Няма смисъл. Българина е свикнал само да се оплаква и да недоволства от всичко. И сега вчера излезе в нета че любимия му израз е : "Съсипаха я тази държава." Строя бил виновен, че не е имало еди кво си. Те хората след 2 световни войни и още не завършила индустриалната революция по това време са умирали от глад и носели едни и същи дрехи със седмици. Учило се е до 5-6 клас и хайде на полето. Дядо ми и баба ми са родени в началото на 30-те и са ми разправяли каква мизерия е било до средата към края на 50-те. Па не реват толкова като господин Ране че му била свършила бирата.
После живота се е подобрил малко по малко, всеки имал работа, стабилни доходи, собствен дом на село или в града, инфраструктурата и транспорта се подобрили, и започнали и всяко лято на почивка да ходят даже.
Това е, такова е било времето, ако е било капитализъм едва ли е щяло да се процъфтява и да къркаш хайникен на корем. Леко по леко страната се индустриализира и хората живеят по добре.
Сега вече е още по добре, има бири на корем, таблети и кабелна с 300 канала. Но не е заради строя. Сега ако се върне комунизъм след 30 години ще живеем пак много по добре от сега , но няма да е причината комунизма.
Не знам защо някой си втълпяват че политическия строй им е бил проблема за всичко.
30 години от свалянето на Тодор Живков
Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
-
Re: 30 години от свалянето на Тодор Живков
Ако се сравнят жертвите, надали може да се каже, че Щатите са загубили.ShooterMan написа:САЩ за дълъг период загубиха водещата си позиция. Особено през 70-те след краха им във Виетнам. Където бяха разгромени и военно, и икономически и избягаха като кучета поради факта, че страната им започна да се разпада на парчета от протести и бунтове на чернокожите, а замалко и да фалират поради колосалните икономически загуби от войната.
Ако говорим за това, дали унищожиха комунистите, факт, не успяха. Не и тогава.
Но като цяло САЩ спечелиха глобалната война срещу източните системи.
На всякъде се възцари капитализма. Дори в Китай и Русия.
П. С.
Добре, че здравият разум отвъд Океана надделя, инак имаше идея и Виетнам да бъде ударен с атомни бомби.
Само че 1 000 пъти по мощни от тези в Япония.
Така че, да се твърди, че "Янките" са се уплашили от виетнамците е крайно несериозно.
Даже можем да ги похвалим, че са поумнели. Виетнамците трябва да благодарят на разумните "Янки", че има Виетнам.
И каква стана тя, другарю? Същото като с "нямаше кражби", налиShooterMan написа:Е, айде сега, кажи, че е било и масово!!! Днес всяко ла*но на 18 г. си взема кола и гази хората наред! А относно Гунди никой не му е виновен, че е любител на чашката и е карал пиян

Най-показателното за онова време е, че всичко е започнало и завърши с купонна система!galin56 написа:Няма смисъл. Българина е свикнал само да се оплаква и да недоволства от всичко. И сега вчера излезе в нета че любимия му израз е : "Съсипаха я тази държава." Строя бил виновен, че не е имало еди кво си. Те хората след 2 световни войни и още не завършила индустриалната революция по това време са умирали от глад и носели едни и същи дрехи със седмици. Учило се е до 5-6 клас и хайде на полето. Дядо ми и баба ми са родени в началото на 30-те и са ми разправяли каква мизерия е било до средата към края на 50-те. Па не реват толкова като господин Ране че му била свършила бирата.
После живота се е подобрил малко по малко, всеки имал работа, стабилни доходи, собствен дом на село или в града, инфраструктурата и транспорта се подобрили, и започнали и всяко лято на почивка да ходят даже.
Това е, такова е било времето, ако е било капитализъм едва ли е щяло да се процъфтява и да къркаш хайникен на корем. Леко по леко страната се индустриализира и хората живеят по добре.
Сега вече е още по добре, има бири на корем, таблети и кабелна с 300 канала. Но не е заради строя. ...
Не знам защо някой си втълпяват че политическия строй им е бил проблема за всичко.
Питай тези в С. Корея и Куба дали живеят по-добре! Приятели и познати ходят в Куба и там дори по хотелите доскоро не е имало интернет. А за обикновеното население забрави. В Китай има, но има и зверска цензура.Отделно колко подаръци им се носят на хората в Куба - бедна ти е фантазията. Като започнеш от автомобилни гуми, автомобилни части, телевизори, та стигнеш до елементарни дреболии, като посуда, батерии, фенерчета... Хората в Куба буквално работят за един панталон на месец. И това е сега - 2019г. Мечтаят си за работа в хотелите, т.к. само така могат да се сдобият с мечтани дреболии, както и да получат по една заплата бакшиш от клиентите. И като казвам една заплата, имам предвид 10-20 щатски долара. За немци, американци или французи да речем, това са смешни пари и на драго сърце им ги оставят, но за кубинците това са много пари!galin56 написа:Сега ако се върне комунизъм след 30 години ще живеем пак много по добре от сега , но няма да е причината комунизма.
