А тоя умнокрасавец - Николай Денковчук, не го знам какъв академик е, ама е тъп на квадрат, не може да стъпи на малкия пръст на селския хитрец Бойко по управление на кризисни ситуации. По-добре да му забранят да говори въобще.

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist
NOMER14 написа:metodito написа:Те ако селското стопанство е чакало на някакви пъпчиви тийнове... Всъщност селскостопанския труд винаги си е бил добре заплатен (сега не знам как е). Проблемът е, че е сезонен. И другото... не е за всеки. Ако не ти е по душа, не е за теб. Не знам застрахователите до каква степен компенсират земеделците, но с тея градушки, токсични дъждове и истеричасалото слънце трябва да е баси мъката.
Да, Мето, чакаха точно учащите се да приберат реколтата, войниците също, а някъде ползваха и работници. Това в рамките на месец, а в горните класове и два месеца по консервни фабрики. Какво ли не е минало през ръцете ми - в първи клас белене на царевица, после - чесън, домати, пипер, ябълки, сливи, захарно цвекло и накрая много грозде. Селските пенсии (на кооператорите) бяха много, ама много ниски 20-50 лева и затова бабите ни и дядовците работеха до 70 и повече години. Не са били сезонни работници, рязане на дръвчета (тогава все още имаше), изкореняване на стари лозя, освождаването на местата.
Относно застраховките. Застрахователите са мутри, а банките фашисти (така ни учеше чичко Димитров). При градушките преди 5-6 години я са покрили щети за 10-20% процента, я - не. То, няма как да е и повече. Просто вноските ти за 5-10 години ти ги връщат наведнъж.
Основният бич са градушките. Не знам дали се учи още Яворов в училище. Скоро ще разбера.
И като ми цъфнат едни курвета по телевизията с прогнозата за времето и усмихнати до уши съобщават, че някъде щяло да има градушки. Идва ми да ги...
Drunken_Master написа:Само да вметна, че едно време, през соца, във всяко село е имало детска градина, училище и читалище. В нашето село имаше даже кино. Имаше и дискотека, между другото. Сега вече няма нищо...fcb_bg написа:То копаенето е лесно, като пипаш пръстта с ръце без ръкавици, тя ти поема негативната енергия. Изцежда лошото от теб.
Кой копае "ръчно" в днешно време? Една мотофреза ти е 500-600 лева. С тая мотофреза, ако си по-чевръст... може и 10 ДКА да ги опукаш неска. Моя авер, дето бачка в Тошево... 1 ДКА за 2-3 часа го обработва. А той е 130 килограма.
fcb_bg написа:Назад писах, че и моста над Караагач е нарушен. Което знаеш какво означава.
NOMER14 написа:Drunken_Master написа:Само да вметна, че едно време, през соца, във всяко село е имало детска градина, училище и читалище. В нашето село имаше даже кино. Имаше и дискотека, между другото. Сега вече няма нищо...fcb_bg написа:То копаенето е лесно, като пипаш пръстта с ръце без ръкавици, тя ти поема негативната енергия. Изцежда лошото от теб.
Кой копае "ръчно" в днешно време? Една мотофреза ти е 500-600 лева. С тая мотофреза, ако си по-чевръст... може и 10 ДКА да ги опукаш неска. Моя авер, дето бачка в Тошево... 1 ДКА за 2-3 часа го обработва. А той е 130 килограма.
Копането винаги е било и ще бъде ръчно. Осъществява се с мотика. Мотофрезата замества риголването.
ReBorn1982 написа:https://www.24chasa.bg/biznes/article/15552492
Най-после признаха, че готвят ударно поскъпване на тока за домакинствата с т.нар. "либерализация" ..... естествено, държавата (с нашите пари) ще плаща част от поскъпването .... но откъде пари, като бюджетите вече ще са все на минус ..... явно заеми ....
NOMER14 написа:Заради градушките едно време селяните са имали няколко ниви от 2 до 5 декара на различни места, в различни землища и дори в различни села.
Потребители, разглеждащи този форум: rhaegar и 8 госта