ReBorn1982 написа:deaf, паметникът е извън американското посолство - пред него, на българска територия. Не че и да беше вътре щеше да е по-малка гавра с България.
В Белград, в Ханой и т.н. бомбардирани от САЩ столици, никога няма да видиш подобен срамен паметник на убийците на местното цивилно население.
Паметникът е на американска територия,въпреки че е извън оградата. Американците не знайно защо са сложили оградата по-навътре в територията на посолството.
"Мъртвият не ни е враг". Чувал ли си този стих на големият наш поет Димчо Дебелянов? Това относно мъртвите американски летци...
А сега някои интересни факти свързани с темата.
България е поставила паметна плоча на немския пилот от Луфтвафе капитан Герхард Венгел,защото е загинал бранейки София.
България е предлагала на Германия да постави паметна плоча на убитите от комунистическите партизани немски ранени войници при Жабокрек. Няма отговор. Като знаем кой управляваше Германия – "другарката" Меркел – се разбира защо.
В Българското посолство в Пном Пен в Камбоджа има паметник на загиналите наши рейнджъри там. Никой в Камбоджа не е протестирал срещу този паметник.
А сега забележете! В двора на българската църква в Одрин в Турция,има паметник на загиналите наши войници през Балканската война,въпреки че той е на турска територия и въпреки че нашите войници са воювали срещу турската армия,добре де османската! Никой в Турция не протестира срещу този паметник!
Аз съм за американците да си имат паметник на загиналите техни военни в България,не защото съм воден от перверзна толерантност,а от християнско смирение и нравственост.