Какво се говори по света за България?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Какво се говори по света за България?

Мнениеот unist_gp » 03 яну 2010 18:50

Нещо като вестник на форума.... :mrgreen:
Ако някой знае допълнителни куриози да допълва. Така например аз знам,че на италиански българин е обидна дума и значи тарикат. Не случайно наричат Божинов - Имигранта (лимигранте), а не булгаро. Също така на италиански като се каже българска победа, означава победа с 99%, за избори обикновено, т.к. е останало като нарицателно от изборите по байтошово време.

в случай,че някой се чувства лично провокиран може да води обратна кореспонденция с изданието, пуснало материала и да ни информира

ето сега една статия, каквито смятам по принцип да слагам

http://www.dariknews.bg/view_article.ph ... _id=458660
В поредица репортажи "Пътуване през нова Европа" на своя специален пратеник Франсоа Отер френският вестник "Фигаро" отделя място и на България.

България, припомня авторът, се присъедини към ЕС през 2007 г. Според него обаче страната не може да се освободи от влиянието на бившия комунистически Голям брат Русия. Нейният начин на живот, на търговия напомнят Русия, което изнервя дипломатите от стара Европа на пост там. Всички се оплакват - от престъпността, от липсата на правосъдие. Според автора западноевропейците са особено строги към българите и си позволяват критики, каквито не биха се осмелили да отправят към унгарците или румънците, например.

По нататък в материала следва описание на някои от нравите след т.нар. дворцова революция през 1989 г., сменила бившите комунистически управници в България с днешните социалисти, поделили си богатствата на страната: показен лукс в страна, където половината от населението живее под прага на бедността, красиви жени, представители на престъпните среди, бодигардове и бронирани лимузини: "България е малко като Сицилия в Европа през миналия век", отбелязва Франсоа Отер. В София той установява културна особеност, каквато няма в останалите страни от Централна и Източна Европа, където мразят Русия, макар да са принудени да общуват с нея заради енергийните доставки.

Изявление като това на българския президент Георги Първанов на откриването на Годината на България в Русия, че "времето не може да заличи добрите спомени за руските войници, които са се борили за свободата на България", са немислими в останалата част на Централна Европа, пише авторът, като добавя, че много дипломати все още смятат България за сателит на Русия. Следват описания за срещи с български интелектуалци и студенти и тяхното признание, че българите "винаги са били под робство и че са народ, който лесно се подчинява".

Накрая авторът задава законните въпроси: Защо ЕС се колебае и не подкрепя твърдо реформаторите на системата като наложи строги условия за отпускането на помощите? „Той дава парите, той трябва да показва посоката, а не Москва, която иска да пласира стоките си, да активира своите мрежи. Защо ЕС прие в редиците си България и Румъния, без да постави условия преди присъединяването? Този сляп процес ще се повтори ли с балканските страни, които чакат пред вратата на Европа? Прекалено дипломатичните шикалкавения на представителите на ЕС ще струват скъпо. Те наказват най-напред българите, които са нетърпеливи да видят как страната им се модернизира. Те също така наказват останалите европейци, които губят доверие в процеса на разширяване на ЕС. Напредваме рачешката, сякаш се срамуваме да налагаме нашите демократични принципи и ценности на почтеност в обществения и икономическия живот", заключава Франсоа Отер. (БГНЕС)

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Re: Какво се говори по света за България?

Мнениеот unist_gp » 03 яну 2010 18:52

http://www.dariknews.bg/view_article.ph ... _id=458640

Испанският вестник "А Бе Се" публикува статия на кореспондента си в София Рафаел Алварадо, озаглавена "Недосегаемите от българската мафия", посветена на операцията "Наглите" и борбата с престъпността в нашата страна. Задържани бяха 25 души, успехът на операцията е безспорен, но по-важното е, че за първи път полицията успя да задържи едновременно толкова много престъпници, без познатото изтичане на информация, заради което обикновено се провалят подобни операции, отбелязва авторът и изтъква и "отличният синхрон" в действията на полицията и прокуратурата.

В статията се припомнят упреците в неефикасност, отправяни към българската полиция и съдебна система, и факта, че от края на 1989 г. е осъден само един шеф на престъпна групировка. Що се отнася до корупцията по високите етажи на властта, броят на съдебните процеси, завършили с окончателно решение, е нулев, се казва в статията. Цитирано е мнението на експерта по национална сигурност Николай Слатински, че престъпниците действат безнаказано, знаейки, че няма власт и политическа воля за борба с организираната престъпност. Живеем в страната на безнаказаността, казва той.

