Soulen написа:Thsmith написа:Soulen написа:Thsmith написа:https://www.dnevnik.bg/sviat/2025/06/18/4796936_rusnacite_ne_posochiha_nito_edin_chujdenec_sred/
Г-да съформници, интересно би ми било да прочета вашето мнение за най-великите личности живели в последните грубо 2000 г в световен мащаб. :lol: Много ми е интересно как ще се препокрият нещата.
Велики по някакъв субективен критерии или велики защото са променили хода на историята?
По скоро ми е интересен първичния отговор без много разсъждения защо. Точно тип анкета и първото за което се сетиш. Аз си направих един списък преди да задам въпроса точно с такъв тип отговор. Като ги броих след това, излязоха 19 имена, които съм нахвърлял точно ей така. Точно все едно ме спира анкетьор и ги изброявам.
Просто ми е интересно първичния отговор, който говори много за човека.
Първично ми дойдоха религиозните водачи като Исус и Мохамед, които са успели да създадат култове към свръхестественото, за да си обяснят неразбираемото и в последствие е превърнато в оръжие за подчинение на масите от хора след тях. Но процеса е дейност на много хора и реално първия Вселенски църковен събор, където полагат основите на институцията, е по-важен, така че ги изключвам. А и фактите около тях малко се преплитат реалност и фантазия.
Гай Юлий Цезар, Император Константин Велики, Карл Мартел, Кан Тервел, папа Инокентий Трети, Ян Собиески, Султан Сюлейман, Леонардо да Винчи, Кралица Виктория, Луи 14, Кралица Елизабет Първа, Алберт Айнщайн, Айзък Нютон, Никола Тесла, Томас Едисон, Опенхаймер, Ленин, Сталин, Хитлер, Чърчил, Рузвелт(ВСВ).
На прима виста владетели и учени общо взето. Английските учени и изобретали от Индустриалната революция не се сещам кои бяха на момента без да потърся инфо.
Упс, добавям Тюринг и Атанасов за компютрите.
Светът е мноого по-голям от Европа.