30 години от свалянето на Тодор Живков

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Popokatepetal
Контакти:

Re: 30 години от свалянето на Тодор Живков

Мнениеот Popokatepetal » 13 ное 2019 10:13

galin56 написа:Значи за другите неща не ми се спори/говори защото битовизми няма как да знам след като не съм живял по това време. Но първата ти теза буквално изглежда смешна.
Порови се в интернет за информация и ще видиш - края на 40-те години след втората световна война - България колко ток произвежда, колко "фабрики" има - няколко шивашки цеха и това е, земеделието е почти изцяло ръчен труд, и тн. Хората колко пари имали по банките не знам, след 2 световни войни кой е спестявал и как са ги ограбили не знам.
АЕЦ - Козлодуй(първата АЕЦ на балканите), много вецове, Кремиковци, корабостроителници, и много други да не ги изреждам всички се откриват 60те 70-те 80-те години. Няма заблуда, това са факти.
Другото ти казвам са битовизми които не знам. А и няма как да сравняваш живота 2020 година със 1970 година примерно или 1980г. Все едно да сравняваш 1970г. с 1920г. 40-50 години не са никак малко за развитие в световен мащаб.
Пример само е преди 30 години нямаше интернет па сега буквално всеки човек има достъп до интернет от няколко устройства. И тн и тн

Ами ти реално точно това правиш. Нещата, които си изброил направени от комунистите, да не мислиш, че са се случили 46-та година. Сравняваш Земеделието и индустрията през 20-те и 30-те с тези през 60-те и 70-те.
А колкото до циганските набези, вие от къде знаете, че тогава не ги е имало? Нали някой трябва да ви информира за това. Кой да го направи по онова време? Един вестник, една телевизия, едно радио, чиято единствена цел е била да убеждават всички какво перфектно общество е изградил строя.

