bubka написа:Ти си типичният пример за класическото Ганьовско овчедушие. Идеята тук не е да не идеш един ден в магазина и на следващия да ти свалят трайно всичко с 50% надолу, а да се покаже, че има масово, ама наистина масово недоволство в ценообразуването, т.е превенция в дългосрочен аспект - следващият път, когато търговците тръгнат да вдигат цените да се позамислят малко кога и как ще вдигат и дали наистина ще е оправдано. Защото в момента са се научили при най най малкия повод, който чисто икономически да има много кратко времетраене, те веднага да вдигат цените без да се чака дали това ще е устойчива тенденция или не и разбира се след това цените не се връщат пак надолу.
Те 99% от хората дори не се замислят какви точно реалистични очаквания да си изградят и защо всъщност се прави цялото това нещо. Същността е да се знае, че може да има масова и остра реакция на определени събития, каквато очевидно у нас няма. В Хърватия даже успяха да постигнат почти мигновен по-траен ефект, като там свалиха някои цени, но за постоянно, не само за ден, което и мен ме изненада, че сработи. Тук обаче сега търговците са спокойни, че могат безпрепятствено да ви жлембят и при следващия повод ще го направят без да се замислят. Явно, че българският народ има пари и живее добре и всичкото плюене по политици и т.н е заради самото мрънкане. Абсолютно тъп, ненапредничав, изостанал и овчедушен добитък, никакво съжаление оттук нататък за хората в БГ.
Изразяването на гражданска позиция в дадени моменти е нещо много хубаво.
Чисто теоретично обаче, в случая какво точно се постига и какво се очаква? Може и аз нещо да изпускам, но каквито и общи бойкоти да има, хората така или иначе трябва да консумират. Дали ще го направят няколко дни по-рано или по късно, веригите пак си прибират парите. Дори да показват недоволство, просто нямат избор, освен да не ядат изобщо : ) тЪ вдигането или свалянето ан цени не е в резултат на това дали някой ще се намръщи и дали ще му харесва, а просто дали могат да продадат тази стока на тези пари. Острата реакция едва ли има някакво значение за тях.
Вероятно ако бойкота е насочен към една определена верига и е по дълъг, тогава може да има някакво влияние като приходите се насочат към някой друг. Ако обаче просто се прехвърлят в различните дни/седмици.... ебати острата реакция.
Аз като продавам някаква стока, грам не се интересувам дали на някой му харесва цената и дали я плаща с усмивка или с гримаса. Интересува ме просто дали ще изкарам пари и дали ще има кой да плати съответната цена и от цялата процедура, дали ще съм на печалба и каква ще е тя.