ФОРЕКС и фондови пазари

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

ФОРЕКС и фондови пазари

Мнениеот pampi » 19 фев 2016 12:58

Тема за всичко свързано с търговията на фондовите пазари и ФОРЕКС. За начинаещи и напреднали. Тук може да се обменя информация за търговски стратегии, управление на капитала, новини и всичко свързано с предмета на тази дейност.

Станко, напъни! Поведи хорото! :)
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Re: ФОРЕКС и фондови пазари

Мнениеот pampi » 19 фев 2016 13:00

http://markets.varchevbrokerage.com/ind ... uest=forex
Какво е Форекс?
Forex е съкратеното наименование на Foreign Exchange или Валутна търговия. Форекс представлява глобална система за търговия, в която участват банки, институционални инвеститори, фондове, както и борсови спекуланти. Дневният оборот на валутния пазар надвишава сумата от 4 трилиона щатски долара и непрекъсното продължава да се увеличава.

Най-общо казано Форекс търговията представлява едновременна покупка на една валута и продажба на друга. Сделките може да се осъществяват по електронен път (чрез компютър) или на кешов пазар – например смяна на валута в обменно бюро. И в двете ситуации имаме валутна или Форекс сделка.

Основната част от сделките се осъществяват в някоя от основните валути: Щатски долар, Евро, Британска лира, Японска йена, Швейцарски франк, Канадски долар и Австралийски долар.

За разлика от другите финансови пазари, (като например фондовия пазар), валутният не е позициониран на точно определено място. Форекс пазарът функционира 24 часа на ден посредством мрежа от компютърни терминали свързващи банки, корпорации, брокери и индивидуални инвеститори, които търгуват с различни по големина суми, вариращи от милиони долари на сделка до няколко десетки или стотици долари при обикновените инвеститори. Това осигурява формирането на така наречената „пазарна ликвидност“ или възможността да купувате или продавате неограничено валути без никакви ограничения. Търговията започва всеки ден в Нова Зеландия, последвана от Сидни, през Токио, Лондон и Ню Йорк, до крайбрежието на Калифорния.

Развитието на компютърните и интернет технологии направи валутния пазар достъпен и за дребните играчи, които могат да купуват и продават валути от офиса си или от домашни условия.

При всяка една валутна сделка винаги има две цени: Например вземаме цената на EURUSD, която би изглеждала по следния начин : 1,4000/1,4002. Вероятно веднага би ви направило впечетление, че цените са две. Това е така, защото валутните котировки включват цена "Купува" и "Продава":

Купува (Bid): Цената, на която дилърът Купува и инвеститорите Продават валута
Продава (Ask): Цената, на която дилърът Продава и инвеститорите Купуват валута
Разликата меджу курс купува и курс продава се нарича спред (Spread). Спредът е разходът, който инвеститорът заплаща за сделката. Варчев Финанс предлага най-тесните граници между курсовете „Купува“ и „Продава“, намалявайки по този начин разходи за всяка една сделка.

Валутните двойки се котират до четири знака след десетичната запетая, например USD/CHF 1.3000/1.3003, като последният знак се нарича "пип". При повечето валути един пип е 0.0001 от текущия курс. Изключение правят двойките, при които на втора позиция е Японската йена (JPY), където един пип се равнява на 0.01.
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 19 фев 2016 13:14

Да направим една заигравка технически анализ срещу финансов анализ (фундаментален) :) Томи нали е на страната на финансовия :) Доколкото знам има и други финансисти 8-) По стара форумна традиция, аз ще съм на страната на техническия анализ, пък да видим кое начинание е по-печелившо и за какво и на какво ги учат тези деца на майката природа :) Все ще се намери някой колега, който да ме подкрепи, най-малкото от състрадание, така че няма да се окажа сам сред вълци 8-)
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

Потребителски аватар
pampi
Контакти:

Мнениеот pampi » 19 фев 2016 13:23

CTAHKO написа:Да направим една заигравка технически анализ срещу финансов анализ (фундаментален) :) Томи нали е на страната на финансовия :) Доколкото знам има и други финансисти 8-) По стара форумна традиция, аз ще съм на страната на техническия анализ, пък да видим кое начинание е по-печелившо и за какво и на какво ги учат тези деца на майката природа :) Все ще се намери някой колега, който да ме подкрепи, най-малкото от състрадание, така че няма да се окажа сам сред вълци 8-)

Интрадей-трейдърите са 100% техничари, но дългосрочни инвестиции без фундамент не се правят. Така, че нещата не са винаги еднозначни...
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 19 фев 2016 13:40

pampi написа:Интрадей-трейдърите са 100% техничари, но дългосрочни инвестиции без фундамент не се правят. Така, че нещата не са винаги еднозначни...

