sin4ec написа:защо написа:Аз не съм кардиолог и не мога да ги коментирам особено компетентно нещата, ама имам чувството, че за едно и също става въпрос, дали предизвикано от допинга или свръхнатоварваниата, все същото е, важното е, че и простите средства за възстановяване, които дават възможност за по-големи натоварвания, са опасни. Нямат запушвания, разбира се, исхемиите обаче, вероятно имат значение.
Спор няма, че всякя химия влияе на организма. Средствата за възстановяване отдавна се знае, че създават известни рискове, като всяка синтетика. Щото не ги възстановяват с банани, зехтин и лимони, а със синтетика. И още нещо...
Тук е много важно да ги преглеждат. За пример-таз есен едно дете от Левски му откриха шум в сърцето на кардиопрегледа. Лекарят категорично отказа да му подпише и го спря от спорта. Не знам дали е правилно, но е факт.
Сещам се, че навремето по същата причина Стойчо Стоилов избяга от ЦСКА и отиде в Литекс. Факт е, че там игра доста време и нищо не му се случи. Поне нищо, свързано с футбола. Но явно има риск, а това беше преди 20-тина години.
Бях гледал едно филмче, в което един кардиолог обясняваше, че някои от синтетичните добавки, широко използвани в храните и в много медикаменти, предизвикват дразнене на съдовете, което ги кара да трупат холестерол като защитна реакция. Имаше и момент на реклама, той твърдеше, че е изобретил медикамент, който ги чисти и трябва да се приема профилактично, ама звучеше убедително.