Тема за политика - Свят

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Agent_Al

Re: Тема за политика - Свят

Мнениеот Agent_Al » 30 апр 2017 23:24

Betchualeng Arnaikem написа:
Agent_Al написа:
HoUs4oOL написа:
Player написа:САЩ от Албания едва ли ще се откажат. Голямото летище в Косово да разпределяне на дрогата им, няма да го изоставят без нищо.

САЩ да вървят на майната си, сърбо - българската войска ще помете така наречения ''Бондстийл'', също както е помела Одрин през март 1913. 8-)

Някога арменските царе са имали армия, опазила държавата (поне временно) от Рим и Персия, две свръхсили за времето си. Шанса сега армията на Армения да опази страната дори от Грузия е 50/50.

Мисля бях достатъчно ясен...

Здраво подценяваш арменската армия! Преди четвърт век с допотопно въоръжение арменските доброволци направиха на пух и прах добре въоръжената за времето си азербайджанска войска и изгониха азерите от арменската област Арцах, като дори за по-голяма безопасност взеха контрола и над доста прилежащи територии. Едва ли трябва да ти припомням, че арменците са с три пъти по-малко на брой население от богатия си на петрол съсед. Просто когато боят е за опазване или освобождаване на родината, критериите са други.

Не, ти не премисли коментара ми.
Първо, това беше дребен пример. Малко ирония покрай нечий коментар.
Второ, ти ми говориш за противопоставяне на азерите и Грузия, които едва ли минават за световни сили. Аз ти говоря за противопоставяне на 2 свръхдържави (за онова време). Дребна разлика.

И трето, преди четвърт век ако не бяха руските "наемници" и "доброволци" и разни хорица, водещи се част от "силите на ОНД" Армения щеше да види доста повечко зор.

Май трябва да попрочетеш повече за т. нар. "Карабахски" конфликт, а иначе правилното име на тази област е Арцах, в превод Черна градина. Та в тази минивойна частите на ОНД спазват относителен неутралитет, оставяйки азерите да разполагат с наличното въоръжение. Наемници, за съжаление не само от ислямски държави, но и руснаци, има само в азербайджанската армия, арменците противопоставят изключителна мобилизация - преди войната на импровизиран митинг в Ереван по повод на клането на арменци в Сумгаит се събират един милион от два и половина милионната Армения! По онова време или по-точно безвремие на алкохолика Елцин държавата е абдикирала от всякакви междунационални конфликти, тя дори руснаците не успява да защити от произвола на чеченските бандити. Накратко - арменците безапелационно печелят войната най-вече с духа и волята си, а азерите, чувствайки се каквито са си - окупанти, бягат панически при всяко сериозно сражение.
За конфликт с Грузия не съм споменавал нищо, макар че точно там има какво да делят - част от арменската земя, населена изключително с арменци, се оказва на територията на Грузинската ССР, а впоследствие и на Грузия. Предполагам, че се досещаш защо.
ЗЕНИТ - ЧЕМПИОН!!!

Agent_Al

Мнениеот Agent_Al » 30 апр 2017 23:43

Колкото до военното противопоставяне по оста Русия - НАТО в кавказкия регион, то започва чак при опитващия се да спре пропадането на Русия Путин, и то не в първата му година като президент. Той поправи и грешката на Елцин, отказал предложението на Украйна Русия да си прибере Крим веднага след разпада на СССР. И сега вече наистина руската база в Гюмри дава увереност на арменците, че докато удържат азерските претенции за Арцах, няма да бъдат ударени в гръб от едномилионната армия на тези, които преди стотина години извършиха най-зверския геноцид в световната история.
ЗЕНИТ - ЧЕМПИОН!!!

Потребителски аватар
Betchualeng Arnaikem
Контакти:

Мнениеот Betchualeng Arnaikem » 01 май 2017 04:36

Agent_Al написа:
Agent_Al написа:
HoUs4oOL написа:
Player написа:САЩ от Албания едва ли ще се откажат. Голямото летище в Косово да разпределяне на дрогата им, няма да го изоставят без нищо.

САЩ да вървят на майната си, сърбо - българската войска ще помете така наречения ''Бондстийл'', също както е помела Одрин през март 1913. 8-)

Някога арменските царе са имали армия, опазила държавата (поне временно) от Рим и Персия, две свръхсили за времето си. Шанса сега армията на Армения да опази страната дори от Грузия е 50/50.

Здраво подценяваш арменската армия! Преди четвърт век с допотопно въоръжение арменските доброволци направиха на пух и прах добре въоръжената за времето си азербайджанска войска и изгониха азерите от арменската област Арцах, като дори за по-голяма безопасност взеха контрола и над доста прилежащи територии. Едва ли трябва да ти припомням, че арменците са с три пъти по-малко на брой население от богатия си на петрол съсед. Просто когато боят е за опазване или освобождаване на родината, критериите са други.