Та както се казва - "пепел ти на устата", да се връща онзи строй. Той е характерен с ограничаване и потъпкване на правата на хората. Едва ли някой нормален човек би искал този строй да се връща.
А на вас с другаря ShooterMan щом комунизма толкова ви липсва, може да се изнесете в Китай, КНДР или Куба(тези поне имат хубаво време целогодишно) и да се наслаждавате на 100% на благините му.
rane написа:Най-показателното за онова време е, че всичко е започнало и завърши с купонна система!galin56 написа:Няма смисъл. Българина е свикнал само да се оплаква и да недоволства от всичко. И сега вчера излезе в нета че любимия му израз е : "Съсипаха я тази държава." Строя бил виновен, че не е имало еди кво си. Те хората след 2 световни войни и още не завършила индустриалната революция по това време са умирали от глад и носели едни и същи дрехи със седмици. Учило се е до 5-6 клас и хайде на полето. Дядо ми и баба ми са родени в началото на 30-те и са ми разправяли каква мизерия е било до средата към края на 50-те. Па не реват толкова като господин Ране че му била свършила бирата.
Сега вече е още по добре, има бири на корем, таблети и кабелна с 300 канала. Но не е заради строя. ...
Не знам защо някой си втълпяват че политическия строй им е бил проблема за всичко.Питай тези в С. Корея и Куба дали живеят по-добре! Приятели и познати ходят в Куба и там дори по хотелите доскоро не е имало интернет. А за обикновеното население забрави. В Китай има, но има и зверска цензура.Отделно колко подаръци им се носят на хората в Куба - бедна ти е фантазията. Като започнеш от автомобилни гуми, автомобилни части, телевизори, та стигнеш до елементарни дреболии, като посуда, батерии, фенерчета... Хората в Куба буквално работят за един панталон на месец. И това е сега - 2019г. Мечтаят си за работа в хотелите, т.к. само така могат да се сдобият с мечтани дреболии, както и да получат по една заплата бакшиш от клиентите. И като казвам една заплата, имам предвид 10-20 щатски долара. За немци, американци или французи да речем, това са смешни пари и на драго сърце им ги оставят, но за кубинците това са много пари!galin56 написа:Сега ако се върне комунизъм след 30 години ще живеем пак много по добре от сега , но няма да е причината комунизма.
Та както се казва - "пепел ти на устата", да се връща онзи строй. Той е характерен с ограничаване и потъпкване на правата на хората. Едва ли някой нормален човек би искал този строй да се връща.
А на вас с другаря ShooterMan щом комунизма толкова ви липсва, може да се изнесете в Китай, КНДР или Куба(тези поне имат хубаво време целогодишно) и да се наслаждавате на 100% на благините му.
Човек казах ти спирам коментирам с теб тая тема. Ти отивай където искаш, прав ти път, само не ме пращай мен къде да ходя, че мога и аз да ти кажа къде да идеш.
Жив и здрав от мен.
Истината е, че Стефан Стамболов създава България. Създава я не защото е много по-по-най, а защото такива са времената. Ако имаше АЕЦ-и щеше да построи такава и т.н. Тоталитарния режим строи това що се строи по света, а лошото е, че строи неща, които са ненужни и товарят бюджета. Строят, защото са тъпи или под натиск. Какво остана да работи след 89-та - оръжейните заводи. Защо? Защото в това ни бива. Защо не сме го развили в огромен мащаб преди и след? Защото сме тъпи или под натиск. Между другото нямаме право да произвеждаме калашници. Победената и сравнена със земята Германия в периода 45-89-та ни смазва икономически. Защо? Защото не са имали "комунизъм".
4 000 и пак ми задай същия въпрос.
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Става въпрос за 1989 г. :lol: :oops: :lol:
Drunken_Master написа:а доходът на глава от населението - 7500 долара годишно (повече, отколкото през 2011 г.)
Drunken_Master написа:България щеше да е 50-60 млн., ако не бяхме под Османско робство.
Като пишеш лъжи, би трябвало да си готов да понесеш и ответната реакция на хората на които се опитваш да ги пробутваш за истини!galin56 написа:Човек казах ти спирам коментирам с теб тая тема. Ти отивай където искаш, прав ти път, само не ме пращай мен къде да ходя, че мога и аз да ти кажа къде да идеш.
Жив и здрав от мен.
Жив и здрав да си и ти!
Странджата написа:Тука някои пишат - битовизми. Животът на човека не е битовизъм. Какво било построено - и какво като беше построено? През осемдесет и пета с пет лева можех да отида в Бумбарника и да изкарам една приятна вечер, но тогава с носталгия си спомнях годините, когато получавах стипендия от 30 лева и можех с два лева на Йорданка Николова да изкарам чудесна вечер на кебапчета и "трамвай".
Когато не си живял нещо, трябва да имаш много знания, за да го оценяваш. Когато си го живял, е много трудно да го отделиш от носталгията по младостта, която е минала.
