Войната в Украйна

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
tiamat
Контакти:

Re: Войната в Украйна

Мнениеот tiamat » 18 юли 2024 13:54

tmanolov написа:
tiamat написа:Ами и за генезиса е така (както казвам аз). "Авантюристи, пройдохи, извратеняци и престъпници" са малка част, определено не основна. Сега да не наречеш и българите примерно дето емигрират на запад след падането на Живков "авантюристи, пройдохи, извратеняци и престъпници". Това са хора, които търсят по-добър живот. Дори не и "по-добър", а просто нормален. Огромната част хора не емигрират от хубаво.
А ти къде стигна в Анадола :) Говорим за САЩ :)
Съвсем различно от Австралия, която в началото е била основно penal colony, доколкото помня.
Иначе, за да се наеме човек да отиде на майната си и започне наново, все пак се изисква нещо, смелост, лудост, етц. Бях чел някъде струва ми се, че голяма (или значителна) част от имигрантите в САЩ са били от втората група, лудост :) И затова би-полярното разстройство е в днешни дни толкова разпространено там, поради предците им.

Дълга и широка е темата, както и да я погледнеш, а ако си кажа мнението за нашите емиграни (при положение че и сестра ми, и братът на жена ми са такива), ще се обидиш, но да не навлизам в дълбокото.

Генезисът е важен, за да разбереш един народ - примерно "украинците" винаги са били пушечно месо, диваци, роби и коври - генезис, баце. Орките пък умрат да се правят на "мортири" за Матушката и Царя-батюшка и т.н. Тези неща следва да с знаят и да се почва с тях, иначе става яко пожелателно мислене - we don't see things as they are, we see them as we are!

Е говорим за генезиса на най-силната и влиятелна държава на нашето време, няма как да не е дълга и широка темата. Но няма как да се съглася с тезата, че в основата на съвременните американци са някакви отрепки един вид.
Казвай си мнението, затова е форум :) Не съм сигурен, че ще се обидя - аз самият не съм типичният емигрант (икономически, преследване, етц). И отиването ми, и оставането ми в САЩ бяха плод на големи случайности. Намерението ми да отида, че и да оставам беше нула. Не нула, ами направо минус. И изведнъж, "25 години по-късно" :))
"Генезисът е важен, за да разбереш един народ" - да, но не само. Ама тая тема стана много офтопик. Само да предложа още един вектор на разбиране на американците. Накратко, аналогията е България: София - Провинция и Свят: САЩ - Останалите. В смисъл, че САЩ са изградени на имиграцията - прииждат хора от целия свят към един от центровете на света по същия начин, по който в София прииждат хора от всички краища на България. Сега съпостави мисленето "софиянци - провинциалисти", отношенията "софиянци - провинциалисти" към "американци - останали" и ще разбереш какво се опитвам да обясня.

На линия
tmanolov
Контакти:

Мнениеот tmanolov » 18 юли 2024 14:02

tiamat написа:
tmanolov написа:
tiamat написа:Ами и за генезиса е така (както казвам аз). "Авантюристи, пройдохи, извратеняци и престъпници" са малка част, определено не основна. Сега да не наречеш и българите примерно дето емигрират на запад след падането на Живков "авантюристи, пройдохи, извратеняци и престъпници". Това са хора, които търсят по-добър живот. Дори не и "по-добър", а просто нормален. Огромната част хора не емигрират от хубаво.
А ти къде стигна в Анадола :) Говорим за САЩ :)
Съвсем различно от Австралия, която в началото е била основно penal colony, доколкото помня.
Иначе, за да се наеме човек да отиде на майната си и започне наново, все пак се изисква нещо, смелост, лудост, етц. Бях чел някъде струва ми се, че голяма (или значителна) част от имигрантите в САЩ са били от втората група, лудост :) И затова би-полярното разстройство е в днешни дни толкова разпространено там, поради предците им.

Дълга и широка е темата, както и да я погледнеш, а ако си кажа мнението за нашите емиграни (при положение че и сестра ми, и братът на жена ми са такива), ще се обидиш, но да не навлизам в дълбокото.

Генезисът е важен, за да разбереш един народ - примерно "украинците" винаги са били пушечно месо, диваци, роби и коври - генезис, баце. Орките пък умрат да се правят на "мортири" за Матушката и Царя-батюшка и т.н. Тези неща следва да с знаят и да се почва с тях, иначе става яко пожелателно мислене - we don't see things as they are, we see them as we are!

