Martin_K написа:Thsmith написа:Тези държави не могат да се управляват сами. Нужен им е ген-губернатор и британски модел на управление с използване на местните за мръсната работа, но с корпус който контролира нещата и с началник. И естествено не да наливат пари там, а обратното. Напълно да си изплащат присъствието на този корпус за сметка на тези заради, които са там. Без никакви дивотии за автономност, толерантност и тн. С тези трябваше да се действа както Елуъл Отис и Артър Макартър действат във Филипините.
Най голямата дивотия на съвременната действителност е да отидеш в някаква такава държава и не само да не се възползващ от ресурсите й като полагащ се трофей, а отгоре на това да почнеш и да харчиш пари за да я възстановяваш.
Що се отнася до това дали някой ги взима на сериозно, няма особено значение. Имат достатъчно Томахоукчета за да може всеки необходим да ги вземе достатъчно "на сериозно"![]()
Иначе всичко това е основно пагубно за доверието на местни, които са надскочили първобитното в тези страни и биха искали да се цивилизоват по един или друг начин. Най-малкото, че са оставени на произвола... От Слипи крипи, толкова!
Кузнечкин, как ще се почувстваш, ако някой влезе в къщата ти с оръжие, на което не можеш да се противопоставиш, обере каквото може, а после се засели трайно в нея и строи теб и семейството ти да копаете градината, за да има пресни домати за салатата му? Това е в крайно опростен вид разбирането ти за междудържавен контакт, но епохата на дивия колониализъм за твое огромно съжаление е мъртва отдавна и няма как да се завърне. Иначе и на мен би ми харесало руснаците да пуснат изненадващо пет-шест атомни бомби над бившите индиански територии, а след окупацията да назначат оцелелите потомци на първичното туземно население за охрана на оцелелите потомци на вторичното туземно, докато последните се грижат за стадата крави, и на индианците също би им харесало (последното изречение - в рамките на шегата, дори и защото екологията ще пострада малко повече от поносимото). Та толкова за играта на "демокрация" и "човешки права", която ни пробутват от "люлката на демокрацията", ти поне си цинично откровен за откровения политически бандитизъм на Запада.
Колкото и парадоксално да звучи за някои, точно комунистически Китай показва как може да има двустранна полза при контакт не само между различни държави, но и между части на временно разделена една и съща такава. В Тайван е пълно със съвместни китайско-тайвански фирми, а тайванските китайци инвестират много повече в континентален Китай, отколкото на острова си, интеграцията на ниво култура е почти стопроцентова и обявянето на политическо вливане на острова в континента във вид на някаква автономия е просто формалност - пример и за нас по отношение на Северна Македония, и за руснаците по отношение на остатъчна Украйна. А Китай действа по подобен начин навсякъде - и в Таджикистан, и в Парагвай, и в Гърция, и в Конго (да ти припомня, обезлюдено наполовина при белгийского и "цивилизоване"), след паническото позорно бягство на САЩ от Афганистан естествено ще ги замести и там, но не с военни хеликоптери, а с технологии и взаимоизгодна търговия.
Този куз нещо си не го познавам, но аз бих се почувствал като нормален човек пред вида на съветски прасета/ или други комунисти/ и ще се моля за спасител, за Пиночет, който да въздаде справедливост.
Що се отнася до другото, не се и съмнявам че би бил много доволен, но за твое съжаление регионалните сили си играят само с малките съседчета и не се закачат с единствената световна суперсила : )
Аз винаги съм бил откровен.
И Китай, хайде да не е от времето на Никсън, но от Рейгън си е типично фашистка държава, може би дори с монархичен елемент.