Според мене има един доста меродавен критерий - искаш ли да живееш в онези времена. Аз не, макар че тогава от гърба ти се снемаше страшния товар да си отговорен за собствения си живот. Днес този товар повечето от нас го свалят съзнателно, защото нямат сили да го носят. И за тях е безсмислено да сравняват миналото със сегашното, защото е ясно, че под крилото - тогава на Партията, е много по-топличко. Така е и днес - конформизмът има само друго лице. А за това, какво е било, мога да кажа, че годините от 55 до 75 по нищо не се различават от 95 до 2015, ако разбира се изключим онова, най-важното - че никой цинично не ти отнема правото да мислиш, че можеш сам да си изковеш съдбата.
Странджата, прав си - колелото се върти и времената се повтарят...За съжаление, у нас, през 30 години!
Но да ти кажа, днес, дори на мен ми е...чоглаво, как си кова съдбата! - по Тошово време, през черния пазар, днес през официалния пазар...И днес, въпреки че всичко е официално, някак си имам лошото чувство като взимам на хората парите...А по Тошово време, поне знаех че задоволявам екстрени нужди, поради липсата на официални такива...
А качеството на изхарчените 2 - 5 лв тогава, никакво го няма днес, при положение че днешния лев има покупателна способност от 10 лв днешни, към 1 лв от тогава...Ако иска човек да си купи качествена храна, трябва да иде до Сръбско....
https://www.vesti.bg/bulgaria/ot-zhilis ... rb-6085021
Заключенията на партийните социолози се базират върху резултатите от представителна анкета, в която 77,8% от участниците потвърждават тревожния извод. Близо две трети от младите хора на възраст между 18 и 30 години смятат, че корупционните практики са вече "неизкореними" и в НРБ е възникнала "масова обстановка за корупция", се посочва в документа.
Информационно-социологическият център на БКП алармира - три четвърти от участниците в допитванията посочват като най-корумпирани следните браншове: търговията, общественото хранене, автосервизите, доставките на строителни материали, както и товарния и таксиметровия сектор.
"Стана масова практика, особено в здравните заведения за специализирана медицинска помощ, болните и техните близки да заплащат на сестри или на санитарки по 5-7 лева на ден, за да полагат необходимите грижи", гласи един от изводите на проверката.
Още по-абсурдно - оказва се още, че безплатните найлонови торбички с фирмено лого на западни производители, до които имат достъп продавачките в "Кореком-Варна", незаконно се продават на съветски туристи, защото са модни и дефицитни в соцлагера. Така продавачките си докарват до 1800 лева доход на месец - 15 пъти повече от средната заплата в НРБ.
На този фон на пазара има постоянни дефицити заради кражби, свръхизнос и ограничен внос. През октомври 1980 г. проверка в Софийските централни хали разкрива липса на захар, зрял фасул, веро, кока-кола, тоалетна хартия, фини шоколадови бонбони, маслини, майонеза, прясна риба, месо, червен пипер.
Отчетени са и оплаквания от качеството на разфасованото месо, което размразено изпуска лош мирис. "Хладилниците са силно замърсени. Каймата е лошо опакована и продавачките я дооформят с ръце. На щанда за плодове и зеленчуци няма нищо друго освен картофи и чесън".
През 1981 година обаче половината от отделените 7,3 млн. лева за изброените по-горе "луксозни храни" са пренасочени за закупуване на основни продукти като картофи и лук, които изненадващо не достигат в магазините.
Еленков публикува и данни за бракувани и спрени от пазара платове, мебели, обувки, дрехи, бяла и черна техника за стотици милиони левове - главно поради безстопанственост, кражби, немарливост и използване на дефектни материали.
https://www.vesti.bg/bulgaria/krahyt-na ... va-6066052
Близо хиляда села са изчезнали от картата на България при комунизма, а милиони селяни са лишени от земята си и насила превърнати в граждани. Разсекретените документи на Държавна сигурност разкриват истината за станалото с българското селско стопанство.
От 1980 г. до края на комунистическия режим селското стопанство на Народна република България минава на дотации и търпи ежегодни загуби от над 800 милиона лева, сочат отчетите на БНБ от онова време, цитирани от „Дойче веле”
България, която някога е била прочута в цяла Европа със своето селско стопанство, в края на комунизма се оказва вносител на най-необходимите за населението хранителни продукти и селскостопански суровини.
Освен изселванията и затварянето в лагери на непокорните, като доста „убедително“ се утвърдило едно специално издевателство за публично сплашване: къщите на селяните, които отказвали да се превърнат от стопани в послушни надничари на комунистическия режим, били опасвани със стоманени въжета, а след това дърпани от въпросните съветски трактори, за да ги поразтресат малко.
Мизерията и огромните тегоби принуждават два милиона души да се преселят от селата към градовете в търсене на минимални условия за оцеляване във фабриките и строежите на провежданата по сталински образец индустриализация.
Заченатата с насилия „социалистическа модернизация“ на българското село започва да дава отровните си плодове още в края на 60-те и началото на 70-те години XX век. Обезлюдяването на селските райони тече с невиждани в световната демографска история темпове от 2-4% ежегодно. Разкъсаната вековна връзка между селяните и земята заедно с мизерните заплати и пенсии от 30 лева на месец икономически демотивират бързо застаряващото население. Кражбите от „общото“ стават ежедневие - далеч преди съвременните набези по полетата.