Второ, ти ми говориш за противопоставяне на азерите и Грузия, които едва ли минават за световни сили. Аз ти говоря за противопоставяне на 2 свръхдържави (за онова време). Дребна разлика.

И трето, преди четвърт век ако не бяха руските "наемници" и "доброволци" и разни хорица, водещи се част от "силите на ОНД" Армения щеше да види доста повечко зор.

Май трябва да попрочетеш повече за т. нар. "Карабахски" конфликт, а иначе правилното име на тази област е Арцах, в превод Черна градина. Та в тази минивойна частите на ОНД спазват относителен неутралитет, оставяйки азерите да разполагат с наличното въоръжение. Наемници, за съжаление не само от ислямски държави, но и руснаци, има само в азербайджанската армия, арменците противопоставят изключителна мобилизация - преди войната на импровизиран митинг в Ереван по повод на клането на арменци в Сумгаит се събират един милион от два и половина милионната Армения! По онова време или по-точно безвремие на алкохолика Елцин държавата е абдикирала от всякакви междунационални конфликти, тя дори руснаците не успява да защити от произвола на чеченските бандити. Накратко - арменците безапелационно печелят войната най-вече с духа и волята си, а азерите, чувствайки се каквито са си - окупанти, бягат панически при всяко сериозно сражение.
За конфликт с Грузия не съм споменавал нищо, макар че точно там има какво да делят - част от арменската земя, населена изключително с арменци, се оказва на територията на Грузинската ССР, а впоследствие и на Грузия. Предполагам, че се досещаш защо.

Щом си рекъл. Аз предпочитам да вярвам на участници в събитията.
[center]Almereide arh Iruein
ameide neh keuein
ameide neh ekuein
ameide neh etuein
Almereide arh Iruein
[/center]

Agent_Al

Мнениеот Agent_Al » 01 май 2017 06:48

Agent_Al написа:
Agent_Al написа:
HoUs4oOL написа:САЩ да вървят на майната си, сърбо - българската войска ще помете така наречения ''Бондстийл'', също както е помела Одрин през март 1913. 8-)

Щом си рекъл. Аз предпочитам да вярвам на участници в събитията.

Говорил съм лично както с участници в бойните действия, така и с бежанци от кланетата на арменци в Азербайджан. Но основната ми информация е от една българка, направила няколко филма за тази война - Цветана Паскалева. Тук не знаят почти нищо за нея, а в Армения я смятат едва ли не за светица и техен национален герой.
За Кавказ - в тази планина, а те всъщност са две, живеят няколко десетки коренни народа и проблемите между тях се изострят най-вече след привнасянето на исляма в част от тях. Азерите исторически са мешаница между скорошни пришълци и малка част остатъци от загубило самоличността си коренно население, самите те не са наясно с историята си и вероятно затова си измислят такава, надминавайки многократно сегашните "македонци" и "украинци". А Армения и малко след нея Грузия са първите две християнски държави в света, но все пак главната заслуга за това, че и досега са християнски е на Русия.
ЗЕНИТ - ЧЕМПИОН!!!

Agent_Al

Мнениеот Agent_Al » 01 май 2017 06:53

ЗЕНИТ - ЧЕМПИОН!!!

Agent_Al

Мнениеот Agent_Al » 01 май 2017 09:26

Betchualeng Arnaikem написа:Щом си рекъл. Аз предпочитам да вярвам на участници в събитията.

http://www.bolgari.net/cvetana_paskalev ... -1165.html

Цветана Паскалева е като Макгахан за арменците
Автор: Юри Михалков

Може да се каже, че журналистката Цветана Паскалева е българският Макгахан за арменците. Навремето американският журналист описа турските зверства след Априлското въстание за лондонския в. "Дейли нюз"...

С камера в ръце Паскалева документира трагедията на арменското население на Нагорни Карабах, регион в Азербайджан. Тази трагедия, но също и надежда са събрани в албума с два диска "Раните на Карабах", които бяха представени преди дни в София.

Двата диска съдържат 7 филма, заснети от Цветана Паскалева в Нагорни Карабах през периода 1991-2011 г. Всъщност от София започва световното турне на този дискоалбум, чиято цел е светът да разбере истината за Карабах и правото на народа му за независимост. Следват Гърция, Кипър, Ливан, Русия, Франция и САЩ.

Навремето Нагорни Карабах беше една от горещите точки в постсъветското пространство. Как обвързахте професионалната, а и личната си съдба с този регион?

