Как ДС е следяла кой ходи на църква на Великден

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
hajitsu

Мнениеот hajitsu » 11 апр 2015 14:31

[wrapimg=]http://desebg.com/cache/multithumb_thumbs/b_800_0_0_0___images_stories_SistemataDS_6-6-to_7-Velikden_front.jpg[/wrapimg]

Сайтът Държавна сигурност.com публикува три секретни документа на 03 отдел на Трето секретно политическо управление на ДС от 1955 г., които хвърлят светлина върху контрола върху посещенията на църквите по време на един от най-големите християнски празници Възкресение Христово. Трето секретно политическото управление на ДС е предшественикът на Шесто управление на ДС и е функционирало в периода 1952-1961 г. В него е съществувал отдел, натоварен със следенето и разработването на духовенството. От документите е видно, че ДС е събирала сведения както по агентурен, така и по официален път. Държавна сигурност е следяла подготовката за провеждането на църковните празници и ангажираните с тях духовни лица. Под агентурно наблюдение е поставено и самото протичане на службите. В него участие са взимали и оперативни работници. Милиционери от съответните районни управления са следели за „вражески прояви”. Срещите с агентите по линия на духовенството по време на църковните празници са осъществявани всекидневно. Водена е статистика за посещенията на църковните храмове от гражданите. Направено е заключението, че причината за посещението на църквите от млади хора е любопитството.

Документите са включени с сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2011 г.

[offtopic]http://desebg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=531[/offtopic]
[center]

Код: Избери всички

01001000 01100001 01101100 01100001
01001101 01100001 01100100 01110010 01101001 01100100
[/center]

Nate
Контакти:

Re: Как ДС е следяла кой ходи на църква на Великден

Мнениеот Nate » 11 апр 2015 14:55

Че защо да не следят дали някой продажен поп не работи за отблъскване на хората от вярата. На сегашните мързеливци не би им хрумнало да си правят труда за опазване морала на обществото. Резултата е виден.

Потребителски аватар
Мистри

Мнениеот Мистри » 11 апр 2015 15:01

Защо трябва да се четат секретни документи?
Просто се поинтересувайте от хора живели по това време.
И това продължи до 80-те години.
Примерно , районът около Свети Седмочисленици /църквата е до Министерство на Вътрешните Работи/,беше отцепен от Патриарха, Раковска, В.Левски .
Само че, тъпите милиционери , бяха предимно от провинцията , а това е стар квартал, с много вътрешни дворове и проходи между тях.Та те пазеха по ул. " 6-ти септември" например, а хората минаваха през дворовете. :lol:
Бесни ,че не са осъществили "контрола", правеха проверки на документите в градинката.После "любезно" :mrgreen: изхвърляха хората извън обсега на охрана.
Записваха данни , за "порицание" в различните организации.
Стигаше се до куриоз, когато хора се връщаха и бяха проверявани по 3-4 пъти. :lol:
В по-отдалечените райони нямаше такива "ограждения" но имаше агенти, които от самолет си личаха.
Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Alexx
Контакти:

Мнениеот Alexx » 11 апр 2015 15:03

Все ми е тая. И преди и сега не ходя на църква.

Потребителски аватар
viali69

Мнениеот viali69 » 11 апр 2015 15:03

Забележете годината - 1955 година !!!
Това е само 10 години след края на Втората световна война и налагането на социализма като система. Като всеки млад строй и онзи не беше застрахован от грешки.
Такива бяха налагането на атеизма, репресиите срещу хората за политическите им разбирания, заради вярата им в Господ, лагерите и кариерите ...
В следващите десетилетия на социализъм обаче постепенно тези грешки бяха поправяни.
Аз не съм бил роден през 1955-та години, но отлично помня 80-те години на миналия век.
Тогава никой на никого не забраняваше да ходи на църква !
Дайте да се придържаме към обективната действителност !
[center]Изображение[/center][center]Изображение...Изображение...Изображение[/center]

Потребителски аватар
obi4am_pirin
Контакти:

Мнениеот obi4am_pirin » 11 апр 2015 15:05

"Продължило до..." ли :shock:
Това нещо продължава и днес
хахахахах
Изпратено на: 15 Дек 2014 19:35
От: Messi_fan
До: obi4am_pirin

Къде ти е темичката ? Май нещо я заключиха. хахахаха
П.П. Не е нужно да ми благодариш, че заради мен я премахнаха. ;)

Потребителски аватар
aleksandrov77

Мнениеот aleksandrov77 » 11 апр 2015 15:09

Това следене е до времето на управлението на Сталин през 1956г.! След смъртта на Сталин режимът омеква!
Иначе и аз не харесвам в комунизма богоборчеството срещу християнството!
Аз съм роден 1977 година и никой не забраняваше на мен и на моето семейство да ходим на църква!
А статията е типична хамериканска пропаганда!
В САЩ има концентрационен лагер "Гуантанамо" в който се избиват,репресират и измъчват политически противници! Факт!
ВПЕРЁД ЗЕНИТ!
ВЛАДИМИР ПУТИН Е ПОЛИТИК НОМЕР 1 НА 18-ТИ, 19-ТИ,20-ТИ И 21-ВИ ВЕК! СЛАВА НА ВЛАДИМИР ПУТИН - КОШМАРЪТ НА САЩ!
БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ - БРАТЯ ЗАВИНАГИ!
ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА РОССИИ!
НЕ НА КОЛОНИАЛНОТО РОБСТВО НА САЩ И ЕС!

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 11 апр 2015 15:12

И точно тук, и точно сега трябва да се пише за това. Защо - ами защото рогатият, князът на този свят, не спи. Който иска повече да прочете - моля:
http://www.kultura.bg/bg/article/view/23309
И все пак не мога да се въздържа и да не припомня, че през шейсетте години на минали век бе постигнат консенсус между църква и социалистическата идеология - прие се, че църквата ни е запазила пет века, а революционерите са ни освободили. Така настъпи мир между църква и държава. Не ровете повече - за Божиите работи има Божи храм.
Спокойни и светли празници на всички!

Емигрант 45

Мнениеот Емигрант 45 » 11 апр 2015 15:15

Nate написа:Че защо да не следят дали някой продажен поп не работи за отблъскване на хората от вярата. На сегашните мързеливци не би им хрумнало да си правят труда за опазване морала на обществото. Резултата е виден.

По тъпо мнение от това не бях чувал.Следени бяха хората,които посещаваха църквите,нискочело!

Емигрант 45

Мнениеот Емигрант 45 » 11 апр 2015 15:17

viali69 написа:Забележете годината - 1955 година !!!
Това е само 10 години след края на Втората световна война и налагането на социализма като система. Като всеки млад строй и онзи не беше застрахован от грешки.
Такива бяха налагането на атеизма, репресиите срещу хората за политическите им разбирания, заради вярата им в Господ, лагерите и кариерите ...
В следващите десетилетия на социализъм обаче постепенно тези грешки бяха поправяни.
Аз не съм бил роден през 1955-та години, но отлично помня 80-те години на миналия век.
Тогава никой на никого не забраняваше да ходи на църква !
Дайте да се придържаме към обективната действителност !

Тролче,престани да спускаш опорните си точки,които са ти наредени за днес.СПОСИБО :mrgreen:

Върни се в “Свободна зона”