Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

SilentKiller
Мнения: 1202
Регистриран на: 21 яну 2018 02:09
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот SilentKiller » 12 сеп 2018 20:18

аваланж, казах ти вече да се кротнеш. Не ми пускай разни цифрички дето руснаците могат да изкарат, че не са получили и 0.00001% помощ от САЩ. Самият Георги Жуков има изказване по темата, дори и цензурирано признава решаващата роля на американската помощ по ленд лиза. Толкова по темата. Сега ти пиша двойка, и другият път да се подготвиш по-добре не с изфабрикувани "факти" и произволни източници.

Потребителски аватар
blue avalanche
Мнения: 20725
Регистриран на: 23 ное 2009 11:23
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот blue avalanche » 12 сеп 2018 20:20

SilentKiller написа:аваланж, казах ти вече да се кротнеш. Не ми пускай разни цифрички дето руснаците могат да изкарат, че не са получили и 0.00001% помощ от САЩ. Самият Георги Жуков има изказване по темата, дори и цензурирано признава решаващата роля на американската помощ по ленд лиза. Толкова по темата. Сега ти пиша двойка, и другият път да се подготвиш по-добре не с изфабрикувани "факти" и произволни източници.

И това ми го казва човек, чийто аргументи се изчерпват с "изказване на Жуков". :mrgreen:
Мога да ти цитирам и източници, но образованието в България отдавна не е безплатно.
Само ще ти кажа да не ни пробутваш УЖ "секретните записки" на Председателя на КГБ Семичастный до Хрущов, в които докладва, че УЖ Жуков е казал едикаквоси по повод лендлийза. Така ли ги е казал, кога, къде и пред кого - не става ясно. Кой е докладвал - също. ;)
Самият Жуков, в мемуарите си "“Воспоминаниях и размышлениях” пише, че доставките по лендлийз не са изиграли никаква особена роля за изхода на войната. ;)
Виждаш ли колко ниско си паднал? Да ми цитираш доклада на Председателя на КГБ.
Само да добавя, че към 30 юни 1942г. съюзниците са доставили на СССР 16 000 камиона. Толкова са и пленените немски камиони под Москва. И през 1943-та трофейните камиони са повече от лендлийзовските. А Сталинградската и Курската битки са спечелени ПРЕДИ масовото снабдяване със Студебейкъри. Чак ли си?
Това беше само едно малко примерче...
Много си бос по темата... Ама много...

garfield22
Мнения: 141
Регистриран на: 29 юни 2015 17:31
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот garfield22 » 12 сеп 2018 21:15

SilentKiller написа:Не съм казал такова нещо. Хитлер е бил луд и почти всяка негова заповед от стратегическо значение е била грешна, да не кажа безумна - мислел е германските войници за някакви супермени или киборги, които могат да победят противник, който ги превъзхожда 10 пъти - нали са арийци. Виж и фенчетата на Байерн в другия раздел - същите фанатици са, според които германецът е свръхчовек и може сам да вдигне планина, а не просто да бие Реал или Барселона с 4-0. :lol:
Говоря просто за една имагинерна ситуация - война 1 на 1, без намеса на други държави, приеми го дори като футболен мач (макар да звучи кощунствено сравнението на война с мач), та в такава локална война без намеса на други фактори Германия би победила СССР с много на нула. :mrgreen:
Хитлер просто е бил безумец, а онези около него достатъчно страхливи, че да го свалят от власт докато е било време и нещата не са станали неспасяеми. Не може да воюваш едновременно с Великобритания, САЩ, Франция и СССР и да смяташ че ще ги разбиеш, щото народа ти са арийци. :lol:
В същото време имаш за съюзник меките китки италианци, които не могат да се бият, и пращаш корпус в Африка, който да им спаси задниците от разгром, когато англичаните ги бяха опердашили1940-41г. и германците се наложи да запълват и тази дупка, отделяйки значителен ресурс. Както се казва - с такива съюзници врагове не ти трябат. :lol:

Ако продължим с футболните метафори, твоето е все едно да оправдаваш отбор, претърпял тежка загуба, с това, че е играл като гост, или че е валял пороен дъжд. И да твърдиш, че ако този отбор беше играл на собствен терен, или ако времето е било добро, е щял да разгроми победилия го съперник. Германия напълно сама се е поставила в тази тежка ситуация и абсолютно никой друг не може да бъде обвиняван за поражението й.

