На днешната дата 03.04.1879 г. София става столица

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
орчо войвода
Контакти:

На днешната дата 03.04.1879 г. София става столица

Мнениеот орчо войвода » 03 апр 2014 11:37

Изображение

На днешната дата София става столица по предложение на проф. Марин Дринов София – столицата на Третата българска държава 3.4.2014 г. :arrow: Датата 22.III/03.IV.1879 г. завинаги ще остане паметна в летописа на град София. На този ден Учредителното народно събрание в Търново провъзгласява София за столица на Третата българска държава. Това решение, определящо първостепенна роля на древния град в новия обществено-политически живот на страната, има дълбоки исторически предпоставки. Наследник на Сердика, средище на обширна римска провинция, от момента, когато влиза в пределите на българската държава с името Средец, градът неизменно е важен стратегически, търговски и културен център. Значимостта си София запазва и по време на османското владичество чак до началото на XIX век. Европейски пътешественици, посещавайки земите ни, почти винаги описват града като главен център на средновековните български държави и му предричат водеща роля в бъдеще. Мнозина просветени българи от епохата на Възраждането: Неофит Бозвели, Иван Богоров, Васил Априлов, Константин Фотинов, Йоаким Груев и др. в своите съчинения също подчертават изключителното значение на София в българската история. Всички фактори от географско, стратегическо, комуникационно и пр. естество, които правят града почти уникален измежду останалите български селища, се взимат предвид при избора на столица след Освобождението. Проф. Марин Дринов – историк, учен и общественик, първи аргументирано лансира идеята за София като столица на новата държава. С него са съгласни и повечето от видните по това време дейци: Драган Цанков, Григор Начевич, Марко Балабанов и др. Разбира се, не липсват и противници на това гледище. Привържениците на кандидатурата на Пловдив или Търново за столица също привеждат доводи в полза на своите предпочитания. Особено се набляга на фактора за икономическия и градоустройствения упадък на София по време на Освобождението, на изостаналостта на нейните жители. Въпреки това схващането на Дринов надделява. В първите месеци след Освобождението, заемайки длъжностите вицегубернатор на София и управляващ Отдела на народното просвещение при Временното руско управление, Марин Дринов развива всестранна обществено-политическа дейност. Неговото мнение по различни въпроси на държавното устройство е високо ценено от руските представители и специално от императорския комисар княз Александър Дондуков-Корсаков, който възприема становището на Дринов за избора на бъдещата столица. С решенията на злополучния за българската държава Берлински конгрес (1878 г.) Временното руско управление, пребиваващо първоначално в Пловдив, трябва да се установи в пределите на Княжество България. Княз Дондуков излага подробно своите съображения по този въпрос в обширно писмо до руския военен министър Милютин. Той развива своите аргументи за предимствата на София от военно-стратегически, политически и исторически характер и обобщава: „От всичко казано за политическото настроение на южнобалканското българско население, моля Ваше превъзходителство да благоволи, да разбере какво голямо значение има за мен, щото централното управление да се установи в София”. Съобразявайки се с постановките на Берлинския договор, военният министър се съгласява резиденцията на княз Дондуков да се установи в София. Уговорката е това решение да има временен характер, а изборът на бъдещата столицата да се направи от българските представители на Учредителното народно събрания в Търново. Когато на високия форум този въпрос се поставя за гласуване пред народните представители, предложението на Драган Цанков – София и занапред да остане правителствена резиденция, се приема единодушно и с въодушевление.http://pia-news.com/index.php/1/20134-% ... 0%BE%D0%B2
Последна промяна от орчо войвода на 03 апр 2014 11:42, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
modor
Контакти:

Re: На днешната дата 03.04.1879 г. София става столица

Мнениеот modor » 03 апр 2014 11:48

София става столица с 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Според данни от първото официално преброяване на София през 1880 г. жителите на столичния град са 20 856, от които 12 368 са мъже. Само 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли отвън. Това показва справка в архивите на БТА
"Компромисът е краткия път към провала!" -
Станимир Стоилов.

ivkoni_1
Контакти:

