Книга, която всеки Българин да прочете

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
Вал
Контакти:

Книга, която всеки Българин да прочете

Мнениеот Вал » 03 ное 2015 23:41

Отдавна бях чувал за "Видрица" - записките на Поп Минчо Кънчев. Наскоро закупих за 20 лв едно издание с твърди корици от улична сергия. В книжарниците има и с мека подвързия. Записките по Българските Въстания описват един малко по-късен период и са доста по-изпипани, а Видрица е неподправен материал. Чиста проба историческо минало с елемент на живитоописание с известна доза симпатично самохвалство. Има и някои преразказани събития. Обхващат годините от 182... до 1878. Задължително четиво за осъзналия се Българин.

Потребителски аватар
petrov93

Re: Книга, която всеки Българин да прочете

Мнениеот petrov93 » 04 ное 2015 00:04

Задължително ще си я купя и прочета непременно. Аз ще препоръчам на всеки българин да гледа филмите "Козия рог", "Време Разделно","Записки по българските въстания" и "Капитан Петко войвода"!

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 04 ное 2015 00:15

Препоръчвам с две ръце. Много недооценен български шедьовър! Поп Минчо вниква толкова дълбока в българската душа, колкото може би само Талев и Вазов са успели. Изключително произведение!

Явно просто съдбата на тази книга си е да не бъде оценена, още Ботев се опитва да я печати в Румъния, но не намира средства, после е пускана и след Освобождението, но за мен е необяснимо, как не е намерила място сред най-големите литературни произведения на български език.
[center]Не се гаси туй, що не гасне!
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]
[center]Чавдар (Етрополе) + Литекс (Ловеч) ЦСКА (София)[/center]
[center]МИКРЕ ВЪН![/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 04 ное 2015 00:44

petrov93 написа:Задължително ще си я купя и прочета непременно. Аз ще препоръчам на всеки българин да гледа филмите "Козия рог", "Време Разделно","Записки по българските въстания" и "Капитан Петко войвода"!

Човече, няма нужда да ги препоръчваш тези филми. Едва ли има българин в България, на който да не са му "втръснали" от гледане и преповтаряне на изредените от теб филми. :)

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Мнениеот anihilator » 04 ное 2015 01:57

Е на интерисувам се от история притежавам оригинални исторически Български книги от 1895 например ето за тази книга не бях чувал . Много благодаря за информацията ще я издиря задължително :!:

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 04 ное 2015 07:12

Тая книга породи (не и у мен) спорове "Имало ли е робство у нас ?"...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Потребителски аватар
DrAvalanche
Контакти:

Мнениеот DrAvalanche » 04 ное 2015 09:26

Прочетете "Светът на мегамитовете" и С"анстефанските митове и българските комплекси" на покойния професор Пламен Цветков.
Ние сме Чък Норис на А група, разбираш ли. Ние сме лелката за водата... На който искаме пишем 4 кубика, на който искаме пишем 20 кубика. Ние сме закона! Ние сме конституцията! Левскарски режим!!!

ОВ 1948 ГГ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 04 ное 2015 09:30

Drunken_Master написа:Тая книга породи (не и у мен) спорове "Имало ли е робство у нас ?"...

Робство в България е имало само при превземането ни от турците и то за градовете и крепостите, които са се съпротивлявали.
Робство в чистата му дума от както сме били под османска власт не е имало, но е имало икономически, социален и религиозен гнет, огромен дисбаланс в правата на мюсюлмани и християни.
Иначе трудно може да наречеш роб, човек с 3 етажна къща, няколко декара земеделска площ, собственост защитена от закона.
Веднага някой ще каже как не е имало, чел ли си Вазов и Ботев - "иго, робство, ятагани...", не забравяайте, че преди всичко с произведенията си тези хора са целели да събудят българския дух и да го карат да се бори за политическата си свобода и независимост.

Стига сте ни принизявали и стига сте вменявали робски манталитет у българските деца още от най-ранна детска възраст. Искам да отворите един гръцки или сръбски учебник по история и да видите дали някъде са писали, че са били роби. Който си мисли, че дедите му са били роби и той става роб и комплексар ;)
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]

[center]
golemia написа:...Там в Софийското полЕ играе тим от ЕтрополЕ.На Ловеч с играчите и на ЦСКА припознавачите... :)
[/center]

Потребителски аватар
River Plate
Контакти:

Мнениеот River Plate » 04 ное 2015 09:35

anihilator написа:Е на интерисувам се от история притежавам оригинални исторически Български книги от 1895 например ето за тази книга не бях чувал . Много благодаря за информацията ще я издиря задължително :!:

Да, аз познавам и историци, които не бяха чували за Видрица. За мен, ако историята на отец Паисий е началото на българското възраждане и пробуждане, то попминчовата Видрица е пикът им.
ЦСКА ЗАВИНАГИ
[/center]

[center]
[/center]

Графът
Контакти:

Мнениеот Графът » 04 ное 2015 10:15

само да вметна за преждеговорящия, прокламатор на антиробската теза. отец паисий е популярното или народното название на пловдивския миторполит паисий пловдивски, грък по рождение, но изключително толерантен към българите в Пловдив. в негова чест има кръстена улица в централната част на града, успоредна на "главната", така наречената златарска улица. паисий хилендарски е човекът сътворил история славянобългарска, но и тя не е началото на българското възраждане. то е породено от процеси, започващи в началото на осемнадесети век,а творението му ги катализира и канализира.
България има много отбори, но "Ботев" Пловдив е само един!

Върни се в “Свободна зона”