SilentKiller
Мнения: 1202
Регистриран на: 21 яну 2018 02:09
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот SilentKiller » 12 сеп 2018 21:28

Законът за ленд-лиз”-а бил утвърден от американския Конгрес на 11 март 1941г. и в същия ден е подписан от президента на САЩ. Той упълномощавал държавния глава да дава заем или аренда на правителството на всяка страна, чиято отбрана се признава за жизнено важна за безопасността на САЩ, военна техника, оръжие, боеприпаси, снаряжение, стратегически горива, масла, продоволствие и др. Предвиждало се, че от гореизброеното, унищоженото, потребеното или похарчено по време на войната, не подлежи на никакво заплащане след края й. Това, което е оцеляло или е годно за граждански нужди е трябвало да бъде напълно заплатено на основата на дългосрочни американски кредити. Останалото Вашингтон можел да поиска обратно. Най-голямата сума за доставките се падала на Великобритания – 30 млрд. долара. СССР получава от САЩ чрез “ленд-лиз”-а в периода 1941 – 1945г. товари на стойност 11 млрд. долара, а това число 22 150 самолета, 12 700 танка, 8000 зенитни и 5000 противотанкови оръдия, 132 000 картечници, 376 000 камиона, 51 000 джипа, 8 000 влекача, 35 000 мотоциклета, 472 млн. броя снаряди, 4,5 млн. т. продоволствие, 2,1 млн. т. нефтопродукти, 1,2 млн. т. химически и взривни вещества, 11 000 вагона, 2000 локомотива, 128 транспортни съда, 3 ледоразбивача, 281 военни кораба.
Съществували три основни маршрута за снабдяване на СССР: Северен, Тихоокеански и Трансирански.
Северният маршрут е бил най-краткият, но в същото време и най-рискованият. Корабите се натоварвали а американските пристанища Бостън, Ню Йорк и в канадското Халифакс и в състава на конвои, включващи до 60 кораба под охраната на ВМС на САЩ, Англия и Канада пристигали във Великобритания. Там част от тях са били разтоварвани, а останалите се отправяли към исландското пристанище Рейкявик, където заедно с кораби от британските пристанища, оформяли новите конвои (по 15 - 45 съда), които отивали към Архангелск и Мурманск, съпровождани от американски, английски и съветски кораби.
За целия период на войната в северните пристанища на СССР пристигнали 41 конвоя, включващи 811 кораба. В обратното направление отпътували 35 конвоя (715 съда), като немците успели да потопят 38 съветски и 77 съюзнически транспортни кораба и 17 военни кораба. Загинали 4861 души.
Тихоокеанският маршрут бил най-стабилен и резултатен. Около 50% от всички товари, доставени по “ленд-лиз”-а, били обработени в пристанищата на Далечния изток. Главният проблем за съветската страна се явявал недостигът на собствени транспортни средства. По тази причина далекоизоточното параходство получило чрез “ленд-лиз”-а 128 кораба.
През октомври 1941г. ГКО приел постановление за създаването на въздушен мост през Аляска и Сибир за доставка на самолети от САЩ. На избраното трасе (Феърбанкс – Ном – Уейкъл – Саимган – Якутск – Киренск - Красноярск) към началото на октомври 1942 са били построени и оборудвани 10 летища. По американски данни във Феърбанкс съветските специалисти приели 7 925 самолета. Изтребителите от Красноярск били разпределяни и превозвани по железопътните линии към местата на дислокация на бойните авиосъединения, а бомбардировачите нататък били пилотирани от летците, които после воювали на тях.
През 1941г., когато започнало превозването по “ленд-лиз”-а към СССР, в Иран практически нямало развити транспортни комуникации. Английските инженери, военните подразделения и местното население (основната работна ръка) преди всичко реконструирали железопътната линия от Персийския залив до Техеран, а на основата на междуселските пътища, построили съвременна автомагистрала с твърдо покритие и станции за техническо обслужване.
От Великобритания и САЩ били доставени стотици дизелови локомотиви, хиляди товарни вагони, а така и товарни автомобили. Управлението на железопътните и автомобилните превози поели англичаните. Те изцяло реконструирали пристанище Бендер-Шахпур, а американците построили новото пристанище – Хорремшахр. В близост до пристанищата били издигнати два завода за сглобяване на камиони. Направо от конвейера те били товарени и формирали състава на управляваните от англичаните конвои и пътували за СССР. В Абадан бил построен завод за сглобяване на самолети “Дъглас”, които след изпитания са предавани на съветските летци и заминавали за фронта.

Айде млъквай вече. Пиша ти втора двойка !

