Пожарът

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Drunken_Master
Мнения: 2080
Регистриран на: 30 май 2012 14:50
Местоположение: Crooklyn,Bucktown
Контакти:

Пожарът

Мнениеот Drunken_Master » 13 юли 2017 08:02

За палежа на Партийния дом се казаха доста неща.
Има и преувеличения, или направо измишльотини.
Това е нашият стандарт – минали са години, основните участници или свидетели ги няма, колко му е да ръсиш каквото ти скимне.
Сега, след палежа на крана, който трябваше да демонтира паметника пред НДК, ми се стори уместно да покажа нещичко от нощта на 26 август 1990 година – без никакви претенции, с малки видео отрязъци – така както ги е заснел Христо Минчев от Пазарджик, на когото от тълпата викаха Конго, неизвестно защо.

***
В „Трофеи след пожара”, например, е забавно да видите, на какво се дивят участниците в събитията – в случая все млади момчета.
Удивително е с какво настървение показват тоалетната хартия, която са намерили в Партийния дом.
Един младеж казва: „Ей, хубаво са си живели тия!”
Други трупат на куп намерените колбаси – онази година беше времето на истинския недоимък.
Някой казва, с очевидно изумление, четейки от менюто на партийния стол: „Телешко филе – лев и десет стотинки!”

***
За тези момчета това е неморалното, това са престъпленията.
Горките.
Години по-късно Кремиковци бе продаден за 1 долар – колкото цената на едно телешко филе.

***
В „Трофеи” може да се чуе и една прелюбопитна фраза.
Изречена е от вицепрезидента Семерджиев, който имаше смелостта, единствен от първенците на БКП, да се смеси с тълпата.
Той казва следното: „Елате с мен, за да видите, че няма завързани за радиаторите хора, за да изгорят в пожара!”
Представяте ли си, какви неща са внушавали в онази нощ.

***
Крайно любопитно е участието на Радой Ралин в драмата.
За историята, той и Йосиф Петров, когото Радой довежда със себе си в телевизията, вероятно ще си останат като неволните подбудители на палежа.
За първи път в онази неделя не бях в телевизията, програма „Всяка неделя” беше съставена от предварително записани разговори и си останах в къщи.
Борехме се с децата с една библиотека, все не успявахме да я сглобим, когато се появи Джени, съпругата ми – имало някакъв проблем, Величко Скорчев настоявал да се свърже с мен по телефона.
Опитах се да отклоня разговора, но Величко, който беше един от водещите новинари тогава, упорито настоявал да се чуем.
Взех слушалката и той ми обясни, че пред телевизията са дошли Радой и бай Йосиф Петров, най-възрастният по онова време депутат, и настоявали да отправят някакво обръщение.
Бързо разбрах за какво става дума и попитах: „Какво върви в момента по ефира?”
„Игралният филм” – отвърна Величко.
„Прекъсни го – казах, - и ги включи директно в ефир”.
Никога по-рано, а и по-късно подобно нещо не се беше случвало.
Но аз бях програмен директор на телевизията и практически имах цялата власт в онзи момент.
Величко го направи – и буквално след няколко минути площада се изпълни от хиляди хора.
И се започна…

***
По-късно много пъти съм се шегувал, че фактически запалиха партийния дом заради една библиотека, която с часове не успявахме да сглобим. Всъщност, накрая успяхме и тогава видяхме, че не можем да поставим на мястото му едно червено чекмедже – понеже трябвало да се сложи предварително.

***
Гледах по-късно записа с Радой – и леко се изненадах.
Мислех, че е бил доста по-приповдигнат, така съм запазил този епизод в паметта си.
Оказа се, че е много въздържан, и едва ли е очаквал, какво ще се случи след броени минути.