Днес обаче несъмнено започва да се шири надеждата, че властите имат политическа воля да се изправят срещу проблема и да разбият огромния брой банди на организираната престъпност, се отбелязва в статията.

Корените на организираната престъпност трябва да се търсят в рухването на комунизма през 90-те години, когато хиляди тайни агенти и спортисти, най-вече борци и занимаващи се с бойни изкуства, останаха на улицата, пише авторът. По времето на югоембаргото мнозина от тях успяха на натрупат състояние от контрабанда и консолидираха мафиотските си структури.

В процеса на интегрирането си в ЕС България трябваше да промени много от законите, но все още й остава по какво да работи, включително по Наказателния кодекс, който е от 1968 г. и който оттогава е бил само частично променян.

България има нужда от промяна на философията на наказателната си политика, подчертава пред испанския вестник ръководителят на Софийска градска прокуратура Николай Кокинов и обяснява, че близо две трети от престъпленията, за които се носи наказателна отговорност, се предвиждат минимални наказания или само глоби.

В статията се говори и за тревожната за българите магистрална престъпност.

Корупцията неимоверно вреди на репутацията на страната, но организираната престъпност е друг бич за хората, повече от които страдат от икономическите условия и безработицата, завършва кореспонденцията от София. (БТА)

Потребителски аватар
jindo
Контакти:

Мнениеот jindo » 03 яну 2010 18:56

Доста -мек- коментар на фона на това, което се пише в Германия. Интересна тема - ще опитам да изровя нещо и аз.

Потребителски аватар
_RoKi_
Контакти:

Мнениеот _RoKi_ » 03 яну 2010 19:06

Говорил съм с много чужденци,посещавали България и почти всички казват едно-като природа България няма равна на Балканите,но в останалите аспекти като инфраструктура и др. сме много зле 8-)

Rodn1

Мнениеот Rodn1 » 03 яну 2010 19:12

Аз имам един въпрос?Аджеба защо трябва да ни интересува какво говрят за нас.Защо постоянно трябва да се мазним на чужденците?С какво те са повече от нас.Нека си гледаме нашия двор, а не да слушаме какво говрят другите за него!

Потребителски аватар
baltimore

Мнениеот baltimore » 03 яну 2010 19:22

Нашия двор си е един и същ от 20 години и ми омръзна да го гледам, като гледам чуждите се радвам и помечтавам.

Потребителски аватар
VraTar4o
Контакти:

Мнениеот VraTar4o » 03 яну 2010 19:24

Rodn1 написа:Аз имам един въпрос?Аджеба защо трябва да ни интересува какво говрят за нас.Защо постоянно трябва да се мазним на чужденците?С какво те са повече от нас.Нека си гледаме нашия двор, а не да слушаме какво говрят другите за него!

Оправи почерка докато не ти се е скарал БИЖУТЕРА :!: :!:

Потребителски аватар
unist_gp
Контакти:

Мнениеот unist_gp » 03 яну 2010 19:31

Rodn1 написа:Аз имам един въпрос?Аджеба защо трябва да ни интересува какво говрят за нас.Защо постоянно трябва да се мазним на чужденците?С какво те са повече от нас.Нека си гледаме нашия двор, а не да слушаме какво говрят другите за него!

защото трябва да оправите тоалетните на стадиона ! :mrgreen:

Потребителски аватар
_RoKi_
Контакти:

Мнениеот _RoKi_ » 03 яну 2010 19:32

Е как защо-не всеки път нашето мнение за нас е най-обективно и правилно :) А с какво те са повече от нас бих те посъветвал едно-отиде не в Германия и Испания,отиди в една Полша или Унгария и виж за що иде реч :)

Потребителски аватар
PFC Litex

Мнениеот PFC Litex » 03 яну 2010 19:38

_RoKi_ написа:
Е как защо-не всеки път нашето мнение за нас е най-обективно и правилно :) А с какво те са повече от нас бих те посъветвал едно-отиде не в Германия и Испания,отиди в една Полша или Унгария и виж за що иде реч :)

Всяка една страна като туристическа дестинация е хубава, но по съвсем различен начин седят нещата ако живееш в нея, така че няма какво да им гледам на Полша и Унгария през туристическата призма ;)

А какво мислят чужденците за нас определено не ме вълнува.
Изображение

Върни се в “Свободна зона”