SilentKiller
Мнения: 1202
Регистриран на: 21 яну 2018 02:09
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот SilentKiller » 12 сеп 2018 21:32

Помощта стартира още през есента на 1941г.
-------------------------------------------------------------------------
Във връзка с нападението на нацистка Германия срещу СССР, министър-председателят на Великобритания, Уинстън Чърчил още на 22 юни 1941г. излиза с предложение: “Да се окаже на Русия и руския народ, цялата помощ, която може”. На 24 юни, аналогично по съдържание заявление направил и президентът на САЩ, Франклин Рузвелт. На 1 октомври 1941г. бил подписан първият Московски протокол за военните доставки за периода 01.10.1941 – 30.06.1942г. Съгласно този документ САЩ и Великобритания се задължили да изпращат в Съветския съюз ежемесечно 400 самолета, 500 танка, 152 зенитни оръдия, 756 противотанкови оръдия, 200 противотанкови пушки, 2 хил. т. алуминий, 1 000 т. бронирани листове за танкове, 7 хил. т. олово, 1,5 хил. т. калай, 300т. молибден, 1250 т. тулол и някои други видове масла, въоръжение, военни материали, а така и продоволствие. По-подробни протоколи определяли, следващите доставки на съюзниците за СССР до началото на септември 1945г. На 11 юли 1942г. във Вашингтон било сключено съглашение между СССР и САЩ, според което за Съветския съюз официално започва действието на американския закон за “ленд-лиз”, а товарите изпратени от САЩ и Великобритания в периода от август 1941 до 11 юли 1942г., също били разглеждани, като доставки по него.

AndreshkoGacovBacov
Мнения: 593
Регистриран на: 05 авг 2016 00:02
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот AndreshkoGacovBacov » 12 сеп 2018 23:25

SilentKiller написа:Помощта стартира още през есента на 1941г.
-------------------------------------------------------------------------


:)

Няма ли да се "крОтнеш" ???

:lol:

p.s.

През войната СССР произвежда над 29,1 МИЛИОНА единици малокалибрено оръжие.
По ЛЛ получава 152 000, което е 0.5%. ;)
СССР произвежда 647 000 единици артилерийски и минохвъргачни установки.
По ЛЛ получава 9400. Т.е. - по-малко от 1.5%. ;)
СССР произвежда 132 800 танкове и САУ.
По ЛЛ получава 11 900. 8.96% ;)
СССР произвежда 140 500 самолета.
По ЛЛ получава 18 300. 13%. ;)
Да разгледаме НАЙ-ВАЖНИТЕ етапи от войната:
От началото на ВОВ до края на 1941-а година ЧА получава:
1.76 МИЛИОНА единици малокалибрено оръжие и картечници, 53 700 оръдия и гаубици, 5400 танка, 8200 самолета .
Съюзниците изпращат КОЛОСАЛНИТЕ 82 оръдия(0.15%), 648 танка(12.14%) и 915 самолета(10.26%) УАУ!!!
В добавка - много от военното снабдяване, което е било ИЗПРАТЕНО, НЕ Е СТИГНАЛО до фронта. ;) Като например 115 танка от 466, изработени във Великобритания.
Пресметнато в долари, до края на 1941-а година(най-трудният за СССР период), руснаците получават от САЩ снабдяване на стойност - ЗАБЕЛЕЖЕТЕ - КОЛОСАЛНИТЕ 545 000$. За сравнение - останалите участници в анти-хитлеристката коалиция получават 741 МИЛИОНА $.
Това означава, че в ТОЗИ период СССР получава по-малко от 0.1% от американския ЛЛ. УАУ!!!
До края на 1942-а година само 55% от предназначената помощ достига СССР.
Например, през 1941-а година САЩ обещават да изпратят 600 танка и 750 самолета. Вместо това СССР получава КОЛОСАЛНИТЕ 182 танка и 204 самолета.
По време на Сталинградската битка(една от най-решителните през войната) снабдяването практически спира!!!


:lol: :lol: :lol:

Потребителски аватар
pampi
Мнения: 4398
Регистриран на: 05 юли 2011 11:03
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот pampi » 12 сеп 2018 23:47

Русия, 2017 година:

...Кой в Русия печели най-много? Отговорът гласи: заетите в нефтогазовия бранш и работещите във финансовия сектор. Най-ниски пък са заплатите в леката промишленост и в селското стопанство. Поне това сочат данните на Руската статистическа служба.

По нейни данни, през март 2017 средната номинална месечна заплата в Руската федерация е била 38 600 рубли, което се равнява на около 610 евро. Най-високата средномесечна заплата е регистрирана в района на Чукотка - става дума за 1460 евро. На второ място се нарежда Ямало-Ненецкият автономен окръг със средна номинална заплата от 1365 евро. Москва заема третата позиция с 1270 евро средномесечна номинална заплата. Най-ниско средномесечнo възнаграждение получават жителите на Севорнакавказката област - 325 евро в Дагестан, 330 евро в Кабардино-Балкария и 335 евро в Ингушетия...