Е говорим за генезиса на най-силната и влиятелна държава на нашето време, няма как да не е дълга и широка темата. Но няма как да се съглася с тезата, че в основата на съвременните американци са някакви отрепки един вид.
Казвай си мнението, затова е форум :) Не съм сигурен, че ще се обидя - аз самият не съм типичният емигрант (икономически, преследване, етц). И отиването ми, и оставането ми в САЩ бяха плод на големи случайности. Намерението ми да отида, че и да оставам беше нула. Не нула, ами направо минус. И изведнъж, "25 години по-късно" :))
"Генезисът е важен, за да разбереш един народ" - да, но не само. Ама тая тема стана много офтопик. Само да предложа още един вектор на разбиране на американците. Накратко, аналогията е България: София - Провинция и Свят: САЩ - Останалите. В смисъл, че САЩ са изградени на имиграцията - прииждат хора от целия свят към един от центровете на света по същия начин, по който в София прииждат хора от всички краища на България. Сега съпостави мисленето "софиянци - провинциалисти", отношенията "софиянци - провинциалисти" към "американци - останали" и ще разбереш какво се опитвам да обясня.

за емиграните няма да говоря, ще кажа само, че ги възприемам по същия начин, като украинците по нашите плажове :mrgreen: Но няма да отплесвам, тъй като наистина не е за тук

Сега за САЩ - хубава аналогия си хванал, обаче и в единия, и в другия случай си пропуснал един малък, но много важен детайл - вече нито София иска "селяни", нито САЩ искат емигранти. Е, освен така доста обучени такива, от които реално да има ползва (като ватманите с предимство за софийско гражданство или бачкерите в Кремиковци преди години). САЩ в 21 век е едно, САЩ преди 100 години е друго, преди 200 пък хептен. Та като погледнем ретроспективно, са си точно това, което ти казах - нация от меко казано проблемни в собствените им страни индивиди, плюс една камара роби. Чел си там за Мейфлауър, Джон Смит, Покахонтас и т.н. да не отплесвам, макар че е горе-долу по темата за войната в Украйна - САЩ си играят перфектно картите, и аз им се възхищавам. Не ме кефи само че го правят на мой гръб, докато някакви недоклатени лгбткюта реват жусуииии
Непринуден написа:
Не можеш да очакваш глуповато на физически лица като теб да отговаряме юридически.

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 18 юли 2024 14:09

tmanolov написа:по темата за войната в Украйна - САЩ си играят перфектно картите, и аз им се възхищавам. Не ме кефи само че го правят на мой гръб, докато някакви недоклатени лгбткюта реват жусуииии

Абсолютно. И ми е много смешно когато някой почне да се упражнява върху тях как не се били справили с еди какви си муджахидини в пещерите все едно знаят каква е целта на САЩ в дадена държава. Каквито цели са си поставили след Виетнам, който е единствения им провал, всичко са си изпълнили. Целта не е да убиеш/смажеш врага ти, целта е с минимални средства да получиш максимални резултати. Ако няма печалба в това да избиеш талибаните, да обърнеш войната на Украйна с Русия или да унищожиш Ислямска държава, защо да го правиш? Да не си някой самарянин, че да помагаш ей така. Особено ако въпросните ти помагат косвено срещу другите ти конкуретни като ЕС.

Ако трябва наистина да се смачка някоя държава, трябват им точно няколко седмици да се справят с армии тип тази на Саддам и Милошевич. Само че в 21-ви век, това по-скоро ще ти донесе негативи и най-много да загубиш изборите после. Те затова и вече гледат да не го играят агресори и медийно винаги да са на страната на добрите.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 18 юли 2024 16:11

THE G.A.M.E написа:
ReBorn1982 написа:Смешниците от САЩ с едни тъпи хуси не могат вече половин година да се справят и ония eбаха майката на един от най-важните търговски маршрути в света, та не ми ги перчете толкова .... помним и с не по-малко смешните талибани какъв срам браха .... а изтеглянето им от Кабул напомни по позор за това от Сайгон ...
ПисАх ти вече - НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ, след като си немаш хал-хабер, какви са били целите на Щатите, като Държава / първо / като политика / 2-ро / и като икономически интереси / 3-то /
Отделно ти немаш идея, какви са били плановете на US командването, относно двете интервенции.
Тъй че, спести си фетишите, доста жалък опит.

Осветли ме какви са били великите им планове тогава, Просветений ??

По същата логика - ти знаеш ли какви са плановете на Путин в Украйна, че пишеш за провали ??!

