образованието. Я сега да видим. Всяко правителство прави по минимум една образователна "реформа". Тоест, променят правилата. Да беше на 4 години веднъж добре, ама то едно правителство прави по няколко подобни реформи. Как се отразява на даскалите? Ми представи си. Как се работи, когато постоянно условията и изискванията се променят. Когато това, което си правил вчера, днес е грешно, а утре най-вероятно това, което правиш днес е остаряло. Има някаква учудваща последователност при назначаване на дебили за образователни министри. Как се отразяват подобни реформи на децата? Още по-тежко. Възрастните са свикнали да ги правят на маймуни, но децата - не. Ще имате матура, няма да имате матура. Едни учебни програми отпадат и се заместват с други в рамките на една и съща календарна година :shock: . Едно дете, примерно гимназист, ако още от 9 клас е избрало бъдещето си след даскало и държавата, ако не му помага, то е нужно поне да не му пречи. Да, ама не.
Ще кажа пример с мен. Трябваше да уча до 11 клас. Към края на първия срок на 10 клас ни казаха, че ще завършваме в 12 клас и ще имаме матури. Масово се изселиха от всички класове в други училища такива деца, които си бяха начертали някакъв план за след това. И това беше 96 - та, началото на реформите. А сега е страшно.

Потребителски аватар
Гуу
Контакти:

Мнениеот Гуу » 04 юли 2010 13:57

Интересна тема, която си е доста актуална...
1) Не мисля, че преподавателите ни са чак толкова корумпирани, не казвам, че не са, но просто не това е основната причина за нивото на образование. Преподавателите ни са адски демотивирани, на тях не им доставя удоволствие от работата, имам чувството, че те са учители защото "не са могли да се захванат за нещо друго", като се чувстват прецакани от живота. Всъщност поне за мен основният момент, в който всичко "отива по дяволите" за учениците, е гимназиалния курс на обучение. Тогава всеки минава през особен етап от живота, като вместо ученика да срещне в лицето на учителя си една респектираща личност, той вижда някой, на кого не му пука и не дава пет пари за него...

Тук обаче трябва да подчертаем и ролята на родителите. Много често срещано явление е родители да оставят децата си на произвола, като прехвърлят топката само и единствено на преподавателите. Възпитание се прави вкъщи, а не в училище.

2)Всички знаем как се дават диполми за средно образование, този който не е започнал, той не е получил. И дума не може да става за някакъв контрол, а камо ли за изисквания... При висшето образование е с една идея по-добре, но определено при положение, че отдолу идва доста "некачествен материал" няма как нивото там също да е добро.

3) Въпреки, че нямам преки наблюдения (все пак съм на 21) не мисля, че има някаква разлика в нивото кандидат-висшистите, основният проблем тук (както некачествения матераил отдолу), е отново демотивацията на студентите. Голяма част учат за дипломи, а не за знания. 90 % от студентите си мислят, че като препишат по нещо, като успеят да добута до някаква тройка, всичко е ОК, но нещата са различни...

Върни се в “Свободна зона”