М-да, пълна мизерия, да се чудиш защо 5 милиона украинци работят в Русия, а не в цъфналата си и вързала Украйна ...


България, декември 2017 година

Възнагражденията в страната продължават да растат и в края на миналата година. През декември средната брутна месечна заплата достига 1123 лв., което е увеличение от 11% спрямо същия период на 2016 г. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2017 г. Така средното нетно месечно възнаграждение през декември става 875.9 лв.

Общо за последните три месеца средната брутна заплата в страната достига 1095 лв. и нараства с 10.6% на годишна база. Очаквано най-високи са възнагражденията в столицата - 1476 лв., което е с 10.5% над миналогодишните нива. На второ място е Варна (1062 лв.). Стара Загора, Враца и София-област също са със средни заплати над 1000 лв. С най-ниско средно възнаграждение е област Видин - 693 лв.
Факторите за продължаващия ръст са няколко - възстановяването на пазара на труда, което стимулира фирмите да се конкурират за кадри, ежегодното увеличение на минималната работна заплата и на осигуровките. Същевременно през последните три месеца на миналата година ефект има и административното увеличение на учителските заплати.


Бре, европейска България е с цели 750 евро у София и с невъзможните 350 евро у Видин ... Ура, Видин побеждава Северен Кавказ по възнаграждение... Ашколсун, Бойко, машаллах пич... Да живее ленд-лиза, зер едно е да стоиш на смърт пред немските танкове, друго е да пращаш колети от майната си и да викаш "напъвай". Като се има предвид, че за да унищожат един "Тигър" през 1944 янките са жертвали средно по 5-6 "Шърман"-а, логичният въпрос е колко американски танка са участвали в Курската битка ..., а в Сталинградската?
...Мы ебали все на свете,
кроме ежа и гвоздя,
потаму что еж колючий,
а гвоздя ебат нелзя...

Потребителски аватар
ivan56
Мнения: 6010
Регистриран на: 02 май 2012 10:08
Местоположение: Бургас
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот ivan56 » 13 сеп 2018 11:31

Така почваме с копчетата на ватенките :lol:
Изображение
Най- споменаваната цифра за хранителни продукти е около 4,5 милиона тона.
Изображение
50% от автомобилите и камионите са били от лендлиза.
The USSR received a total of 44,000 American jeeps, 375,883 cargo trucks, 8,071 tractors

Ето го производството на руснаците.
Изображение
15 милиона чифта обувки.
Тези неща никой не ги споменава, ама са си важна част от доставките
“"Всичко, което е далеч от морето е
дълбока провинция" - Ърнест Хемингуей

SilentKiller
Мнения: 1202
Регистриран на: 21 яну 2018 02:09
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот SilentKiller » 13 сеп 2018 13:42

Иване, оставяй ги зомбитата. Като ги питаш как така смазана и разбита отвсякъде Германия през ВСВ бързо се възстанови и има жизнен стандарт един от най-високите в света, а уж победителя СССР после Русия народа и продължи да мизерства с африкански стандарт, зомбитата млъкват и си слагат пръст в устата. :lol:
И ако беше толкова добре в Русия-та никой нямаше да емигрира и да бяга в Западна Европа/САЩ, а щеше да е обратното. ;)

Потребителски аватар
Soulen
Мнения: 4421
Регистриран на: 24 мар 2011 21:12
Контакти:

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Soulen » 13 сеп 2018 14:32

SilentKiller написа:Иване, оставяй ги зомбитата. Като ги питаш как така смазана и разбита отвсякъде Германия през ВСВ бързо се възстанови и има жизнен стандарт един от най-високите в света, а уж победителя СССР после Русия народа и продължи да мизерства с африкански стандарт, зомбитата млъкват и си слагат пръст в устата. :lol:
И ако беше толкова добре в Русия-та никой нямаше да емигрира и да бяга в Западна Европа/САЩ, а щеше да е обратното. ;)

Най-жалкия момент е като сравнят стандарта на живот в Русия с този на...... България и Украйна :lol: :lol: :lol:
Така се прави избираш най-умрелите държави в Европа и ги сравняваш с най-богатата на ресурси държава в света.
Огромната бройка олигарси е признак на огромната изостаналост на Русия, ресурсите им са разпределени в една шепа хора, докато народа живее по български стандарт извън големите им градове.
Sisi 1914 написа:Иначе Ливърпул показа с играта си как се побеждава лидера във Вл.
Честито на всички, които подкрепят отбора от Бирмингам!
:P


Върни се в “Свободна зона”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 16 госта