Текстът е от стихосбирката „Странджанска гусла“ (1905), издадена отново през 1909 година като „Странджански жалби“. Стихосбирката е сборник от хайдушки и революционни песни, записани на местно наречие от Лозенградско, Малкотърновско и Бунархисарско. Във второто издание е поместен пълният текст на „Ясен месец“, посветен на Пано Ангелов и Никола Равашола.
Популярно е изпълнението на „Ясен месец“ от странджанския народен певец Сава Попсавов.

Не знам дали всички знаят кой е химна на Странджа, затова реших да пусна тема. Ще се радвам, ако има хора от този край и разкажат интересни истории за планината, химна, нещо разказано от техни прародители или родители. За съжаление аз не мога да разкажа нищо за Странджа, защото дядо ми, който е от Странджа е починал малко след като съм се родил.

Всеки който е ходил в тази митична планина знае какво те обвзема, щом се потопиш в обстановката на зелените гори и река Велека. То не може да се опише с думи ..
Който не е бродил по странджанските пътеки, който не се е любувал на нежните орхидеи, нацъфтели по поляните на Странджа, който не е видял странджанската зеленика, той не би разбрал думите:
“Тук се връщам у дома при приятелите си.”

Песента е посветена на дейците на ВМОРО от Одринско – Михаил Герджиков, Георги Кондолов, Яни Попов, Тане Николов, Мамин Колю, Дико Джелебов, Вълко Шишманов- Кючука, Лазо Лазов, Лефтер Мечев, Капитан Стамат Икономов, Лазар Маджаров, Петко Зидаров- Хашлака, ПАНО АНГЕЛОВ, Паскал Иванов, Петър Гюров, Слави Мерджанов, НИКОЛА РАВАШОЛА и Пейо Шишманов.

Ето и сегашния текст на този Странджански химн:
Ясен месец веч изгрява
над зелената гора.
в цяла Странджа роб запява
песен нова юнашка.
През потоци, реки, бърда,
нещо пълзи, застава
дал’ е Юда самодива,
или луда гидия?
Не е Юда самодива,
нито върла гидия,
най- е чета от юнаци,