Налагат ни 60 лева годишен данък за радио и телевизия

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
SHYNE
Контакти:

Налагат ни 60 лева годишен данък за радио и телевизия

Мнениеот SHYNE » 17 юни 2010 11:48

60 лв. годишна такса за телевизия и радио да плаща всяко домакинство. Това обмисля работната група, която пише новия медиен закон. Новината съобщи вчера председателят й доц. Георги Лозанов по време на обществена дискусия за избора на нов шеф на БНТ.

Идеята за "данък телевизор" е от няколко години. Тя предвижда парите да бъдат заделяни в специален фонд, който да подпомага държавата при финансирането на националните телевизия и радио. Таксата ще бъде плащана от всяко домакинство без значение дали няма у дома си телевизор или има няколко.

5 лв. месечно ми се вижда разумна сума. Освен това от нея ще бъдат освободени най-уязвимите социално - домове за възрастни хора, сиропиталища, поясни още доц. Лозанов. Умува се и около различни варианти относно това, как да бъдат събирани таксите. Един от тях е сумата за тв и радио да се плаща заедно с местните данъци и такси. По същество обаче това не е данък, коментира Лозанов и допълни, че точната схема ще бъде предложена от финансистите в работната група за новия закон.

От Федерацията на потребителите обаче бяха категорични, че плащането няма как да бъде въведено. Ако всеки български гражданин е задължен да дава парите, това нарушава конституционното му право на свободен избор за това кой канал да гледа или да не гледа, коментира председателят на федерацията Павел Кърлев. По неговите думи, БНР и БНТ и в момента се финансират изцяло от данъци. Повечето дошли на дискусията журналисти от двете национални медии обаче подкрепиха идеята.

Според тях създаването на фонда е един от начините да се закрепи финансовото положение на обществените медии. То е особено тежко в телевизията, където по данни на ръководството дълговете към БТК са на стойност над 8 милиона лева. По думите на ексшефа на БНТ Кирил Гоцев обаче борчовете на "Сан Стефано" 29 надвишават 15 милиона лева.

По време на вчерашната дискусия журналистът от Канал 3 Сашо Диков попита генералния директор на БНТ Уляна Пръмова как се харчени парите на телевизията. В отговор тя беше категорична, че вече е поканила представители на Сметната палата за извънреден одит на "Сан Стефано" 29. Пръмова допълни, че тя, както и целият управителен съвет на БНТ ще хвърлят оставки веднага след избора на новия шеф.

Очаква се СЕМ да обяви на 17 юли кой ще управлява телевизията през следващите 3 години. До 1 юли всички мераклии за директорския пост на "Сан Стефано" трябва да подадат документи за конкурса. Сред най-спряганите имена за наследник на Пръмова са новинарката Вяра Анкова, както и на двама от ексшефовете на медията - Кирил Гоцев и Радомир Чолаков.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/171179.html#ixzz0r68qAkqH

защо трябва да плащам за нещо което няма никъв смисал . да си правят някви безмислени турове като този в ЮАР ? . да си намалят и без това раздутия си щаб и работата ще се оправи . добре че е световното да разбера че има национална телевизия .някой тука слушал ли е последните 20 години БНР ? нека направят допитване до народа дали искат да плащат такъв данък а не няколко малоумника да се чудят как да тарашат и без тва тотално бедния ни народ ...
Изображение
Имаме вяра
верни до гроб сме
ние за тебе
вечно ще пеем
градски момчета
за Ботев родени
за тебе живеем
за теб ще умреме

Изображение

На линия
Потребителски аватар
rhaegar
Контакти:

Re: Налагат ни 60 лева годишен данък за радио и телевизия

Мнениеот rhaegar » 17 юни 2010 11:58

Това ако го приемат-директно да спират некадърната БНТ и да си ходят. Можеше да спестят доста пари от тия екскурзианти, дето са ги пратили в ЮАР (а и на всяко друго първенство). Колкото до БНР-без коментар, изобщо бях забравил, че съществува.
Blue_Girl написа:Аз мисля, когато се налага

Изображение

Потребителски аватар
SHYNE
Контакти:

Мнениеот SHYNE » 17 юни 2010 12:05

в БНТ работят почти 2000 човека . за БНР не знам как е но и там предполагам гонят поне 1000 . намалят си щата на половина , закриват регионалните станции и готово . едно че нищо не произвежда тази БНТ друго за кво ще давам пари ? за наградите по канал 1 в паузите между мачовете ли ? 60 лв на година са нищо ,съгласен съм но пък защо да си хвърлям парите на вятъра в нещо което ще облагодетелства гей партитата на някой хора в националната телевизия ?
Изображение
Имаме вяра
верни до гроб сме
ние за тебе
вечно ще пеем
градски момчета
за Ботев родени
за тебе живеем
за теб ще умреме

Изображение

Потребителски аватар
alcho
Контакти:

Мнениеот alcho » 17 юни 2010 12:06

Все си мисля, че с една плазма, щяха да спестят една камара пари на телевизията. Да си коментират сигнала от студиото в София ... Диема да не би да праща специални коментатори на стадионите из англия .... или пък на всеки мач от ШЛ да има коментатор от Про или БТВ до миналата година? Време е да се осъзнаят .... Изобщо не е необходимо да пращат повече от 1-2 репортери в ЮАР - даже си мисля че са твърде много ... за онова, което произвеждат!

toni petrov
Контакти:

Мнениеот toni petrov » 17 юни 2010 12:07

да,я спират или ако не могат да работят да ги продават.
кандидати ще се намерят и до за добри пари.Имат имои и т.н.

Потребителски аватар
SHYNE
Контакти:

Мнениеот SHYNE » 17 юни 2010 12:12

за спиране и дума не може да става . но ми е интересно спортната редакция примерно в БНТ колко хора са на щат ? сигурно са поне 100 нищо чудно да са повече от колкото евроспорт европа . а реално на годината имат да предават един волейбол и някой мач на седмица . извънредни ситуации са като тези с световното когато 10 човека спокойно могат да се справят с коментара на цялото световно .
Изображение
Имаме вяра
верни до гроб сме
ние за тебе
вечно ще пеем
градски момчета
за Ботев родени
за тебе живеем
за теб ще умреме

Изображение

Потребителски аватар
malchev
Контакти:

Мнениеот malchev » 17 юни 2010 12:23

Абе тея луди ли са??! Как ще ме накарат да пащам за нещо, което не ползвам ?! БНР?! И 5 стотинки на година не заслужават.. Не стига че само източват пари от бюджета.. Каква беше онази глупост на Олимпиадата тая зима? Бяха на 3то място по изпратени хора там?
Имам приятели, които работят в БНТ.. е ако ви кажа какви позиции има там, хора на които им плащат заплати, ще ви заболи главата. Да се направи един одит, да се оптимизира щаба.. поне 2/3 от хората може да се махнат! Знам, че е кофти, ама в края на краищата навсякъде съкращават...
Леле...по-голяма глупост отдавна не бях чувал..

Enravota
Контакти:

Мнениеот Enravota » 17 юни 2010 12:27

Не стига, че само връзкари работят в БНТ пък и допълнителни такси... Пазарна икономика е като не могат да се справят да се закрива.
Относно спортната част докато бутат разни гейчета и дъщерички на татковци журналисти, няма как да имат рейтиг и пари...
Относно намаляването на бюджета за какво са ми тия олигорени в ЮАР, които са изпратили, те нямат представа какво е засада...а да не говорим че 80% от времето се коментира от студиото...

Потребителски аватар
Samoyl
Контакти:

Мнениеот Samoyl » 17 юни 2010 12:31

Това ще младото поколение по цял ден прекарва пред компютъра не ви извинява... ! Бнт произвеждат и доста хубави неща ....можеш да видиш филми които скоро няма да успееш по която и да е друга телевизия.За бнр съм съгласен. Но за телевизията трябва да си се плаща !!!

Потребителски аватар
vladitol
Контакти:

Мнениеот vladitol » 17 юни 2010 12:32

Samoyl написа:Това ще младото поколение по цял ден прекарва пред компютъра не ви извинява... ! Бнт произвеждат и доста хубави неща ....можеш да видиш филми които скоро няма да успееш по която и да е друга телевизия.За бнр съм съгласен. Но за телевизията трябва да си се плаща !!!

+1
Support Stan!

Левски София 26 пъти Шампион на България, 28 пъти носител на купата на България,ЕДИНСТВЕНИЯ български клуб играл в групите на ШЛ !

Барселона: 21 пъти шампион на Испания,25 пъти носител на купата на Краля, Шампионска лига 4,

Върни се в “Свободна зона”