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 13 ное 2019 10:29

[offtopic]
rane написа:
galin56 написа:Аз съм роден в края на комунизма така, че не мога да дам някви задълбочени оценки, примерно за престъпност от първо лице, партийни събрания и тем подобни. Но ясно се вижда и без официална статистика, въпреки, че и такава може да се открие. Индустрия(за чисто българска говорим, не чужди фирми и ние да сме им робите - металургия, електроника, химическа промишленост, мини, автобуси, и много други сме имали), земеделие, енергетика, здравеопазване, образование, армия, спорт и ... на първо четене за тези се сещам сме били очевадно по-добре по време на комунизма.
За цени, заплати, пенсии и покупателна способност не мога да твърдя защото пак казвам не съм бил живял по това време.
Но нормално е да се живее сега по-добре, все пак света се развива със всяка изминала година. Преди 50 години се е живяло по-зле, преди 100 още повече и тн.
А и да не забравяме факта, че комунизма когато стартира започва от нулата, след две световни войни в които България е на губещата страна и без никаква индустрия и инфраструктура.
По онова време много голям дял от бюджета се е бил отделял за армията защото не се е знаело дали всеки момент няма да избухне нова световна война.
Сега живота е много по-спокоен и се мисли много повече за социална политика и икономика отколкото за въоражаване и войни.
Общо взето сега живота като цяло е по-добър ,нормално, все пак света се развива, но в много отношения тогава сме били по-силни и не е лошо някои от управляващите да се замисли тогава как е постигане, и дали някои от тогавашните политики не може да се приложи и в сегашно време.
Една от най-големите лъжи и заблуди на комунизма. Били започнали от нулата? След като заграбват толкова предприятия, фабрики, пари от банки, лично имущество...и те били започнали от нулата? Даже са си били доста напред. Виж да докарват държавата и хората по време на управлението си до нулата - това да. България е фалирала няколко пъти по тяхно време. Даже и златният резерв е заминал при тези престъпници.
Комунистическата армия беше един бездънен джоб и ненужно прахосване на и без това оскъдни средства.
За цените - имаше и ниски, но имаше и безумно високи. Например луканката. 18 лв. за кг. Надниците бяха 5-6 лв. дневно. Направи си сметката, колко време трябва да работиш за 1 кг луканка. Бананите, които бяха изключителен лукс и които ги имаше само около Нова година ги продаваха за...5лв/кг. Един ден работа за кило банани. И на всичкото отгоре не можеш да си ги купиш, даже и да искаш, защото просто нямаше никъде.
Ами за безумието да си закупиш автомобил. Внасяш вноски за нещо, което нямаш и не ползваш, а на всичкото отгоре ... трябва да чакаш с години. Пълна идиотия.
Да не забравяме и за робският, ама буквално робски, труд, който хората бяха задължени да извършват. Водеха ни на Ленински съботник, на бригади, караха ни да връщаме хартия за вторични суровини и какво ли още не. И това го упражняваха и над деца!
Имаше купонни системи, режими на тока, топла вода в София нямаше близо месец всяка година.
Майка ти и баща ти те пращат до супера да купиш хляб, мляко, сирене, а ти се връщаш с празна торба, защото в магазина просто нямаше - свършваше бързо. Качествен живот по комунистически!
Имаше недоимък...тотален! За да имаш електронен часовник... трябваше да търсиш някой с връзки - международен шофьор, спортист или някой друг, за да може да ти го вкара контрабандно от чужбина. От лошия капитализъм!
Трябваше да чакам няколко месеца, за да ми уреди една съседка колело-бегач, Турист с 4 скорости. Цената му... по памет 140 лв. Балканчетата, най-полулярните и здрави колелета тогава бяха към 80 лв. Най-евтините бяха едни руски " Школьник" за около 35 лв., но не бяха толкова здрави. Имаше и големи балканчета и украйни, но те бяха над 100 кинта. По-късно, някъде в средата на 80-те вдигнаха цените и балканчетата вървяха по 105-115 лв.
А как се крадеше...бедна ти е фантазията. Почти всичките АПК и ТКЗС-та бяха на загуба заради безразборните кражби. Мине някой партиен велможа или познат на агронома, бригадира или някой друг с власт, пък току му се прийска я прасенце, я агънце... нямаш грижи - пишем го умряло и животното потегля.
Дава ти горския да си отсечеш 5 кубика дърва, а ти делнеш с няколко кубика отгоре.
Имаше шофьори в някой ДАП, дето се грееха и издържаха от нафта. Надписват горивото, а после го продават или зимата се греят с него.
Децата, особено момичетата, рисуваха по асфалта, играехме на Кър и други подобни игри - тебеширите бяха осигурени от местното училище.
В столовете готвачките си тръгваха с няколко торби храна за вкъщи.
Работниците в кварталната железария си взимаха каквото трябва.
Същото беше и млекарниците, месарниците, магазините за плодове и зеленчуци.
И удряха в кантара масово. Тъща ми е била ревизор по онова време - няколко тома с книги може да напише за това как се е крадяло.
Ами за култовото строителство на вили. Трябва да "биеш" плоча на вилата, но отпуската е свършила - няма проблем. Просто си взимаш болнични. А колко материал се крадеше и за там.
Имаш да си свършиш нещо лично - за час-два. И тук проблеми няма. Просто излизаш през работно време.
От нивите и градините си крадяха царевица, дини, плодове, картофи, от складовете фураж, тръби, дървен материал, абе каквото се сетиш.
И още, и още, и още примери без да му се види края магат да се дават.
Всъщност като се замисли човек, болшинството от култовите български филми от онова време си бяха базирани на случки от реалния живот през комунизма.
[/offtopic]

Крадеше се с гъзО.
И веднага се сещам за прекрасният български филм. "Да обичаш на инат" с Велко Кънев.
Тва с нафтата е култова, някъде четох една статистика колко нафтови печки се били продали.
Всеки шофьор се отопляваше на нафта.
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Prokonsil

Мнениеот Prokonsil » 13 ное 2019 10:55

THE G.A.M.E написа:Едно предаване на Антон Тодоров ( тоя може да е всякакъв, дори боклук като човек, но документите са реални ) ... Стига, за да срине всички митове около соца. 8-)

Митове около Соца няма - бяха тогава, че вървим към Светлото бъдеще...
Лошото са днешните митове около скрития Соц на ДругаряТ Борисов, който пак залъгва преди всичко младежта, че пак ни води към Светло бъдеще!!!

