Химнът на Странджа - Ясен месец

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Converse
Контакти:

Химнът на Странджа - Ясен месец

Мнениеот Converse » 12 мар 2010 21:13

„Ясен месец“ е написан като въстанически марш от войводата и деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация Яни Попов. Текстът бързо придобива полулярност и песента става химн на тракийската революционна борба и на Странджа.

Текстът е от стихосбирката „Странджанска гусла“ (1905), издадена отново през 1909 година като „Странджански жалби“. Стихосбирката е сборник от хайдушки и революционни песни, записани на местно наречие от Лозенградско, Малкотърновско и Бунархисарско. Във второто издание е поместен пълният текст на „Ясен месец“, посветен на Пано Ангелов и Никола Равашола.

Популярно е изпълнението на „Ясен месец“ от странджанския народен певец Сава Попсавов.

Изображение

Не знам дали всички знаят кой е химна на Странджа, затова реших да пусна тема. Ще се радвам, ако има хора от този край и разкажат интересни истории за планината, химна, нещо разказано от техни прародители или родители. За съжаление аз не мога да разкажа нищо за Странджа, защото дядо ми, който е от Странджа е починал малко след като съм се родил.
Изображение

Всеки който е ходил в тази митична планина знае какво те обвзема, щом се потопиш в обстановката на зелените гори и река Велека. То не може да се опише с думи ..
Който не е бродил по странджанските пътеки, който не се е любувал на нежните орхидеи, нацъфтели по поляните на Странджа, който не е видял странджанската зеленика, той не би разбрал думите:

“Тук се връщам у дома при приятелите си.”

Изображение

Песента е посветена на дейците на ВМОРО от Одринско – Михаил Герджиков, Георги Кондолов, Яни Попов, Тане Николов, Мамин Колю, Дико Джелебов, Вълко Шишманов- Кючука, Лазо Лазов, Лефтер Мечев, Капитан Стамат Икономов, Лазар Маджаров, Петко Зидаров- Хашлака, ПАНО АНГЕЛОВ, Паскал Иванов, Петър Гюров, Слави Мерджанов, НИКОЛА РАВАШОЛА и Пейо Шишманов.

Изображение

Ето и сегашния текст на този Странджански химн:

Ясен месец веч изгрява
над зелената гора.
в цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.

През потоци, реки, бърда,
нещо пълзи, застава
дал’ е Юда самодива,
или луда гидия?

Не е Юда самодива,
нито върла гидия,
най- е чета от юнаци,
плашило за читаци.

Бързат, бързат да пристигнат
преди петли в Сърмашик,
да ги никой не угади
и ги подло предаде.

Но шпионско око мръсно
откъде ги съзряло-
тоз час тръгва и отива
на враг чета предава.

Денят мина мирно, тихо,
дойде нощта ужасна-
аскер селото загради
и четата заварди…

Съмна веч над селото,
изток пламна във зора,
пушка пукна, ек отекна,
знак се даде за борба.
Юнаците са сал петима,
един срещу стотина…

Бомби трещат, куршум пищи –
цяла Странджа веч ечи,
тиранинът е уплашен
от геройската борба.

Няма вече плахи роби,
има горди юнаци.
Гръм куршуми, гръм отново!
Скъпа кръв порой тече,
падат Пано, Равашола,
мрат народни синове.

О, Сърмашик, село славно
от юнашката борба!
О,Сърмашик, знаме ново
на тракийска свобода!
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=SC6XNkEp0bA[/youtube]
Последна промяна от Converse на 12 мар 2010 21:34, променено общо 2 пъти.
[center]Изображение[/center]

Потребителски аватар
Бижутера
Контакти:

Re: Химнът на Странджа - Ясен месец

Мнениеот Бижутера » 12 мар 2010 21:24

[offtopic]е и ?[/offtopic]
Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
1899 Hoffenheim.
Wir kämpfen, siegen, geben niemals auf,
super Hoffe TSG!

Hoffe, Hoffe! Wir sind Hoffe!
In den Farben Blau und Weiß
1899 Superhoffenheim
Nur damit es jeder weiß!

