Днес се навършват 100 години от рождението на българския летец-изтребител, офицер, поручик (посмъртно: капитан 1944, полковник 2009) и носител на кръст за храброст (посмъртно) Димитър Светозаров Списаревски.
Отличен гимнастик, плувец и футболист, от 1933 до 1935 г. Списаревски е футболист на "Левски", за който играе в няколко приятелски срещи.
Димитър Списаревски, наричан от другарите си Спайч, е роден на 19 юли 1916 г. в окупирания по време на Първата световна война от българската армия град Добрич. След попадането на Южна Добруджа в рамките на Румъния, заради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, семейството на Списаревски последователно се мести в Лом, Белоградчик и София. Младият Димитър завършва Втора мъжка гимназия, а между 1933 и 1935 година е футболист на „Левски” (София).
Димитър Списаревски постъпва във Военното на Н.В. Училище, но е буен и непокорен и остро реагира на всяка несправедливост. Поради това, още преди да завърши първата година, го изключват и е изпратен да служи в Ямбол. За отлично поведение, след няколко месеца е възстановен като юнкер в училището и го завършва през 1938г.
Когато е обявен конкурс за летци, той е сред първите, кандидатирали се за новата специалност. По-късно с целият випуск е изпратен на обучение в Германия. От април 1938 до юли 1939 той се обучава в авиационната школа в Кауфбойрен. След това усъвършенства своето майсторство по висш пилотаж в авиационното училище в Шлайсхайм. и накрая завършва престижната изтребителната школа във Верхойнен през 1939г. От м. юли 1939 г. е в 6-ти изтребителен полк в Карлово и по-късно, в 6/3 изтребителен орляк. През лятото на 1943г. с още един български пилот е изпратен край Ламанша, където участва във въздушните боеве и усвоява в бойни условия модерната тактика на германските летци. В България е офицер във Военновъздушното и свързочно училище в Скопие, командир на 2-ра свързочна рота на летището. Тогава сам пленява тежък американски бомбардировач и го заставя да се приземи на българското летище Скопие. Впоследствие е изтеглен в София за отбраната на столицата.
Така се стига до епичната въздушна битка от 20 декември 1943 година. Има различни свидетелства за тарана, но единствен близък очевидец е лейт. Джон Маклендън (американски пилот на „Лайтнинг“ от изтребителното прикритие, бордов номер 43-2352, 97-а изтребителна ескадрила (97th Fighter Squadron), който малко след това също е свален и пленен. Той дава може би най-точното описание и оценка на извършения от поручик Списаревски военен подвиг. Спасилият се в боя на 20 декември 1943 г. американски лейтенант разказвайки за стореното от Списаревски, той споделя: „Шест минути преди да бъда свален станах свидетел на нещо нечувано и страшно … летящия като вихър български изтребител се отдалечи от поразената вече и падаща към замята наша «летяща крепост» и хвърляйки се с цяла мощност към друга се стовари върху нея, отсече опашката ѝ и крепостта се разруши като голям дъб ударен от мълния…Наистина страшна смърт дори и за най-смелия пилот!“
Подофицер Робърт Хенри Ренър, единственият оцелял от екипажа на сваления с таран бомбардировач, по-късно моли да се види с майката на Списаревски, за да й предаде своите лични медали и ордени в знак на дълбоко уважение пред подвига и родолюбието на нейния син.
Подвигът на Списаревски няма нищо общо със специално обучаваните за самоубийствени мисии японски и други „камикадзе“. Той е най-забележителен защото той въобще не тръгва в бой с предварителен план този му полет да бъде саможертва, а храбро и дълго се бие като нанася поражения на противника до последния си патрон и тръгва с цялото си себеотрицание и патриотизъм на таран едва когато разбира, че това остава последната възможност да спре американския „Либерейтър“ да изсипе смъртоносните си бомби на мирното население на София. Героизмът му сякаш е въплътен в доскорошната войнска клетва на българите „Заклевам се да защищавам родината си мъжествено, умело, с достойнство и чест, без да щадя кръвта си и дори живота си за постигане на пълна победа над враговете.“
На 24 септември 1944 година поручик Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
https://levski.bg/news/details/175442%22%22
In memoriam: 100 години от рождението на Димитър Списаревски
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
- Captain Stottlemeyer
In memoriam: 100 години от рождението на Димитър Списаревски
Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 19 юли 2016 10:34, променено общо 1 път.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
Re: In memoriam: 100 години от рождението на Димитър Списаре
Един от забравените герои на България!
Поклон и вечна памет!!!
Поклон и вечна памет!!!
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра

ПОКЛОН!!!
[center]Николай Митов: Те не са точно ЦСКА, Литекс си ги бием... Няма проблем!
[rimg]https://image.prntscr.com/image/282def5483004b6fbf06a977c146b67b.gif[/rimg][/center]
[rimg]https://image.prntscr.com/image/282def5483004b6fbf06a977c146b67b.gif[/rimg][/center]
Поклон пред ГЕРОЯ!!!
Моля темата да бъде преместена в раздел "Левски"
П.С. не съм си купувал фланелка от 3 години, но тази година с огромно удоволствие ще си закупя 2, само и единствено заради лика на един от най-великите българи

П.С. не съм си купувал фланелка от 3 години, но тази година с огромно удоволствие ще си закупя 2, само и единствено заради лика на един от най-великите българи

Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.
tmanolov написа:Поклон пред ГЕРОЯ!!!
П.С. не съм си купувал фланелка от 3 години, но тази година с огромно удоволствие ще си закупя 2, само и единствено заради лика на един от най-великите българи![]()
![]()
Аз ще си купя И тази година фланелка, но мисля, че той е герой на ВСИЧКИ БЪЛГАРИ и не е нужно темата да се мести в раздел "Левски"-да Списаревски е играл за "Левски" и е ЛЕВСКАР, но е загинал за България и за народа и
"...в България има два отбора-"Левски" и юношите на "Левски..." Рихард Езра

Поклон пред подвига на героя 

[offtopic]
[/offtopic]
ludnicaaa написа:Тоя ми скапа деня закво ми беше да чета тва интервю тъкмо свикнах с мисълта че сме ЦСКА тоя ся да ми каже че сме Литекс

1palq4o1 написа:tmanolov написа:Поклон пред ГЕРОЯ!!!
П.С. не съм си купувал фланелка от 3 години, но тази година с огромно удоволствие ще си закупя 2, само и единствено заради лика на един от най-великите българи![]()
![]()
Аз ще си купя И тази година фланелка, но мисля, че той е герой на ВСИЧКИ БЪЛГАРИ и не е нужно темата да се мести в раздел "Левски"-да Списаревски е играл за "Левски" и е ЛЕВСКАР, но е загинал за България и за народа и
ок, съгласен съм и с твоето мнение, но все пак някакси тъпо ми стои темата за великия Списаревски да стои в раздел "Разни", "Свободна зона"

Поклон навеки!
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.
- River Plate
- Контакти:
Поклон пред Списаревски!
Иначе няма никакво значение, че е играл в Левски, не виждам смисъл от тези сини комплекси. Човекът е направил велико дело, а този който е постнал темата акцентира върху незначителния факт, че е играл в 2 приятелски срещи (където и да е било).
Иначе Списаревски е бил и гимнастик, борец, боксьор и плувец. Като цяло отдаден на спорта.
Иначе няма никакво значение, че е играл в Левски, не виждам смисъл от тези сини комплекси. Човекът е направил велико дело, а този който е постнал темата акцентира върху незначителния факт, че е играл в 2 приятелски срещи (където и да е било).
Иначе Списаревски е бил и гимнастик, борец, боксьор и плувец. Като цяло отдаден на спорта.
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ≠ ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]
[center]
ЦСКА ЗАВИНАГИ[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ≠ ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]
[center]
[/center]golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите...
- Captain Stottlemeyer
River Plate написа:Поклон пред Списаревски!
"Този, който е постнал темата", е копирал текста от официалния сайт на ПФК "Левски", което ти услужливо си пропуснал да забележиш. Можеш да се обърнеш към хората в клуба и да изразиш своето несъгласие. Иначе май комплексите са оранжево-червени, защото ние имаме Списаревски, Гунди ... да не изброявам всичките, а вашата най-голяма легенда се отрече от България, като капитан на националния отбор носеше на ръката си лента със знамето на Каталуния, оплю Димитър Пенев - човека, под чието ръководство същият национален отбор достигна най-високия връх в своята история, а последното му желание е да бъде погребан в своята втора, или по-скоро първа родина - Испания...

Последна промяна от Captain Stottlemeyer на 19 юли 2016 14:08, променено общо 1 път.
"Има една страна България и в тази страна България има един отбор „Левски”. В този отбор съм се родил, в този отбор ще умра!" Георги АСПАРУХОВ
- damyanov1963
River Plate написа:Поклон пред Списаревски!
Щото, ако беше играл в ЦСКА вие нищо нямаше да напишете за това, така ли да те разбираме? Пак не ви издържаха комплексите, как па преброи двете му срещи в Левски, че и ги определи, като приятелски?
Даже според вас нямаме право и да споменем, че един от най-големите български Герои е Левскар, така ли!?
ПОКЛОН ПРЕД ВЕЛИКИЯ СПИСАРЕВСКИ!
За ЛЕВСКИ - ПОПУЛЯРНОСТТА, за останалите - злобата и завистта!
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч
https://www.vbox7.com/play:8de06dae
Голям
Умен
НE достигнат
До сега
Играч