Имало ли е робство в османската империя?

Модератори: paceto, kartago, SkArY_9, slavia_forever, vaskonti, Madridist

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Re: Имало ли е робство в османската империя?

Мнениеот anihilator » 09 мар 2016 02:09

Падна цената на петрола и сега се чудят как да ни прекарат пак да ни ограбят не , че са спирали де и сега държат между 20 -30 процента от икономиката ни мръсните Руснаци :!:

Потребителски аватар
anihilator
Контакти:

Мнениеот anihilator » 09 мар 2016 02:13

Най много мразя Турци и Руснаци май има защо а :lol: Гневът ми най вече идва от това че не желаят да се развиваме като нормални хора , а искат и те на нашата софра :!: Ама докога ?А който льохман опита да оспори това което съм написал е добър Руснак или добър Турчин но не и Българин :!: Ай със здраве .

ShooterMan
Контакти:

Мнениеот ShooterMan » 09 мар 2016 07:28

Разбира се, че е имало робство. 500 години са ни клали, 500 години са ни вземали децата за еничари!!! 500 години години са изнасивлали, грабили, палели. Ако не бяха тези животни сега ДОКАЗАНО щяхме да сме водеща сила в Европа и с поне 40 000 000 население! ФАКТИ!!! Не намесвайте руснаците, моля тука! НЕ МИ ПУКА КОЙ ОТРИЧА РОБСТВОТО, НЕ МИ ПУКА КОЛКО ИДИОТА ОЩЕ ЩЕ ГО НАРЕКАТ ПРИСЪСТВИЕ, АЗ НЯМА ДА СЕ ОТРОДЯ И ЩЕ НАУЧА ДЕЦАТА СИ И ВНУЦИТЕ СИ НА КАКВТОТО ТРЯБВА, А ИМЕННО:
1. Турция е и ще бъде ВРАГ на България! Не турците, повтарям - Турция е враг! Докато Турция съществува като държава, или поне в Европа - то за България няма да има хубави дни!
2.Ще ги науча да мразят Турция! Ако ще и още 500 години да предаваме това в моя род - ще го правим, но и след още 5 века тука тази мракобесна държава ще се мрази!

КАЗАХ!!!
"Ако ние сме като ПСВ, то Черно море е като Байерн (Мюнхен)" - Славиша Йоканович,наставник на Левски.

samobotev
Контакти:

Мнениеот samobotev » 09 мар 2016 08:51

Гледам никой не коментира как сега през 21 век живеят кюрдите на територията на днешна Турция. Пълноправни граждани ли са , дава ли им се право да гласуват, имат ли нормална работа като по голяма част от турците ?

Като се отговори на тези въпроси вече спокойно човек може да си отговори какви права и как въобще са живели българите под турско или османско робство и то във доста по мътни и кървави векове от днешните.

И престанете в тези безумни и глупави спорове да намесвате Русия и САЩ, че ставате смешни в желанието си да се подмажите на едните или другите

Потребителски аватар
СВОБОДЕН
Контакти:

Мнениеот СВОБОДЕН » 09 мар 2016 11:47

Ами на въпроса на темата. Да, в османската империя е имало робство. А по въпроса който го няма в заглавието, но се подразбира: Били ли са българите роби в османската империя? Ами не са били. Имали са земя, имоти, плащали са данъци. Все неща за които робите не могат и да помислят. Да, като християни в по голямото си мнозинство, българите не са били равноправни на онези изповяващи основополагащата рлигия на империята, исляма. И наистина мнозинството от българите не възприемали империята като своя, а като чужда на тях власт във всяко едно отношение. Но роби не са били.
СТО ГОДИНИ, СТО ГОДИНИ, СЛАВЕН ЛЕВСКИ СОФИЯ! СТО ГОДИНИ СЛАВЕН ЛЕВСКИ, ХИЛЯДИ СМЕ НА СВЕТА!

Потребителски аватар
amstel_beer
Контакти:

Мнениеот amstel_beer » 09 мар 2016 12:20

Робството е социално-икономическа или правна система, при която хора, наричани роби са разглеждани като собственост на други хора, наричани робовладелци[1]. То е особеност на определени нива на развитие на производителните сили в еволюцията на историята на икономиката и на производствените отношения. Робите не притежават лична свобода и често са подложени на принудителен труд.[1] Te могат да бъдат купувани, продавани или притежавани от момента на тяхното залавяне, покупка или раждане. Лишени са от правото да се придвижват, да отказват да работят или да изискват заплащане за труда си, а в някои правни системи собствениците имат правото дори да изтезават или убиват своите роби. УИКИЛЪЖИЯ?

petko.h.markov
Контакти:

Мнениеот petko.h.markov » 09 мар 2016 12:43

СВОБОДЕН написа:Ами на въпроса на темата. Да, в османската империя е имало робство. А по въпроса който го няма в заглавието, но се подразбира: Били ли са българите роби в османската империя? Ами не са били. Имали са земя, имоти, плащали са данъци. Все неща за които робите не могат и да помислят. Да, като християни в по голямото си мнозинство, българите не са били равноправни на онези изповяващи основополагащата рлигия на империята, исляма. И наистина мнозинството от българите не възприемали империята като своя, а като чужда на тях власт във всяко едно отношение. Но роби не са били.

"Всичко Мара втасала" Който сее ветрове ще жъне бури"
Всеки българин си има свое мнение за въпросните 500г.Прочел е български поети и писатели,слушал е народни приказки,песни и предания.Кому беше нужен този
опит да промениш изведнъж и на всички нов прочит на нашата история.Дали е робство или иго въобще не е толкова важно всеки да си го приема както го чувства.
Не е редно да говорим от името на други хора,па били те наши бащи,дядовци,прадядовци или деца."Човек за човека е друг човек"

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 09 мар 2016 13:07

Да !Имало е..и част от българите са били роби.Тези в Диарбекир имоти ли са имали?Права ли?Свобода ли?Или не са убивани като кучета?Тези които защитават обратното-ами поне един аргумент дайте!Защото насреща ви посочиха много не само в тази тема.Ако нямате по-добре не пишете и не спорете.Най-малкото се излагате..
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Потребителски аватар
1982

Мнениеот 1982 » 09 мар 2016 13:11

Добре бе, Ице, наричай дЕдо си роб, никой не те спира, какъв ти е проблемът ??! Ти си потомък на роби, на жалки и безправни роби.

Аз пък не смятам дЕдо ми за роб. Нямам ли право на това или трябва задължително да ни налагате вашето мнение ??!
A. ПРЕДСТВЯНЕ НА КАНДИДАТА

4. ЦСКА-София е футболен клуб, състезавал се преди това под името „Литекс Ловеч”, заявил кандидатура по същество да бъде лицензиран и да участва в ЛЕ.

Потребителски аватар
icko65
Контакти:

Мнениеот icko65 » 09 мар 2016 13:24

1982 написа:Добре бе, Ице, наричай дЕдо си роб, никой не те спира, какъв ти е проблемът ??! Ти си потомък на роби, на жалки и безправни роби.

Аз пък не смятам дЕдо ми за роб. Нямам ли право на това или трябва задължително да ни налагате вашето мнение ??!

Имаш право да наричаш както си искаш но трябва да си обективен в мнението си.А дали съм потомък?Няма как да знам дали точно моя прадядо е бил роб.
Черно море-вицешампион на България за 2024г. и първи шампион на България

Върни се в “Свободна зона”