Потребителски аватар
Converse
Контакти:

Мнениеот Converse » 12 мар 2010 21:26

Бижутера написа:[offtopic]е и ?[/offtopic]

Има някои неща, неща извън Космоса и нацистите космонавти, които ти никога няма да разбереш ..
И все пак нямам право да ти се сърдя, бъди жив и здрав :)

Потребителски аватар
toni_montana
Контакти:

Мнениеот toni_montana » 12 мар 2010 21:35

Добра тема ! Поздрав за всички странджанци :)

john_shepard
Контакти:

Мнениеот john_shepard » 12 мар 2010 22:04

Не съм от Странджа, но като българин тази песен ме кара да настръхвам : )

Потребителски аватар
Blue Monster
Контакти:

Мнениеот Blue Monster » 12 мар 2010 22:11

Браво за темата!!! За мое съжаление не съм ходил в Странджа планина, но имам приятели от Малко Търново, които много са ми разказвали за красотите на техния роден край.

Потребителски аватар
Converse
Контакти:

Мнениеот Converse » 12 мар 2010 22:17

Blue Monster написа:Браво за темата!!! За мое съжаление не съм ходил в Странджа планина, но имам приятели от Малко Търново, които много са ми разказвали за красотите на техния роден край.

Горещо ти препоръчвам да отидеш някой път там, при твоите приятели. Отидете, разходете се пеша и ще усетиш атмосферата ! ;) Едно от малкото девствени места в България !

Потребителски аватар
Blue Monster
Контакти:

Мнениеот Blue Monster » 12 мар 2010 22:23

Converse написа:
Blue Monster написа:Браво за темата!!! За мое съжаление не съм ходил в Странджа планина, но имам приятели от Малко Търново, които много са ми разказвали за красотите на техния роден край.

Горещо ти препоръчвам да отидеш някой път там, при твоите приятели. Отидете, разходете се пеша и ще усетиш атмосферата ! ;) Едно от малкото девствени места в България !

Дано наистина имам време това лято да отида на Петрова нива и да и да усетя атмосферата на това прекрасно място! ;)

peh
Контакти:

Мнениеот peh » 12 мар 2010 22:32

Неописуемо е. И всички хора, които излизат през почивните дни на къмпинг по реките... И как няма кой да срещнеш по малките пътища през планината. И как може да си на море и да гледаш залеза над гората...

tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 12 мар 2010 22:39

бях на петрова нива преди около 2 седмици - мястото наистина е уникално, толкова много история, такъв невероятен паметник, страхотна панорама - единствената нива, оградена от всички страни с гора. Има и музейна сбирка, за да могат да се запознаят всички с великото дело на Странджанци - нямам роднини от този край, но имам прадядо участник във въстанието, макар и в Македонската му част. И понеже огромна част от младите се вихрят в някакъв особен нихилизъм и безразличие към тези, които умряха, за да я има България, бих искал само да припомня на какъв чутовен подвиг са били способни дедите ни - да вдигнеш въстание на 80 км от столицата на огромна империя и да знаеш, че си пътник към оня свят, но да го правиш в името на бъдните поколения, за да могат те да живеят добре е подвиг, който може само да ни накара да сведем глава...
Благодорим ви, герои, благодарим ви за това, което направихте преди 107 години - много от нас дори не са чували за него, мнозина злобно ще се кискат и ще си казват - Ебати малоумниците, някои ще оскверняват гробовете ви, но винаги ще има такива, които ще сведат глави и ще запалят по една свещ за упокой на безсмъртните ви души - поклон, дълбок поклон...
П.С. Петрова Нива е част от 100-те национални туристически обекта (за тези, които не знаят, това е една книжка със 100-те най-интересни туристически обекта в страната - места, които трябва да посетиш,за да се почувстваш горд, че си българин), но не мнавайте по пътя Царево-Малко Търново - пълно е сдупки и два пъти ни спира гранична полиция.
П.П.С. Странджа е уникална планина (обиколил съм всички планини в България) и е задължително да я видиш, за да усетиш могъществото й. Любопитен момент е, че при атаката на Одрин през 1913 (апропо утре се навършват 97 години от превземането на Одрин), са използвани стълби направени от леска взета от Странджа - с тези стълби са преодолявали траншеите пред крепостта - знам го от пра-прадядо ми - участник в атаката.
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Върни се в “Свободна зона”