Калуня- каля

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
botevist_75
Контакти:

Калуня- каля

Мнениеот botevist_75 » 02 авг 2015 17:53

Някой чел ли е тази книга на Г.Божинов. Напоследък много се говори за нея по литературни форуми и сред хората.Онзи ден имаше и специално предаване за нея в историческото предаване "Час по България".
Много я хвалят,станала е "голям хит".
Ако някой я чел нека сподели.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Калуня- каля

Мнениеот Странджата » 02 авг 2015 18:46

В разгара на интереса към тази книга се пишеше, че тя ще пренареду българския литературен канон. За съжаление, с изключение на някои описания, тя не може да бъде сравнявана нито с Видрица, нито със Записките, нито с Под игото.
До към първата третина се чете с увлечение, защото рисува почти едни хайтовски Родопи, но после творческата мощ на автора не е стигнала да се пребори с желанието да представи Априлското въстание от гледна точка на един българо-мохамеданин, за когото верските нагласи не могат да надделеят над егалитарни и абстрактно-хуманистични основания.
Книгата , макар и грапава като повествование и еднообразна като колоризация на езика чрез родопски диалект, е добра, но не е шедьовър според мене, както беше обявена. Далече е авторът от един Йовков в желанието си да митологизира. Даже и сериалът Капитан Петко войвода е по-добър в желанието да покаже встрани от стереотипите българското население на Родопите ( не мисля, че границите на България по Родопите има небългарско население).
Доколкото си спомням, появи се и критика в Култура - друго не съм търсил и не съм чел ..

Потребителски аватар
Drunken_Master
Контакти:

Мнениеот Drunken_Master » 02 авг 2015 19:09

Странджата го написа това което и аз мислих да пиша...
Но да обобщя и добавя...
Книгата разказва история от селата Чеч (край река Доспат).Това са места,които Г.Божилов е обикалял дълго време.Книгата е изпъстрена с думи и фрази,с които хората там са комуникирали.Доста сложен диалект (ако не се лъжа Рупски),като доста от думите там изобщо не успях да намеря значението им.Зачеква темата за Баташкото клане и събитията през 1912-13 г.И най-интересното е,че Калуня е уж помак,а в същото време къта християнската икона в дома си.Основната идея на романа е,че лирическият герой иска да види светът през своята призма,опитва се да го направи...Но за целта срещу него застават неговите близки,които не споделят неговите възгледи.Действието обаче е протяжено, липсват изострени моменти, някакси всичко е един калабалък, който те завърта и не е ясно кой е крив, кой е прав. Не знам навремето книгата имала ли е сериозен редактор. Сега, при починал автор, прередактиране е безмислица (дано Деян Енев не се е опитвал).
Някои го сравняват с тетралогията на Талев "Железният Светилник","Гласовете ви чувам","Илинден" и "Преспанските камбани".Други го сравняват с Хайтов и Йовков.
Няма да правя никакви оценки,защото съм изключително критичен...
THE G.A.M.E написа:Наименованията "булгар", "болгар", "балгар", "бугхар, "блкхар" и подобни, датират още от "преди Христа".
Изображение

Графът
Контакти:

Мнениеот Графът » 02 авг 2015 20:53

не съм чел книгата, но от скромния си опит като дипломиран филолог, смело мога да заявя, че за родопите по-добра творба от време разделно няма как да има. в нея по-добро от българското не съществува, българската илиада...
България има много отбори, но "Ботев" Пловдив е само един!

