Васил Георгиев, известен като Васко Кръпката и „Vasko The Patch“, китарист-блусар, певец и автор на песни, е фронтмен на софийската рокгрупа Подуене блус бенд, роден на 6 юни 1959 г. в София. Свири на барабани, хармоника и китара.Шофьор и автомеханик по професия Васко Кръпката започва музикалната си кариера през 80-те години на XX век, свирейки като барабанист в групите Паралел 42, Старт и др. В края на 80-те създава групата Подуене блус бенд, която е една от първите блус-формации в България. Песните му са повлияни от края на комунистическия режим. Сред известните песни от началния период на групата са „Бюрократ“, „Слънчев бряг блус“ и „Комунизмът си отива“.
Васко Кръпката по време на честванията на 100 годишния юбилей на ПФК Левски (София), 23 май 2014 година.
Участва в много митинги, барикади и други прояви за сваляне на комунистическия режим. Провежда турнета в България и чужбина, свири в Затвора в Бухово, в Зала 1 на Националния Дворец на Културата, от покрива на площад „Гарибалди“ в София, в мазето на театър „Ла Страда“, на барикадите в Дупница, на концерта по посрещането на Бил Клинтън в София, прави концерти за болни деца и домове за сираци, участва в шумни рокерски събори, на Super Blues Festival Bucurest '95 с хедлайнер Джон Мейол, свири от покрива на движещ се автобус на „Фестивала на Таратайката“ в Пловдив, участва в Blues Fest Бургас , на бирени фестивали в София и др., в бирарията на Хайнекен в Амстердам, в училището за дипломати в Бон, в затвора в Кьолн, в Jazzgalerie Bonn и Jazz House Kansas City , Buddy Guy's Leggents - Chicago ,.
Васко Кръпката ежегодно е част от организаторите на фестивала „Цвете за Гошо“, посветен на Георги Минчев и Sofia Blues Meeting, софийския пролет-есен блус фестивал.
През 2009 г. свири на фестивала „Blues Goes East“ в Карлсруе.
Васко Кръпката води радио-предаването за блус музика „Карай да върви, това е блус“ първо в радио Мила Голд и по-късно в радио Star FM. Предаването е спряно през 2010 г. Кръпката е водещ също така и на телевизионно предаване със същото име по телевизия СКАТ, в което кани и представя млади рок и блус музиканти и групи. Предаването се излъчва на живо от студиото на СКАТ с София всяка сряда от 22:30.
През 2010 г. издава албума Емигранти, темата на когото е духовната и физическата емиграция.
Албуми[редактиране | edit source]
1990 Комунизмът си отива, Lazarov Records
1991 Кучето на крайния квартал, Fortex
1994 Нека бъде светлина, Andia Music
1995 От Мисисипи до Перловец, DS Music
1996 Има бира - Live, BUL Music
1998 Ден след ден
1999 Подуене Блус Бенд на живо в клуб Ла Страда, Таратайка
2000 10 години купонът продължава, Едита
2002 Песните на Васко Кръпката, Таратайка
2003 Нощни пеперуди, Васко Кръпката и студио „Графити“
2006 Лулата на мира, Васко Кръпката и студио „Графити“
2006 Acoustic (двоен диск), Васко Кръпката
2006 Acoustic DVD, Васко Кръпката
2010 Емигранти, самиздат
2010 Кръпкопойка, изд. Фабер, ISBN 9789544002909. Сборен албум с текстове и акорди.[1]
2011 Horrenberg Live (CD) — Dielheim — Horrenberg Music Schule Germany
2013 Няма връщане назад - саунд-трак към филма на Кирил Станков - "Джулай" [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=pSVJRLhAQyk&hd=1[/youtube]
Васко Кръпкта на 55
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Васко Кръпкта на 55
Oт доста време насам в Борисовата градина всъщност нищо не се променя, просто много пъти вече изравят и погребват един и същ мъртвец...
Re: 55
годе написа:Доста изчерпателна информация за Найденов,само дето изпускаш че е обратен. Мисля ,че е важно.
Темата е за Васко Кръпката , не за Васко Кеца

ЕМИЛ написа:годе написа:Доста изчерпателна информация за Найденов,само дето изпускаш че е обратен. Мисля ,че е важно.

Oт доста време насам в Борисовата градина всъщност нищо не се променя, просто много пъти вече изравят и погребват един и същ мъртвец...
- modor
- Контакти:
ЕМИЛ написа:годе написа:Доста изчерпателна информация за Найденов,само дето изпускаш че е обратен. Мисля ,че е важно.

Жив и здрав да е

"Компромисът е краткия път към провала!" -
Станимир Стоилов.
Станимир Стоилов.
Леле как набедих човека,да ме прости Господ и Кръпката ! Още не съм изтрезнял! Обещавам че вече никога няма да пия Метакса!
годе написа:ЕМИЛ написа:годе написа:Доста изчерпателна информация за Найденов,само дето изпускаш че е обратен. Мисля ,че е важно.
Леле как набедих човека,да ме прости Господ и Кръпката ! Още не съм изтрезнял! Обещавам че вече никога няма да пия Метакса!
Залегни,залегни

годе написа:ЕМИЛ написа:годе написа:Доста изчерпателна информация за Найденов,само дето изпускаш че е обратен. Мисля ,че е важно.
Избери българското!Препоръчвам "Сливенска перла"!
Re: Васко Кръпкта на 55
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=5wI-9AbfBk4&hd=1[/youtube]
- slash1912
- Контакти:
Re: Васко Кръпкта на 55
Най-яката му песен.Честит Рожден Ден,Васко!
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0fQSM7JMDlg[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0fQSM7JMDlg[/youtube]
[rimg]https://media.giphy.com/media/TGLJSYDmVQAqZsVPYN/giphy-downsized.gif[/rimg]