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 13 ное 2019 13:28

Prokonsil написа:Лошото са днешните митове около скрития Соц на ДругаряТ Борисов, който пак залъгва преди всичко младежта, че пак ни води към Светло бъдеще!!!
От бодиграда на Бай Тошо няма к'во друго да очакваме.
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

Image Image

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 13 ное 2019 15:56

Абе тука някои имат много странно мислене. Много се било крадяло. И примерите са все кой от кой по "главозамайващи".
Месаря си бил откраднал 2 кила месо, шофьора се греел на нафта, от ткзс-то някой си бил взел едно агне, били му написали 5 кубика дърва той си нарязал 8 кубика и тн. Крадяло/взимало се е защото е имало в изобилие от изброените неща.
Нафта е имало почти без пари от СССР, месо и агнета колко щеш в ткзс-то, дръва в гората бол и тн
Сега окрадоха ДДСта, фирми , банки, обществени поръчки, болници, пътища и какво ли не, не говорим за кокошкарски изпълнения за народа - 1 агне.

ПП: а колегата с име на вулкан зобщо не го разбрах какво иска да каже.

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 13 ное 2019 16:15

Popokatepetal написа:
galin56 написа:Значи за другите неща не ми се спори/говори защото битовизми няма как да знам след като не съм живял по това време. Но първата ти теза буквално изглежда смешна.
Порови се в интернет за информация и ще видиш - края на 40-те години след втората световна война - България колко ток произвежда, колко "фабрики" има - няколко шивашки цеха и това е, земеделието е почти изцяло ръчен труд, и тн. Хората колко пари имали по банките не знам, след 2 световни войни кой е спестявал и как са ги ограбили не знам.
АЕЦ - Козлодуй(първата АЕЦ на балканите), много вецове, Кремиковци, корабостроителници, и много други да не ги изреждам всички се откриват 60те 70-те 80-те години. Няма заблуда, това са факти.
Другото ти казвам са битовизми които не знам. А и няма как да сравняваш живота 2020 година със 1970 година примерно или 1980г. Все едно да сравняваш 1970г. с 1920г. 40-50 години не са никак малко за развитие в световен мащаб.
Пример само е преди 30 години нямаше интернет па сега буквално всеки човек има достъп до интернет от няколко устройства. И тн и тн

Ами ти реално точно това правиш. Нещата, които си изброил направени от комунистите, да не мислиш, че са се случили 46-та година. Сравняваш Земеделието и индустрията през 20-те и 30-те с тези през 60-те и 70-те.
А колкото до циганските набези, вие от къде знаете, че тогава не ги е имало? Нали някой трябва да ви информира за това. Кой да го направи по онова време? Един вестник, една телевизия, едно радио, чиято единствена цел е била да убеждават всички какво перфектно общество е изградил строя.

Наистина не те разбирам какво искаш да кажеш. Отговора ми е на теза на друг форумец който каза че комунистите са имали голяма база за старт и аз му казвам че не е вярно и не е имало почти нищо, повечето неща са създадени в последствие а преди това не е имало нищо.
Останалото е казвам, че сега се живее много по-добре от 1975-1980г, 1980г се е живяло много по-добре от 1930-1940г и това е съвсем нормално, света се развива.
За цигански или български набези изобщо не говоря, а и ако си прочел изобщо цялото което съм написал, казвам че не съм живял през тоя строй, роден съм по-късно, от къде да знам какво е имало по радиото и телевизията. Въпреки че ми е ясно че своодата на словото .... аааа май не е имало такова нещо и медиите са били манипулирани. То сега наистина е свобода, но направо чак пък не е добре вече и чак толкова, псуваш Бойко на воля, човека все пак е държавен лидер, отиваш на мач псуваш черните колкото си искаш, съдиите също и тн. То това чак вече е простащина, не свобода на словото.