Потребителски аватар
visentii

Мнениеот visentii » 02 авг 2015 21:04

Горните три мнения са казали всичко.
Аз ще цитирам мнение от друг форум:
"Ако някой се чуди дали да я чете... ми четете я бе, няма да се жените за книгата.Има два варианта - да ви хареса или да не ви хареса!"
:lol:

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Re: Графът

Мнениеот Странджата » 02 авг 2015 21:19

Типично в стила на днесшния дипломиран филолог - не е чел, ама знае. А за пунктуацията и правописа да му мислят тези, които не са дипломирани - така де, който не знае, нека се учи ...
За "Време разделно" мога да кажа, че за мене тази книга не е за Родопите, а срещу Родопите, защото е разказ за Родопите на тези, които не са живели и не живеят там. Иначе Антон Дончев притежава таланта да изпълни една партийна поръчка така, че тя да остане в сянка . Но думата е за Калуня-ка;я - двете книги са несравними заради таланта на Антон Дончев, но са сравними заради подържането на един мит, който повече ни вреди, отколкото помага ...

Потребителски аватар
Der Schmarotzer
Контакти:

Мнениеот Der Schmarotzer » 02 авг 2015 21:25

Странджата написа:Типично в стила на днесшния дипломиран филолог - не е чел, ама знае. А за пунктуацията и правописа да му мислят тези, които не са дипломирани - така де, който не знае, нека се учи ...
За "Време разделно" мога да кажа, че за мене тази книга не е за Родопите, а срещу Родопите, защото е разказ за Родопите на тези, които не са живели и не живеят там. Иначе Антон Дончев притежава таланта да изпълни една партийна поръчка така, че тя да остане в сянка . Но думата е за Калуня-ка;я - двете книги са несравними заради таланта на Антон Дончев, но са сравними заради подържането на един мит, който повече ни вреди, отколкото помага ...

Само реплика по отношение на "Време разделно" - напротив, тази книга е най-доброто, писано за това време и не само за Родопите - великолепна книга на великолепен автор. Само не я бъркай с филма, който също е великолепно, според мен произведение на киноизкуството, но който е.а майката на книгата. Филмът наистина беше партийна поръчка, но беше и реплика на турски такъв филм - мисля, че се казваше Сълзите на Розата, за смяната на имената...
Ние сме Левски, Левски (София)!!!

Графът
Контакти:

Мнениеот Графът » 02 авг 2015 21:57

Странджата написа:Типично в стила на днесшния дипломиран филолог - не е чел, ама знае. А за пунктуацията и правописа да му мислят тези, които не са дипломирани - така де, който не знае, нека се учи ...

как си знаех, че това ще е първото, което ще кажеш, но не ти се сърдя. ти също не си написал "днешния" правилно, ама няма да те докладвам. имам над хиляда мнения във форумите на гонг.бг и във всички тях пиша с малки букви, нещо като стил ми е. не се засягам, от заядливи, но застаряващи и знаещи. нали всеки има право на мнение или се бъркам? и все пак, с едно произведение, за да станеш голяма работа се иска или мегаталант, или убийствена пропаганда. за тази книга чувам за първи път тази вечер, а съм и историк с магистърска степен. очаквам подигравки и в тая посока, дерзайте
България има много отбори, но "Ботев" Пловдив е само един!

Потребителски аватар
GOLEADOR

Мнениеот GOLEADOR » 03 авг 2015 00:33

Струва ми се интересна.Включвам книгата в списъка си за четене.
За нетърпеливите (офтопик)
[offtopic]http://tranzit.dir.bg/load.php?id=gvlzrYXmbmKAnccp2382745[/offtopic]
[center]ДОБРЕ ДОШЛИ В СЕМЕЙСТВОТО НА ЦСКА ![/center]
[center][rimg]http://oi63.tinypic.com/10pwvlu.jpg[/rimg][/center]

Потребителски аватар
stefani

Мнениеот stefani » 03 авг 2015 16:16

botevist_75 написа:Някой чел ли е тази книга на Г.Божинов. Напоследък много се говори за нея по литературни форуми и сред хората.Онзи ден имаше и специално предаване за нея в историческото предаване "Час по България".
Много я хвалят,станала е "голям хит".
Ако някой я чел нека сподели.

Някой чел ли е Винету, по добра е :lol:
Изчезнали са динозаврите и неандерталците, сега идва ред на комунистите, фашистите и расистите !

Върни се в “Свободна зона”