Бях първата чужденка, която влезе в Нагорни Карабах, след като депортацията на арменските села вече бе започнала. Това беше през май 1991 г., в Москва завършвах тогавашния държавен институт по кинематография и правех дисертация за документално кино.

Тогава беше Горбачовата гласност, перестройката и за мен беше неразбираемо да няма информация за това, което става в Нагорни Карабах. Отначало не повярвах, когато в Москва за пръв път чух, че са изселени две села - Геташен и Мартунашен. Заминах за Карабах, за да разбера истината, да изнеса информация.

С много трудности и рискове влязох в тези две села, където вече се заселваха 600 азербайджански семейства - с овцете си, с цялата си покъщнина, карана с камиони. Когато им казвах, че селото им се казва Геташен, те ме поправяха, че това е Чайкент, че е азербайджанско село.

Подовете на опразнените къщи бяха осеяни със скъсани семейни снимки и страници на арменски книги. По стените видях следи от снаряди и куршуми, самите азери бяха започнали да измазват стените. Когато видях всичко това, просто не вярвах, че то се случва в съветско време. Че Горбачов с неговата демокрация си стои в Москва и никой не съобщава какво става тук.

Казах си, че е безсмислено да се връщам в Москва и да правя дисертация по кинодокументалистика, след като документалният факт тече в момента и няма кой да го документира. За мен бе въпрос на професионализъм да снимам, за да разбере светът какво става в Нагорни Карабах.

По-късно плъзна слух, че предстои депортирането на Шаумянския район, това е най-северният район на Нагорни Карабах. Влязох там преди самата депортация и попаднах в Еркеч. Снимах цяла седмица. Заради слуховете за предстоящото изселване хората бяха в паника. Една сутрин селото осъмна, обградено от армия и БТР-и, част от които бяха разположени по върховете наоколо.

По високоговорител съветски офицер всеки половин час казваше на населението, че му остава половин час да подпише декларация за мирно изселване и да напусне селото. При съпротива то ще бъде унищожено. И така всеки половин час.

Това го има в първия ми филм. Хората изпаднаха в още по-голяма паника. Разбира се, нещата не станаха за половин час, но на третия ден при проливен дъжд жителите на Еркеч тръгнаха с вързопи.

А с вас какво ставаше?

Реших да остана в това село - страницата му още не бе затворена. В него останаха 23-ма доброволци, отряд от Ереван, като половината от тях дойдоха с полет на хеликоптер МИ-8 от Ереван, на които и аз летях впоследствие. Тези хеликоптери нелегално пресичаха въздушното пространство на Азербайджан, за да влязат в Карабах и да оставят гориво, храни, лекарства.

Азерите ги обстрелваха и беше изключително рисковано да се пътува. 9 такива хеликоптера бяха свалени с ракети и пътниците им изгоряха заедно с тях. Всеки път, когато се качвах, животът ми всъщност зависеше от случайността.

В себе си вече бях решила да остана докрай и да снимам, каквото ще да става. Батериите обаче на камерата ми бяха изтощени, а в селото нямаше ток. И в нощта преди деня на азерското настъпление в Еркеч трябваше да отида пеш до районния център - на 6-7 км през гора, за да си заредя батериите от генератора в местната болница. Командирът ми нареди да не се връщам, защото на другия ден предстои сражение и той няма право да рискува живота ми.

Направих се, че съм се съгласила, но се върнах. Командирът се вбеси. Каза ми, че оставам на смърт, че ако азерите разберат, че има човек, който събира факти, който снима, ще обсипят къщите със снаряди и ще ни унищожат. Нареди ми да остана в задния двор.

На 15 юли боят започна към 12 часа и продължи 4 часа и половина. Момчетата имаха две стрелкови гнезда в къщите, от време на време идваха в задния двор да зареждат оръжията и пак отиваха към гнездата. Азерските танкове напредваха, обръчът вече плътно се бе стегнал до двете ни къщи и тогава ми стана ясно, че излизане няма.

Камерата беше на врата ми и я оставих включена да снима каквото попадне. По едно време командирът дойде в двора, явно да обсъди обстановката. Но в този момент се чуха маневри на два от танковете от съседните дворове.

Командирът видя някаква пролука, някаква възможност за измъкване, докато танковете маневрираха, и ни даде знак един по един да се прехвърлим в съседна къща. Оттам се прехвърлихме в следващата съседна къща, после в друга и така от къща на къща, от двор на двор се измъкнахме живи до близката гора.

С горещите снимки бързах да стигна до Ереван, който беше единственото място, от което можех да изпратя репортажите си до целия свят. Съветските медии също ги пуснаха. Репортажите от Еркеч бяха като информационна бомба. Тогава Азербайджан ми даде втората смъртна присъда.