Мнениеот ivkoni_1 » 03 апр 2014 11:58

Чудесна тема...А аз съм роден на 03.04.1979г в Шейново,и съм почетен гражданин на София...Голям кеф,хахахаха... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 03 апр 2014 12:06

ivkoni_1 написа:Чудесна тема...А аз съм роден на 03.04.1979г в Шейново,и съм почетен гражданин на София...Голям кеф,хахахаха... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Значи си етнически софиянец 8-) Аз ако съм роден в Ню Йорк, почетен нюйоркчанин ли ще съм :? А колко си "почетен", един господ знае ;) Кой те знае каква селска пръчка си, ами хайде :lol:
delqnski47 написа:Трябва да има бой до посиняване

urkoto

Мнениеот urkoto » 03 апр 2014 12:09

Глупости, 100 човека да питаш в София днес, 99 ще ти кажат, че са кореняк софиянци пето поколение. Тъй че тия "официални" данни са кьорфишек, лъжа и измама. Вярвам на жителите на столицата ни повече отколкото на разни повехнали късове хартия 8-)
Краен костовист за сведение на всички герберастки псета.

http://vbox7.com/play:9c1d258e8b - най-великия 3-секунден клип в историята на човечеството

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 03 апр 2014 12:09

modor написа:София става столица с 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Според данни от първото официално преброяване на София през 1880 г. жителите на столичния град са 20 856, от които 12 368 са мъже. Само 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли отвън. Това показва справка в архивите на БТА

Дай разбивка, от тези 11 000 жители, колко са били българи, турци, арменци, евреи, цигани и ще ти стане ясно колко са софиянци тези, дето скачат срещу провинцията :lol:

ivkoni_1
Контакти:

Мнениеот ivkoni_1 » 03 апр 2014 12:11

CTAHKO написа:
ivkoni_1 написа:Чудесна тема...А аз съм роден на 03.04.1979г в Шейново,и съм почетен гражданин на София...Голям кеф,хахахаха... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Значи си етнически софиянец 8-) Аз ако съм роден в Ню Йорк, почетен нюйоркчанин ли ще съм :? А колко си "почетен", един господ знае ;) Кой те знае каква селска пръчка си, ами хайде :lol:

За твоя голяма мъка ще ти кажа,че даже и пари са дали на родителите на всички седем деца родени на тази дата в гр.София,уважаеми г-н селяндур...И всичките сме почетни граждани на гр.София...
Последна промяна от ivkoni_1 на 03 апр 2014 12:16, променено общо 1 път.

NADURVEN_FILOSOF
Контакти:

Мнениеот NADURVEN_FILOSOF » 03 апр 2014 12:15

Позор, да направят тоя град столица. Пфф..
сърце, душа за берое стара загора
http://vbox7.com/play:9114d3b3

Потребителски аватар
CTAHKO
Контакти:

Мнениеот CTAHKO » 03 апр 2014 12:20

ivkoni_1 написа:
CTAHKO написа:
ivkoni_1 написа:Чудесна тема...А аз съм роден на 03.04.1979г в Шейново,и съм почетен гражданин на София...Голям кеф,хахахаха... :mrgreen:

За твоя голяма мъка ще ти кажа,че даже и пари са дали на родителите на всички седем деца родени на тази дата в гр.София,уважаеми г-н селяндур...

Още по-зле 8-) Значи не си "почетен", а продажен, етнически софиянец 8-) Продажен, още с раждането си ;) И к'во...родителите ти са те откупили. Така ли бе, моето патенце 8-) И забележи, цели седем деца са се родили в този многомилионен мегаполис, основан само от кореняци софиянци 8-)

ivkoni_1
Контакти:

Мнениеот ivkoni_1 » 03 апр 2014 12:28

CTAHKO написа:
ivkoni_1 написа:
CTAHKO написа:
ivkoni_1 написа:Чудесна тема...А аз съм роден на 03.04.1979г в Шейново,и съм почетен гражданин на София...Голям кеф,хахахаха... :mrgreen:

За твоя голяма мъка ще ти кажа,че даже и пари са дали на родителите на всички седем деца родени на тази дата в гр.София,уважаеми г-н селяндур...

Още по-зле 8-) Значи не си "почетен", а продажен, етнически софиянец 8-) Продажен, още с раждането си ;) И к'во...родителите ти са те откупили. Така ли бе, моето патенце 8-) И забележи, цели седем деца са се родили в този многомилионен мегаполис, основан само от кореняци софиянци 8-)

Ти май си много тъп!Казвам ти,че защото сме родени на 100 години от обявяването на София за столица,дават финансова "награда" на родителите на всички деца родени на тази дата,а това че сме само седем е защото тогава селяндурите като теб не бяха напълнили още града...Говорим за 1979 година,когато е имало гражданство,ама явно от висене по форумите не си бил на училище когато е трябвало...

Върни се в “Свободна зона”