Потребителски аватар
Странджата
Контакти:

Мнениеот Странджата » 13 ное 2019 21:55

Тука някои пишат - битовизми. Животът на човека не е битовизъм. Какво било построено - и какво като беше построено? През осемдесет и пета с пет лева можех да отида в Бумбарника и да изкарам една приятна вечер, но тогава с носталгия си спомнях годините, когато получавах стипендия от 30 лева и можех с два лева на Йорданка Николова да изкарам чудесна вечер на кебапчета и "трамвай".
Когато не си живял нещо, трябва да имаш много знания, за да го оценяваш. Когато си го живял, е много трудно да го отделиш от носталгията по младостта, която е минала.
Според мене има един доста меродавен критерий - искаш ли да живееш в онези времена. Аз не, макар че тогава от гърба ти се снемаше страшния товар да си отговорен за собствения си живот. Днес този товар повечето от нас го свалят съзнателно, защото нямат сили да го носят. И за тях е безсмислено да сравняват миналото със сегашното, защото е ясно, че под крилото - тогава на Партията, е много по-топличко. Така е и днес - конформизмът има само друго лице. А за това, какво е било, мога да кажа, че годините от 55 до 75 по нищо не се различават от 95 до 2015, ако разбира се изключим онова, най-важното - че никой цинично не ти отнема правото да мислиш, че можеш сам да си изковеш съдбата.

rane
Контакти:

Мнениеот rane » 14 ное 2019 02:43

Около 4000 предприятия са нищо, така ли? Над 100 електроцентрали. По онова време е имало 3 фабрики за производство на самолети, които са закрити от комунягите. Спомена корабостроителници. Провери от коя година я има тази в гр. Варна.Нищо викаш.

rane
Контакти:

Мнениеот rane » 14 ное 2019 03:02

galin56 написа:Абе тука някои имат много странно мислене. Много се било крадяло. И примерите са все кой от кой по "главозамайващи".
Месаря си бил откраднал 2 кила месо, шофьора се греел на нафта, от ткзс-то някой си бил взел едно агне, били му написали 5 кубика дърва той си нарязал 8 кубика и тн. Крадяло/взимало се е защото е имало в изобилие от изброените неща.
Нафта е имало почти без пари от СССР, месо и агнета колко щеш в ткзс-то, дръва в гората бол и тн
Сега окрадоха ДДСта, фирми , банки, обществени поръчки, болници, пътища и какво ли не, не говорим за кокошкарски изпълнения за народа - 1 агне.

ПП: а колегата с име на вулкан зобщо не го разбрах какво иска да каже.

Месаря бил откраднал 2 кг месо, но колко пъти по 2 кг се пита в задачата? Едно време такива мошеници са заплащали шестицата от тотото по 25 000 лв. Защо ли? И за да имат такива пари и за да плащат 5000 горница, значи са кътали доста повече от тези 25 000. Хайде сега си помисли ако 1 000 000 човека(те са доста повече) откраднат по нещо малко, но по много пъти това до какво ще доведе. 3-те фалита на България, дали са случайни?
Много хора покрай ембаргото над бивша Югославия направиха луди пари от бензина и нафтата. Купиха си апартаменти, коли, къщи. И това ембарго траеше само няколко години, а не 45. Представи си колко са икономисвали шофьорите и какви пари са правели по времето на онзи строй. Разсъженията ти "какво като е откраднато, то е имало за всички" са точно на човек от онзи строй. Типичен продукт на комунизма.
И като спомена пътища, колко магистрали се направиха през онзи строй? Нито една не беше завършена за всичките тези години. Онези отрепки загубиха над 30 тона злато от държавния резерв. Подаряваха едва ли не земеделската продукция, за да си покриват дълговете към СССР. Най-гнусното е, че са искали да направят България република на СССР. Естествено без да се допитат до населението. Добре, че онези не са се съгласили че сега на руски можеше да си говорим и пишем!

