Този младеж от доста години го гледам по телевизия "Нова" и днес окончателно ми се затвърди мнението за "интелигентността" на българския журналист.
Преди малко завърши едно интересно развлекателно предаване "Аз обичам България". Въпросният журналист беше част от отбора на известния наш режисьор Андрей Слабаков. В последния кръг отборът му спечели и трите възможности да върти колелото. При първата от тях спечелените точки трябваше да бъдат защитени с написване на кратка диктовка на роден език. В последвалото начинание беше допусната точно една грешка, но много сериозна, която заслужено доведе до отнемане на възможността да бъде прибавен резултат към постигнатото към момента от неговия отбор.
Да напишеш с кратък член подлог, граничи с абсолютна простотия. И тук става дума за начало на изречение, длъжен съм да отбележа. Запетаите бяха прекалено лесни за написване и там се оказа, че нямаше грешки. Оставаше и това да се случи и резилът щеше да е пълен.
И после ще очакваме подрастващото поколение да се учи правилно. Когато няма положителен пример за подражание, това просто няма как да се получи.
Чували ли сте за Евгени Генчев?
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
Чували ли сте за Евгени Генчев?
Последна промяна от daniel875 на 25 май 2012 23:00, променено общо 1 път.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!
- ralka_levskarka
- Контакти:
Re: Чували ли сте за Евгени Генчев?
Аз го гледах
По- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.

[rimg]https://media3.giphy.com/media/l580XJFTJ6zbSw1jAh/giphy.gif[/rimg]
- liverpool96
- Контакти:
ralka_levskarka написа:Аз го гледахПо- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.
Дай викам да не говорим за правопис, пунктуация и спазване на езиковите норми, моля.

- ralka_levskarka
- Контакти:
liverpool96 написа:ralka_levskarka написа:Аз го гледахПо- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.
Дай викам да не говорим за правопис, пунктуация и спазване на езиковите норми, моля.
[offtopic]Нещо да ми кажеш?[/offtopic]
[rimg]https://media3.giphy.com/media/l580XJFTJ6zbSw1jAh/giphy.gif[/rimg]
- liverpool96
- Контакти:
ralka_levskarka написа:liverpool96 написа:ralka_levskarka написа:Аз го гледахПо- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.
[offtopic]Нещо да ми кажеш?[/offtopic]
[offtopic]Като например?

ralka_levskarka написа:Аз го гледахПо- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.
Между другото не трябваше да употребявам точно думата "интелигентност", защото може да звучи намясто, но тя е "чуждица". Разбирай "знания"!
Има си достатъчно български думи, с които може да бъдат заменени използваните "чуждици"! Нас навремето ни учеха да говорим български език, а днес децата ги учат на английски

"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!
daniel875 написа:И после ще очакваме подрастващото поколение да се учи правилно. Когато няма положителен пример за подражание, това просто няма как да се получи.
Спри да очакваш! Точно в това ни се състои проблемеца на нацийката, че всеки очаква някой да оправи нещата, да даде пример как се прави! Ами като знаеш повече, дай ти личен положителен пример за подражание, дай го на тези около себе си, с които общуваш най-често в ежедневието.

Недей да говориш и ти много
да говориш, че някой си допускал грешки при пълен/кратък член, като очевадно и ти допускаш щом казваш това:
... е смешно
Това, че е начало на изречението не е нужно да се членува с пълен член. Ето един бърз пример, който ми изниква в главата:
Директора го няма.

daniel875 написа:Да напишеш с кратък член подлог, граничи с абсолютна простотия. И тук става дума за начало на изречение, длъжен съм да отбележа.
... е смешно

Това, че е начало на изречението не е нужно да се членува с пълен член. Ето един бърз пример, който ми изниква в главата:
Директора го няма.
MapTy_ftw написа:
Директора го няма.
???
-
Кой е директоро?