За едното съм съгласен, за другото не . Различни хора, различни темпераменти, различен капитал, нормално е и стратегиите да са различни. Някои търгуват само по фундамент, други използуват само технически инструменти и индикатори, трети смесват фундамент и техника. Важното е стратегията да ти носи печалба. Та в този смисъл нещата наистина не са еднозначни и няма точна рецепта за това, как да търгуваш. За другото обаче не съм много съгласен, защото една новина трудно може да промени дългосрочният тренд. Тя може да окаже някакво влияние върху цената за 1-2 или три дена, но трудно може да промени дългосрочния тренд. Давам ти живия пример с 11-ти Септември. Събарянето на кулите даде отражение на пазара за точно два дена, после цените си продължиха по тренда. В този ред на мисли, при дългосрочната търговия се избягват дневните шумове от новините и техническия анализ е по-надежден. Е, то и за фундамента е така де. Ако търгуваш новини от фундаментално значение в дългосрочен план, вероятността за загуба също е по-малка. Просто за дългосрочните инвестиции се иска доста по-голялм капитал. От друга страна пък, без фундамента няма как да се задвижат цените, независимо в каква посока :lol:

П.П. На мен ми е интересно да видя дали има някой, който търгува по вълни на Елиът :roll:

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 19 фев 2016 13:55

И за да потръгне темата както подобава, струва ми се за напълно резонно да започнем с най-обсъжданата и вълнуваща всички люде на тази планета (включително и нашия прекрасен форум) валутна двойка - usd/rub (щатски долар vs руска рубла) 8-)

Офтопик:
Image

Тази графика съм я чертал преди доста време, към днешна дата така стоят нещата 8-) До тук двете цели са постигнати, остава да чакаме да стигне до третата. В момента рублата е в корекция спрямо долара. Сценарият си остава все още валиден.

П.П. Това да не служи за съвет при вземане на инвестиционни решения, че някой да не си загуби парите :)

П.П. Освен тук да постваме и икономическите новини и такива свързани с борсите, да не се размазват нещата по другите теми :? :roll:

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 19 фев 2016 14:30

Здравейте,

много мога да изпиша на тази тема, но надали ще има интерес от вас. При условие, че няма да си заформим махленси спорове и заяждания мога да дискутирам много, наистина много, по тези въпроси. За да подхвана темата и ще бъде накратко:

1. Техническият анализ НЕ работи ! Той ви дава шанс за успех около 50/50, ако трябва да съм по-точен то процентите са някъде около 53/47 при Лонг позиции.
1а. Вълните на Елиът, Ган модели, Намиране на графични модели (Глава рамене, Флагове и т.н) , Market Profile, Пълзящи средни , Фибоначи линии, Трендови линии, Pivot Points и т.н съответно също не работят.

Нека се самоцитирам :) :

"През октомври 2009 беше публикувано изследване направено от New Zealand Massey University, в което са тествали повече от 5 000(!)стратегии от техническият анализ в 49 различни страни. Резултатът? Нито една стратегия не генерира възвращаемост различна от случайност. Нито една!

И все пак живеем в свободна държава(надявам се). Всеки има право да взима решенията си, базирайки се на каквато си пожелае основа – фундаментален анализ, технически анализ , tape reading.. можете да използвате каквото поискате, но знайте, че вероятността Ви за успех използвайки тези методи е 50/50!"

2. Фундаменталният анализ "работи" дори по-малко от техническият, независимо дали говорим за краткосрочен или дългосрочен трейд.

3. Форекс - по-добре го забравете! Толкова митове и легенди има там и толкова много измами. За не малкото години в тази област съм виждал потресаващи неща. Има една интересна статистика базирана на изледване на един известен форекс брокер. Тя показва , че малките трейдъри губят парите си средно за около 6 месеца. Затова повечето брокери търгуват срещу трейдърите. Макар, че никой не го признава.

Много може да се каже и изпише на тази тема, но стига толкова. Базирам се на почти 16 години опит и на факта , че всичките 8 човека които съм обучил са печеливши. Е, някои печелят малко, други повече, но няма губещи! (Това не бе минутка за реклама!)

