Чували ли сте за Евгени Генчев?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

daniel875
Контакти:

Чували ли сте за Евгени Генчев?

Мнениеот daniel875 » 25 май 2012 22:50

Този младеж от доста години го гледам по телевизия "Нова" и днес окончателно ми се затвърди мнението за "интелигентността" на българския журналист.
Преди малко завърши едно интересно развлекателно предаване "Аз обичам България". Въпросният журналист беше част от отбора на известния наш режисьор Андрей Слабаков. В последния кръг отборът му спечели и трите възможности да върти колелото. При първата от тях спечелените точки трябваше да бъдат защитени с написване на кратка диктовка на роден език. В последвалото начинание беше допусната точно една грешка, но много сериозна, която заслужено доведе до отнемане на възможността да бъде прибавен резултат към постигнатото към момента от неговия отбор.
Да напишеш с кратък член подлог, граничи с абсолютна простотия. И тук става дума за начало на изречение, длъжен съм да отбележа. Запетаите бяха прекалено лесни за написване и там се оказа, че нямаше грешки. Оставаше и това да се случи и резилът щеше да е пълен.
И после ще очакваме подрастващото поколение да се учи правилно. Когато няма положителен пример за подражание, това просто няма как да се получи.
Последна промяна от daniel875 на 25 май 2012 23:00, променено общо 1 път.
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

Потребителски аватар
ralka_levskarka
Контакти:

Re: Чували ли сте за Евгени Генчев?

Мнениеот ralka_levskarka » 25 май 2012 22:53

Аз го гледах :) По- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.
[rimg]https://media3.giphy.com/media/l580XJFTJ6zbSw1jAh/giphy.gif[/rimg]

Потребителски аватар
liverpool96
Контакти:

Мнениеот liverpool96 » 25 май 2012 22:55

ralka_levskarka написа:Аз го гледах :) По- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.

Дай викам да не говорим за правопис, пунктуация и спазване на езиковите норми, моля. :mrgreen:

Потребителски аватар
ralka_levskarka
Контакти:

Мнениеот ralka_levskarka » 25 май 2012 22:55

liverpool96 написа:
ralka_levskarka написа:Аз го гледах :) По- добре напиши думата интелигентност в кавички. В онова уста моя враг мой ли какво беше също се изложи като кифладжия.

Дай викам да не говорим за правопис, пунктуация и спазване на езиковите норми, моля. :mrgreen:

[offtopic]Нещо да ми кажеш?[/offtopic]
[rimg]https://media3.giphy.com/media/l580XJFTJ6zbSw1jAh/giphy.gif[/rimg]

Потребителски аватар
liverpool96
Контакти:

Мнениеот liverpool96 » 25 май 2012 22:56

ralka_levskarka написа:
liverpool96 написа:

[offtopic]Нещо да ми кажеш?[/offtopic]

[offtopic]Като например? :lol:[/offtopic]

daniel875
Контакти:

Мнениеот daniel875 » 25 май 2012 23:03

Между другото не трябваше да употребявам точно думата "интелигентност", защото може да звучи намясто, но тя е "чуждица". Разбирай "знания"!
Има си достатъчно български думи, с които може да бъдат заменени използваните "чуждици"! Нас навремето ни учеха да говорим български език, а днес децата ги учат на английски :shock: :shock:
"Реал", "Милан", "Ливърпул", "Байерн", "Аякс" - НАЙ - ВЕЛИКИТЕ!

Потребителски аватар
harka1914
Контакти:

Мнениеот harka1914 » 26 май 2012 01:35

daniel875 написа:И после ще очакваме подрастващото поколение да се учи правилно. Когато няма положителен пример за подражание, това просто няма как да се получи.

Спри да очакваш! Точно в това ни се състои проблемеца на нацийката, че всеки очаква някой да оправи нещата, да даде пример как се прави! Ами като знаеш повече, дай ти личен положителен пример за подражание, дай го на тези около себе си, с които общуваш най-често в ежедневието. ;)

MapTy_ftw
Контакти:

Мнениеот MapTy_ftw » 26 май 2012 04:47

Недей да говориш и ти много ;) да говориш, че някой си допускал грешки при пълен/кратък член, като очевадно и ти допускаш щом казваш това:

daniel875 написа:Да напишеш с кратък член подлог, граничи с абсолютна простотия. И тук става дума за начало на изречение, длъжен съм да отбележа.

... е смешно ;)

Това, че е начало на изречението не е нужно да се членува с пълен член. Ето един бърз пример, който ми изниква в главата:

Директора го няма.

razbira4
Контакти:

Мнениеот razbira4 » 26 май 2012 07:23

MapTy_ftw написа:
Директора го няма.

???

миле гърбавия

Мнениеот миле гърбавия » 26 май 2012 09:11

Кой е директоро?