Коя е първата?

Заради освобождаването от азербайджански затвор на арменски журналист, след като бе излъчено мое интервю с него. Когато влязох в Карабах, вече се говореше за изчезнал арменски журналист и аз си поставих за цел да го открия. След редица перипетии го открих в затвора на Кировобад (сегашния град Гянджа, втория по население в Азербайджан - б.р.).

Направих интервюто и го изпратих за БНТ, но те не го пуснаха, казаха ми нека други първо да съобщят за случая. На другия ден го дадох на всички западни телевизии, включително и на съветската телевизия. Те пуснаха всичките ми репортажи.

Със западните журналисти в Москва организирах кампания за освобождаването на арменския оператор. Този момент съвпадна с посещението на Горбачов в Лондон. Тогава лондонските журналисти изпратиха петиция до съветското посолство, че ще бойкотират визитата на Горбачов, след като държи журналист в затвор, арестуван при изпълнение на служебния си дълг.

Разрази се голям политически скандал и "от горе" бе наредено да се изясни случаят. Така освободихме Вартан Ованесян, който беше нещатен кореспондент на агенция АПН в Москва (неин постсъветски наследник е РИА "Новости" - б.р.).

Впрочем имам и трета смъртна присъда, издадена през септември 1991 г. заради първия ми филм за Карабах, показан по централната съветска и ленинградската телевизия. И понеже бях нещо като кореспондент с камера в Карабах, работех не само за тях, а и за руската телевизия, за германската Це Де Еф, френската "Антен 2", Ройтерс.

Влязох там заради един репортаж, а останах 4 г. до края на войната през 1994 г. Водеше ме идеята да разкажа за тия чудовищни неща, които ставаха с този малък народ, който бе взет в огнено обкръжение. Беше нечовешки да гледаш как загиват деца, жени, старци. В обсадения Степанакерт 500-килограмова авиобомба разруши 5-етажната военна болница.

В моите кадри се вижда как се срива тази сграда. От събирането на трупове и човешки останки след това станах вегетарианка и 12 г. не можех месо да помириша. Камерите ми на два пъти ми спасяваха живота, те бяха улучвани от куршуми. През 1993 г. обаче бях ранена в крака от шрапнел и трябваше на два пъти да бъда оперирана в Ереван.

И понеже бях вложила твърде много от себе си в заснемането на репортажите и филмите, изобщо в проследяването на конфликта, приех най-неочакваното решение да откажа предложение за работа на Ен Би Си. Предпочетох да дочакам независимостта на Карабах и останах в Армения.

За мен арменците станаха кауза, на която всъщност посветих 21 г. Бих искала филмите ми да помогнат да се стигне до мирна и окончателна развръзка на карабахския въпрос. И от 1995 г. живея в Ереван, работя в тяхната телевизия, в момента водя предаване на социални теми.

И нямате нищо арменско в себе си?

Не, нямам, впрочем всички ми задават този въпрос.

По в-к "Сега"
ЗЕНИТ - ЧЕМПИОН!!!

Потребителски аватар
blue avalanche
Контакти:

Мнениеот blue avalanche » 01 май 2017 14:16

В Русия живеят повече арменци, отколкото в Армения. И руският президент съвсем логично попитал арменския:
- Кой сега е президент на арменците,а??? :mrgreen: :mrgreen:

Потребителски аватар
fcb_bg
Контакти:

Мнениеот fcb_bg » 02 май 2017 07:55

Ангелина ше оди днеска при Владо на крака за да го моли да я преизбере за канцлер... 8-)
Спрете да си хвърляте поне фасовете на земята.
Дедите ви не са ляли кръв тук за това.

THE G.A.M.E

Мнениеот THE G.A.M.E » 02 май 2017 13:56

fcb_bg написа:Ангелина ше оди днеска при Владо на крака за да го моли да я преизбере за канцлер... 8-)

Да не стане като с Тръмп.
На мястото на Володя, бих си траял, че предходният, дето УЖ подкрепи, взема, че избомби един от най-близките му Съюзници. :lol: :mrgreen:
Дарвин е в грешка !
Човекът не е произлязал от маймуната !
Oт маймуната човек, никога не е ставало... Но за обратното, никога не е късно !

[center][/center]
Image Image

Потребителски аватар
Player
Контакти:

Мнениеот Player » 02 май 2017 20:03

Арменците са втори след евреите по лоби, тарикатлък и кинти. Какво толкова имат да се обсъждат. Не са чисти и приятни и това е.

Върни се в “Свободна зона”