***
Три дни след палежа, Радой ме намери в парламента – имахме постоянно студио там и бях наминал да се видя по някакъв повод с колегите.
Той беше направо съсипан, никога не съм го виждал такъв.
Каза ми, че иска да отправи ново обръщение.
Това щеше да бъде вече нещо наистина извънредно.
Но Радой си е Радой, изключенията му се полагаха – така че наредих веднага да го запишат, а записът да излъчат в късните новини.
Тогава те се казваха „В края на деня”.
Покъртително беше това обръщение на Радой.
Той, който приветстваше промяната с цялото си сърце и вършеше тежката работа на новите демократи, чийто престиж и известност бяха нулеви в сравнение с неговите, изведнъж се бе оказал подпалвач.
Вероятно са го притискали жестоко от левите среди.
А и самият той години наред е бил поданик на лявата идея – но на чистата, а не на изнасилената - преди да я напусне безвъзвратно.

***
В краткия материал, който ще видите под заглавието „Пожарът”, има и нещо наистина уникално.
То е поканата към вицепрезидента генерал Атанас Семерджиев да разпусне парламента.
Семерджиев написа за това в мемоарната си книга, обаче, общо взето, този факт остана неизвестен.
Но друго е да го чуете със собствените си уши.
А после можете да размишлявате за събитията през онази нощ…

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
Drunken_Master
Мнения: 2080
Регистриран на: 30 май 2012 14:50
Местоположение: Crooklyn,Bucktown
Контакти:

Re: Пожарът

Мнениеот Drunken_Master » 13 юли 2017 08:04

Понеже съм чел доста по тази тема,а и има много приятели и роднини,които са били преки свидетели на събитията на 26 август 1990 год.ще се опитам да анализирам въпросната нощ.Видеото,което съм постнал в краят на цитатът на Кеворк Кеворкян е донякъде обективно,макар че се дава дума на "постоянното присъствие на прехода"...Истината е,че "палежът" е бил един добре замислен сценарий,но доста зле реализиран...
В средата на юни 1990 г. започва т.н. "студентска стачка" срещу Петър Младенов поради "танковата касета",на 6 юли той подава оставка,а на 10 юли започва работа в Седмото велико народно събрание.Въпреки промените и новият президент на България, протестите не стихват.Може би, ако на първите демократични избори след 10 ноември 1989 г. опозицията бе спечелила вота, България щеше да тръгне по друг,ускорен път на промяната.
Сред протестиращите са музиканти,артисти,писатели,преподаватели в университентите,дори и група кришнари.Сред тях се появява и групата на т.н. "Инициатива на гражданско неподчинение", което ще играе централна роля в спектакъла.Тези двадесетина души (според мои приятели),се обявили за свръхрадикални блюстители на "истинската опозиция",за "душата и тялото на гражданската съвест.Всички освен тях са предатели и мошеници.Още от началото са правили опити да заживеят в палатковият лагер, но са били изгонени.Формален ръководител е Евгения Саман, а най-близките и сподвижници Пламен Станчев, Ивайло Мутафчиев, Ани Зографова, Живко Джундреков, Калоян Саман, Олег Тенев, Олга Рамаданова и една пловдивчанка – поетесата и екстрасенс Дора Начева. Но истинският вдъхновител, шеф и идеолог бил една странна птица Георг/Георги/ Лунд,който им пише декларациите, обръщенията, плакатите и посланията. Този Лунд е започнал кариерата си в дружеството на Румен Воденичаров, после се пренася при това неподчинение и след палежа изчезва. Преди няколко години срещнах името му като активист на „Отворено общество”. Нещо да ви навяват такива превъплащения?
Същите свръхрадкикални общественици са писали...на съветският посланик Виктор Шарапов писмо-обръщение,
в което се плюе по БСП и се правят четки на СССР за демократичните промени в нашата страна...Забавно нали ?
В началото на протеста се лансира искането за свалянето на комунистическите символи от обществените сгради - като петолъчката над партийният дом. Започват всекидневни настоявания за признаване жертвите на комунизма, икономическата криза, отварянето на досиетата и т.н.
Датата е 26 август 1990-та.
В 21.15 ч. в ефира на БНТ Радой Ралин и земеделският поет Йосиф Петров отправят призив към президента петолъчката да бъде демонтирана, за да не се стига до крайности.Откъм лагерът ИГН (Инициатива на гражданско неподчинение) започват сърцераздерателни призиви,че едно момче в знак на протест щяло да се самозапали.Главен герой е едно слабичко момче с гърбав нос и светнал поглед – Пламен Станчев, решил да играе ролята на закъснял Ян Палах.
И тук започват странностите - президента Желю Желев не е в София,а е в Ексиновград,за да разглежда обектите на УБО.Андрей Луканов,като премиер, също не е в София...Няма президент, премиер, няма министър на вътрешните работи, председател на ВНС, кмет също няма.Друга странност - един ден по-рано някакъв вносител на стари автомобили от Европа запали своя мерцедес пред мавзолея.Името на "героя" е Емил Лалов,който всъщност е офицер от ДС,като скоро ще стане съветник на Константин Тренчев.Останалото е ясно...Пламват две различни стаи от третият етаж на Партийният дом едновременно,хората нахлуват вътре през решетките,понеже били снети (поради ремонтни дейности)...
Пред очите на всички едното крило се оказва извадено от пантите, строполява се навътре и за една бройка да премаже част от щурмоваците. Виждат се и онези прословути спортистчета с къса подстрижка и бейзболни шапки от ЦСКА и Левски,които трошат с бухалки и се оказва,че познават всички стаи с изумителна точност...
Последна промяна от Drunken_Master на 13 юли 2017 12:41, променено общо 4 пъти.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