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 18 юли 2024 16:16

THEG.A.M.E написа:Аз на няколко пъти сравних настоящата война в Украйна, с онази, която "Янките" проведоха в залива срещу Ирак.
И приликите съвсем не са в полза на руснаците, понеже онази иракска армия бе доста по-многобройна от украинската ( между 600 хил. и 800 хил. души посрещнаха американските сили ) ... Доста не само по-въоръжена, но въоръжена с тогавашните най-модерни оръжия на СССР/ Русия.
Те междудругото и Югославия бяха така.

Пак си пишеш свободни съчинения.

Ирак беше оставен сам срещу САЩ. Нито е имал "най-модерните оръжия на СССР/Русия" .... зад Северна Корея и Северен Виетнам стояха СССР и Китай. И САЩ си счупи зъбите там. Не успя да победи и на двете места. На Ирак никой не помагаше и затова падна лесно.

Marto17
Контакти:

Мнениеот Marto17 » 18 юли 2024 16:19

Плановете на джуджето са били да изгуби огромни европейски пазари, да вкара още две държави в НАТО, да измрат и да се върнат осакатени няколкостотин хиляди орки. Да им наложат санкции, от които тепърва ще виждаме ефекта вероятно, да изгубят огромна част от военните си резерви и да изгубят 10 години, докато си възстановят предвоенния потенциал. Да претърпяват огромни инфраструктурни атаки по рафинерии, да продават ресурсите за рупии и юани. Да накара 30-40-милионна държава да я намрази за поколения напред и да стане роб на прищявките на Индия и Русия. :!:

ReBorn1982

Мнениеот ReBorn1982 » 18 юли 2024 16:32

И плановете на САЩ са били 20 години да седи в едни голи чукари, да потроши безчет милиарди по тях, да изгуби хиляди войници (убити и осакатени) и накрая пак талибаните да си управляват.

Има логика ....

Marto17
Контакти:

Мнениеот Marto17 » 18 юли 2024 16:40

:cry: :cry: :cry:

Руската централна банка спря да публикува статистика за извънборсовата търговия на основните валути - долари, евро и юани. Официалният мотив е "ограничаване на санкционното влияние".

Тези данни се използват за формиране на официалния курс на рублата спрямо долара и еврото. След като статистика вече не е публична, трудно може да се провери дали обявяваният от централната банка курс на рублата отговаря на пазарните реалности.

Сделките с чужда валута преминаха на извънборсовия пазар, след като Московската борси и свързаните с нея организации попаднаха под американски санкции на 12 юни. Тогава Руската централна банка започва да използва извънборсовата търговия за определяне на официалния дневен курс на рублата извънборсовата търговия.

През юли 2022 г. президентът Путин подписа указ, с който се въведоха редица мерки за регулиране на финансовия пазар, включително и засекретяване на данните за златните и валутните резерви на страната.

Най-голямото перо в бюджета на Русия "секретни и непублични разходи" - близо една трета, също е забулено в тайна. Тук се включват огромните средства за продължаване на войната в Украйна и за окупираните окупираните части на украинските области Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. Путин обясни, че за тези разходи няма ограничения.

"Класифицирана информация" са и данните за износа. Държавен секрет стана и статистиката за добива на нефт и газ.

Потребителски аватар
ivan56
Контакти:

Мнениеот ivan56 » 18 юли 2024 17:02

Изображение

Демек ще стане като късния соц, рубла-долар и лев-долар а в действителност 1:4
Нищо старо не е забравено.
Самая могачая кочина :lol: :lol: :lol: :lol:
Тука вече е с тризнаци Сиса :lol:
Drunken_Master написа:
SSS написа:Ти сам натъртваше,че си адски сериозния човек с тризнаци и си управител на гурме ресторан

това е от един друг форум,момчето тръгва да звъни на бившето ми работно място "за да докаже нещо"...

Потребителски аватар
Soulen
Контакти:

Мнениеот Soulen » 18 юли 2024 17:11

ReBorn1982 написа:И плановете на САЩ са били 20 години да седи в едни голи чукари, да потроши безчет милиарди по тях, да изгуби хиляди войници (убити и осакатени) и накрая пак талибаните да си управляват.

Има логика ....

Хиляда души за 20 години жертви? Че те толкова руснаци са умрели от пиене одеколон и пяна за вана за същия период :lol:

За 1 година в училищата в САЩ се избиват повече.

Те си взеха каквото им е било нужно. Дори излишно се заседяха, ама ВПК-то има нужда от война, че да печели. След това на тях им е все тая кой ще управлява, защото нямат повече никакви интереси. Единствения провал там беше самото изтегляне, заради некадърността на демократите, станаха за смях, но дотам.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P

Върни се в “Свободна зона”