[center]

Земетресението от тази нощ развълнува и изплаши хората в цяла България.
Следя поведието на българските медии (най-вече това на телевизиите) и съм меко казано възмутен.
Докато информационните сайтове и любимия ни Гонг реагираха светкавично (в 3 часа през ноща !), прехвалените телевизии буквално СПЯХА !
Първо в продължение на близо 2 часа нямаше никаква реакция от тяхна страна. След това започнаха едни тиради и едни такива успокоителни словоизлеяния от ефира, че човек би могъл да си помисли, че срещу себе си няма журналисти, а врачки и гадатели.
Затова имам два въпроса към големите телевизии в България - BTV, NOVA и TV7.
Първият ми въпрос е абсолютно сериозен и касае живота и сигурността на всички хора в България. Той е:
Кой ви дава право, дами и господа журналисти, да манипулирате хората, играейки си с техния живот ?
Какво имам предвид. От 5 часа сутринта насам по споменатите телевизии, водещите си позволяват да внушават излишно и опасно спокойствие у хората. По някой от тях дори ги призоваха да се приберат по домовете си !

Абсолютна и ОПАСНА глупост !!!
Земетресенията са непредвидими природни бедствия. При тях няма никаква ритмичност, никаква последователност и никаква гаранция какво ще бъде следващото.
Унищожителното земетресение в Кобе (Япония) доказа, че вторичните трусове могат да бъдат, както по-силни, така и по-опасни, отколкото първия трус !!!
В Южна Италия виждаме, че тресе два дни подред ... Да не дава Господ !
Затова ПИТАМ: Ако до довечера (не дай Боже !) друсне още по-силен и този път разрушителен трус С ЖЕРТВИ кой ще носи отговорност за това, че е приспал вниманието на хората ?????

Според мен какво трябваше да направят журналистите от телевизиите. Да, съгласен съм, че не трябва да се всява излишна паника, НО ... хората трябваше да бъдат предупредени за възможни вторични и то силни трусове. Затова трябваше населението да бъде посъветвано по възможност да преспят довечера на село или на друго безопасно място. Или най-малкото да бъдат нащрек поне през следващите 24 часа !
Вторият ми въпрос е малко по-несериозен. Той цели да ни поразвесели, за да не бъда обвинен в насаждане на паника.
Та, вторият ми въпрос е:
Защо журналистите от телевизиите тази сутрин отидоха най-напред при "изкуфелите" старци от БАН, а не при шамана на народа г-н Бойко Борисов ?!?
Въпросът ми е провокиран от това, че само преди около година, същите журналисти твърдяха, че БАН е отживелица и че там държавата хвърля напразно пари. Наричаха учените от БАН "изкуфели старци" и поставяха под съмнение техните знания.
Разбира се, всичко това журналистите от големите телевизии правеха, за да се харесат на премиера Бойко Борисов, който беше повел война срещу учените от БАН. Даже изкараха Академията ненужна и излишна, и дори искаха да я закриват.
Сега изведнъж тези учени от БАН станаха необходими ...