tmanolov написа:tiamat написа:Ами и за генезиса е така (както казвам аз). "Авантюристи, пройдохи, извратеняци и престъпници" са малка част, определено не основна. Сега да не наречеш и българите примерно дето емигрират на запад след падането на Живков "авантюристи, пройдохи, извратеняци и престъпници". Това са хора, които търсят по-добър живот. Дори не и "по-добър", а просто нормален. Огромната част хора не емигрират от хубаво.
А ти къде стигна в Анадола :) Говорим за САЩ :)
Съвсем различно от Австралия, която в началото е била основно penal colony, доколкото помня.
Иначе, за да се наеме човек да отиде на майната си и започне наново, все пак се изисква нещо, смелост, лудост, етц. Бях чел някъде струва ми се, че голяма (или значителна) част от имигрантите в САЩ са били от втората група, лудост :) И затова би-полярното разстройство е в днешни дни толкова разпространено там, поради предците им.
Дълга и широка е темата, както и да я погледнеш, а ако си кажа мнението за нашите емиграни (при положение че и сестра ми, и братът на жена ми са такива), ще се обидиш, но да не навлизам в дълбокото.
Генезисът е важен, за да разбереш един народ - примерно "украинците" винаги са били пушечно месо, диваци, роби и коври - генезис, баце. Орките пък умрат да се правят на "мортири" за Матушката и Царя-батюшка и т.н. Тези неща следва да с знаят и да се почва с тях, иначе става яко пожелателно мислене - we don't see things as they are, we see them as we are!
Е говорим за генезиса на най-силната и влиятелна държава на нашето време, няма как да не е дълга и широка темата. Но няма как да се съглася с тезата, че в основата на съвременните американци са някакви отрепки един вид.
Казвай си мнението, затова е форум :) Не съм сигурен, че ще се обидя - аз самият не съм типичният емигрант (икономически, преследване, етц). И отиването ми, и оставането ми в САЩ бяха плод на големи случайности. Намерението ми да отида, че и да оставам беше нула. Не нула, ами направо минус. И изведнъж, "25 години по-късно" :))
"Генезисът е важен, за да разбереш един народ" - да, но не само. Ама тая тема стана много офтопик. Само да предложа още един вектор на разбиране на американците. Накратко, аналогията е България: София - Провинция и Свят: САЩ - Останалите. В смисъл, че САЩ са изградени на имиграцията - прииждат хора от целия свят към един от центровете на света по същия начин, по който в София прииждат хора от всички краища на България. Сега съпостави мисленето "софиянци - провинциалисти", отношенията "софиянци - провинциалисти" към "американци - останали" и ще разбереш какво се опитвам да обясня.