Какво работи: този бизнес е почти изцяло вероятности, който ги разбира ще е успешен, който не, ще търси под вола теле , чрез какви ли не вуду индикатори и теории. Освен вероятностите ви е необходимо и добро познание в областта на психологията.
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 19 фев 2016 14:50

alchemist написа:Много може да се каже и изпише на тази тема, но стига толкова. Базирам се на почти 16 години опит и на факта , че всичките 8 човека които съм обучил са печеливши. Е, някои печелят малко, други повече, но няма губещи! (Това не бе минутка за реклама!)

Какво работи: този бизнес е почти изцяло вероятности, който ги разбира ще е успешен, който не, ще търси под вола теле , чрез какви ли не вуду индикатори и теории. Освен вероятностите ви е необходимо и добро познание в областта на психологията.

Е добре де, това не работи, другото не работи, пък 16 години си се задържал на пазара (само адмирации). Въпросът ми е много простичък - КАК :) Аз съм от около 6 години вече и съм доволен. Иначе съм на същото мнение за индикаторите. Търгувам основно на базата на ПА, интрадей или скалпирам на 5 мин. графика ( но пак само ПА и никакви индикатори, че колкото повече, толкова повече те объркват) и до сега това ми носи доста приличен профит. За психологическия аспект в търговията също съм напълно съгласен :)

П.П. Ще ми бъде интересно да разбера, какво ти е мнението за високочестотната търговия :)

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 19 фев 2016 15:14

Дейтрейда/скалпа е много опасна работа.А ако говорим за дейтрейд на форекс си е направо самоубиййство. Няколко години се мъчих там (форекс + фючърси) , да изкарват се чудовищни пари, но е безумно трудно и повече е въпрос на шанс. Ще перефраирам един поет: "Дейтрейда го забравих преди 5 години, и от тогава се чувствам много по-добре" :)

Питаш, КАК ? Ами използвам вероятности и управлявам риска. Нищо повече. Например:

Какъв е шанса да спечелиш ако купиш дадена акция?
50/50
Какъв е шанса при позиция в форекс двойка ?
50/50
Какъв е шанса при фючърсна позиция?
50/50

Но, мога да открия озиция базирана на който и да е от горните инструменти чрез опции и моята позиция да има 60% или 70% или дори 90% шанс за успех. Има разлика , нали? Отделно има и друг ъгъл от който можем да погледнем:

Ако откриеш позиция в дадена акция, валута или фючърс (нека да е лонг позиция) , кога ще спечелиш и кога ще загубиш ? Ясно е в този пример, но опциите ти дават шанс да спечелиш дори когато си в грешка относно движението на продукта. Например: окриваме позиция лонг AAPL, ти с акции, аз чрез опции. Ти печелиш само и единственно ако AAPL се покачи. Аз, зависи от точните параметри на позицията ми, но обобщено ще спечеля ако AAPL се покачи или остане на едно място (тесен интервал) или спадне но не с много. Единственият вариант за загуба ще ми е ако AAPL спадне с много. Знам, че ще възникнат много въпроси от рода на: какво е много за спад, каква е точно опционната опзиция, но ще стане много дълго ако трябва да обяснявам тук.

След което идва управлението на риска , което накратко казано е въти около популярният израз: Size matters ! ..... :)
Много моля никой да не бърка нормалните опциите с бинарните опции. Бинарните опции са чист хазарт и 100% измама.

П.П Забравих нещо важно: ако ти държиш позиция в AAPL да кажем 20 дни и цената не се е променила много т.е. е относително равна на цената на която ти си открил позицията, ще спечелиш ли? Не! Аз , чрез моете опции ще спечеля поради факта , че опциите имат времева стойност т.е. изтичането на времето е в моя полза. А това че времето изтича е единственото сигурно нещо в този бизнес :)
Последна промяна от alchemist на 19 фев 2016 15:21, променено общо 1 път.
„Те знаят как съм се измъчвал, аз не съм чичко Паричко. Аз съм ходил една седмица с 5 лева в джоба, за да давам пари тук. Колата ми е на 9 години. Аз не съм като тях“, допълни благодетелят на „червените“.

alchemist
Контакти:

Мнениеот alchemist » 19 фев 2016 15:18

CTAHKO написа:
alchemist написа:П.П. Ще ми бъде интересно да разбера, какво ти е мнението за високочестотната търговия :)

Много я псуват! Според мен е много неразбрана и се ползва за плашене на масите и за обяснения от типа "Защо пазара направи едикакво си". Високочестотната търговия допринася много за ликвидността, а това е от изключителна важност за нас - средни, малки и още по-малки трейдъри. Щом допринася за ликвидността, за мен е ОК. И все пак, аз не съм експерт в тази област , така че приеми това мнение като лаишко :)

Върни се в “Свободна зона”