Страхотен беше онзи строй. Страхотен, но за мързеливците, некадърниците и крадците!

Потребителски аватар
galin56
Контакти:

Мнениеот galin56 » 14 ное 2019 09:22

rane написа:
Около 4000 предприятия са нищо, така ли? Над 100 електроцентрали. По онова време е имало 3 фабрики за производство на самолети, които са закрити от комунягите. Спомена корабостроителници. Провери от коя година я има тази в гр. Варна.Нищо викаш.

Баце ти си облъчен. На мене ми е все тая кой кой строй защитава но да се ръсят глупости само и само да се самонавиваш че твоята теза е правилната е смешно. Ето ти статистика за енергетиката в България от уикипедия. Къде сме били след втората световна и в края на 80-те. Повече не ми се коментира, щом и това се отрича: :roll: :roll:

Уики История Енергетика в България:
"Производството на електроенергия в България датира от края на 19 век. Първата ТЕЦ е пусната в експлоатация през 1899 г. в Перник[1]. През 1900 г. е пусната в действие и първата ВЕЦ в Панчарево с мощност 1600 квт. До средата на 20 век са построени множество малки ТЕЦ и ВЕЦ с обща мощност 111 000 квт. През 1939 г. те произвеждат 266 млн. квтч електроенергия или 42 квтч/жител.

През 1944 г. в България е имало 117 предимно малки, местни електроцентрали, с общ капацитет 130,5 МВт и общо годишно производство 310 800 МВтч. От тях, най-мощната централа е ТЕЦ Курило с капацитет 15 МВт. (Най-мощният ВЕЦ е бил на р. Въча, с капацитет 7 МВт, а най-големият дизелов генератор: Мадан – 1,2 МВт.) Тези електроцентрали са снабдявали 13% от всичките населени места в страната или 40% от населението. През 1938 – 39 г., потреблението на глава на населението е било 42 кВт (сравнено с 230 кВт средно в света, и 500 – 800 кВт в „най-развитите европейски държави“ [2]).

ТЕЦ София се строи през 1949 г., за да снабдява столицата с електроенергия; през 1955 г., той започва да снабдява и топлинна енергия.

През 1982 г. в страната има в изправност 234 електроцентрали с общ капацитет 9 499 МВт и общо годишно производство 40 135 000 МВтч (152 пъти повече отколкото през 1939 г. [2]). От тези, 140 са ТЕЦ-ове (с общ капацитет 5 844 МВт и годишно производство 26 660 000 МВтч), 87 – ВЕЦ-ове (1 895 МВт – 3 049 000 МВтч) и един АЕЦ – Козлодуй (1 700 МВт – 18 746 000 МВтч). Общото производство се равнява на 4.5 МВтч на глава от населението.

От общата произведена електроенергия, 2 711 000 МВтч се изнасят общо през 1982 г. за Турция, Югославия и Гърция."

Остава да кажеш, че за теб 152 пъти повече за 30 години не е много.
Сега още 30 години по-късно се произвежда почти същите мощностти от тогава.
И това, че е имало ток в 13% от населените места само си е добра основа.
Човек трябва да е запознат с историята си и да уважава и труда на другите преди него. За да има такова развитие за такъв период много хора са работили усърдно в тоя сектор колкото и да го отричаш.

С 4000 "предприятия" е същата работа, но не ми се рови в интернет да ти вадя факти. Имам си и друга работа освен да оборвам смешни тези.

Върни се в “Свободна зона”