Потребителски аватар
1palq4o1
Мнения: 1364
Регистриран на: 03 фев 2011 13:19
Местоположение: СОФИЯ
Контакти:

Re: Пожарът

Мнениеот 1palq4o1 » 13 юли 2017 09:06

A, добруто
Колко пъти ни пързалят с подобни сценарии...
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра :) :) :)


Изображение ИзображениеИзображение

Потребителски аватар
1982
Мнения: 30287
Регистриран на: 13 юни 2012 14:17

Re: Пожарът

Мнениеот 1982 » 13 юли 2017 11:58

Този клозет хубаво горя тогава, ама беше хубаво вътре да са и другарите Луканов, Гоцев, Вълков, Аспарухов, Лилов, Младенов и сие червена измет. Реално нищо не се направи тогава.
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

orlando7
Мнения: 1791
Регистриран на: 29 юли 2012 09:56
Skype: 55tveu
Контакти:

Re: Пожарът

Мнениеот orlando7 » 13 юли 2017 14:48

1982 написа:Този клозет хубаво горя тогава, ама беше хубаво вътре да са и другарите Луканов, Гоцев, Вълков, Аспарухов, Лилов, Младенов и сие червена измет. Реално нищо не се направи тогава.

Е,как да са вътре тия другари като те си го запалиха? Или ти си мислиш,че го запали баба Доста?

hydetoshi
Мнения: 2522
Регистриран на: 03 дек 2013 13:25
Skype: hydetoshi.3
Контакти:

Re: Пожарът

Мнениеот hydetoshi » 13 юли 2017 18:34

И до днес си спомням прословутия филм, който прекъснаха тогава. Казваше се "Имението"Кална вода""-сериал. Радой Ралин сигурно много се е ядосвал след това, как го изпързаляха. Отиде в ТВ заради един дето плашеше, че ще се пали. Да отидат хора да помогнат да го спрат. Този така и не се запали,но запалиха Партийния дом. Това беше идеята и щеше да бъде постигната по един или друг начин. Много архиви и тайни изгоряха тогава. Истинския преход започна в онази нощ- начисто дето се вика.
Arsenal- a new era begins !

mucca
Мнения: 8
Регистриран на: 13 май 2013 17:04
Контакти:

Re: Пожарът

Мнениеот mucca » 04 авг 2017 13:09

Колко пъти ни лъгали..


Върни се в “Свободна зона”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Дидо и 11 госта